Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Saturday, November 19, 2016

Feel dalam menulis

Rasa payah nak menulis kali ini. Sinopsis bukan main bagus. Sifu komen dan ajukan persoalan-persoalan, saya berikan alasan-alasannya sehingga sifu pun suka dan puas hati.

Cerpennya mana???

Larut dalam kehidupan. Urusan Naqib yang on off; sekejap ok segak cergas. Selepas dua hari dia akan terbaring menahan sakit kepala yang bukan kepalang. Risau dan cemas datang dan pergi berselang hari.

Sinopsis dibaca lagi. Ada tiga sinopsis. Pemurnian diulang baiki, ada tiga pemurnian dan semuanya belum dipos ke blog berkenaan sebagaimana patut.

Akhirnya, sambil menarik nafas panjang, wujud pemurnian cerpen ke4 final. In syaa Allah.

Payah apabila tiada feel. Ya, feel ini bukan boleh dibuat-buat atau diada-adakan. Ia benar-benar satu kurniaan yang istimewa.

Masih saya ingat satu sinopsis yang saya buat di dalam kereta dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Saya minta izin kepada suami untuk menulis di tab. Kena la minta izin, nanti dia fed-up pulak saya mengadap tab dan dia mengadap jalan hahaha ...

Dulu saya tak pandai minta izin. Saya tenggelam dalam keasyikan sendirian. Cehh lepas tu kena sound kaw-kaw ngko! Meleleh air mata air hidung sekali, pakej. Tak tengok jalan nanti tak reti nak bawak kereta, sesat entah ke mana. Asyik je dengan tab. Begitulah antara omelan si suami sambil memandu dengan boringnya. Yelah, dan saya diam je kan hehehe ...

Lepas tu, saya dah faham bagaimana sepatutnya. Saya jenguk sekejap-sekejap je. Jangan setting mind nak menulis ke hapa. Melainkan saya kena duduk kat seat belakang, dia tak nampak apa saya buat. Ini kes kalau Naqib ada ikut sama, memang dia duduk depan la sekarang jadi co-pilot abahnya. Saiz dah tak sesuai jadi penumpang kat belakang. Tapi kan, masalah juga. Nak bukak tab kena pakai password. Nak bukak password kena selindung-selindung memang leceh. Mata anak-anak yang duduk sebelah pandai je melompat ikut jari kita. Hahaha ... lawak kan. Sudahnya duduk diam-diam dan ikram suami layan dia borak adalah lebih afdal. Tab simpan je dalam handbag. Manjang dengan tab tidaklah baik sangat sebenarnya.

Ok sebenarnya nak cerita pasal feel menulis tadi. Sinopsis yang saya tulis dalam kereta tu memang touching. Saya menulis pun dengan ilham yang satu macam. Laju je jari menaip. Lepas tu saya serahkan kat Hoor untuk dia baca. Kadangkala datang baiknya saya, dan rasa sesuai nak share, saya akan izinkan dia baca.

Dia pun membaca sinopsis tu dengan tekunnya. Lepas tu dia pun komen.

Perghh ... (kena tulis perghh ni nak tunjuk betapa perghhh nya) .. dia menangis! Hahaha, budak sorang ni memang cepat feeling. Dapat pulak saya menulis dengan penuh perasaan. Tapi dia menangis tu sikit je la, lepas tu kena ketawakan dia sipu-sipu je. Nak menunjukkan betapa tersentuhnya perasaan dia dengan cerita saya.

Nah, cerita datang tiba-tiba. Penuh perasaan.

Sekarang ni, saya tak ada perasaan ke? Hmm entah ya. Tenang je. Bila tenang, perasaan tu stabil dan tak ada feel. Gitu kot.

Feel ke tak feel ke, tulis tetap kena tulis. Itulah cabarannya.

Semasa nak berwuduk tadi, mak tanya, "Cerita kau tu dah siap ke?" Saya minta izin nak memerap dalam bilik dengan alasan nak siapkan cerpen yang dah tersangkut.

"In syaa Allah sikit lagi mak. Biasanya buat yang sesempurna mungkin, so komen yang diberi nanti pun tak banyak sangat. Baiki sikit-sikit je. Nak sempurna kena buat betul-betul la .."

Cheewahh gitu jawapan untuk mak. Mak pun angguk-angguk. Yelah mak, doakan ese dapat siapkan cerpen ni yo. Sebolehnya malam ni nak send dan lepas tu rehat. Esok nak drive, kalau tak cukup tidur memang melelong-lelong bawak kereta nanti, bahaya tu.

-tamat-

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing