Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, November 10, 2016

Kerjarumah penulisan

Ada homework. Kena selesaikan cepat. Date line sudah diberi.

1. Selesaikan ending cerpen Syeikhulhaq. Tukar klise kepada sesuatu yang lebih mengujakan. Sebenarnya ending awal memang lain. Tetapi saat akhir tukar lebih simple nak bagi lawak sikit kononnya. Sudahnya editor terhormat memang tak setuju dan suruh tukar. Kita tukar kepada ending awal semula dan baiki lagi supaya beliau suka dan puashati.  Pembaca suka dan puashati. In syaa Allah.

2. Selesaikan koleksi sajak-sajak untuk dihantar kepada penerbit. Dah bertangguh lebih setahun. Bertembung dengan bermacam perkara dalam perjalanan. Hari ini baru rasa lega. Tetapi nak siapkan ambil masa juga. In syaa Allah. Tak kisah bila nak terbit. Cuma jangan terlalu lama sangat. Dan paling penting, diterima untuk diterbitkan.

3. Memurnikan sinopsis kedua untuk backup projek antologi cerpen bersama rakan-rakan penulis Negeri Sembilan.  Alhamdulillah sifu dah bersetuju. Date line Sabtu ni. Fuhh .. mengejar masa lagi nampaknya. In syaa Allah.

4. Saja-saja pos satu perkongsian kepada ramai kenalan termasuk editor terhormat. Jawapan yang diterima amat mengejutkan. Katanya cerita tu boleh dimasukkan untuk antologi cerpen keTuhanan. Masya Allah.  Dah macam tu, afdol saya buat satu cerita berdasarkan kisah berkenaan. Yang pasti, ia kisah benar. Allahuakhbar.  Semoga jadi asbab hidayat. Aameen.

5. Sifu mention nama saya berkenaan novel kanak-kanak. Date line Januari 2017. Aduhh ... idea sifu perlu diraikan dengan sebuah kisah yang menarik. Mampukah saya? Kepada Allah memohon dan berserah diri.

6. Ini projek sendiri. Koleksi cerpen kanak-kanak, remaja dan dewasa. Sebuah projek mega pada saya. Target sudah ditetapkan semenjak 7 tahun lepas. Mak oii! Ya, betul. Semasa duduk di meja mengadap laptop di rumah sewa di Lumut, Brunei, 7 tahun lepas. Saya menulis target 100 cerpen dan tampal di dinding di hadapan saya.

Semoga Allah mudahkan semua urusan dunia kita, juga urusan akhirat kita, bersama keredhaanNya. Selawat dan salam kepada Junjungan Rasulullah SAW.

--

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing