Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Friday, April 8, 2016

Sesudah kepayahan akan datang kemudahan

Mata aku dah ketat. Lagi 4 minit ke jam 12 tengah malam. Tapi rasa nak menulis lagi sikit, yang terakhir untuk hari ini.

Baru sebentar tadi terima berita gembira. Alhamdulillah. Kawan aku sedang bergembira. Alhamdulillah. Kegembiraan yang didambakannya untuk beberapa tempoh kebelakangan ini. Kesabaran tahap langit ke 7 yang dilakukannya bersama tekanan yang bukan kepalang sehingga dia rasa nak telan pil tidur berbakul-bakul, akhirnya membuahkan hasil. Apabila Allah nak ambil semula ujian dan dugaan tu dan memberi penyelesaian, sekejap saja. Dia pun tak pernah menyangka sedemikian mudah Allah nak memudahkan. Aku dapat membayangkan wajahnya yang berseri-seri, senyumannya yang melirik, matanya yang bersinar-sinar dan aliran darah yang begitu lancar di sekujur tubuhnya. Masya Allah betapa besar kurniaan Allah untuk hamba-hambaNya yang benar-benar bersabar dan bertakqwa kepadaNya.

Aku masih memikirkan seorang yang lain. Yang selalu merintih dan mengadu kesengsaraan jiwanya. Kesedihannya. Malang nasibnya. Pertanyaan demi pertanyaan mengapa dia dilanda ujian sebegini. Oh, aku turut terseret sama ke dalam derita perasaannya yang sangat parah. Aku rasai tekanannya. Aku rasai kesakitannya. Aku dapat bayangkan wajahnya yang murung. Suaranya yang lemah. Jiwanya yang pecah-belah. Aduhai .. Betapa sukar dan sulitnya memberi percubaan memberi sinar kepada orang yang hidup dalam suasana malap. Matanya menjadi silau lalu dia menutup wajahnya dengan tangan. Dia kembali ke dalam suasana suram yang diliputi lemahnya harapan. Aku kadang-kadang merasa hampa dengan perasaannnya yang tidak membina. Lalu aku turut tertanya-tanya.. mengapa dia jadi sedemikian rupa? Semoga Allah memberinya hidayat dan taufik untuk  mengikut jalan yang diredhaiNya. Itulah jalan kebahagiaan dan kesejahteraan. Mungkin rezekinya untuk beroleh keceriaan belum tiba. Tunggulah sebentar saja lagi. Semoga Allah memberi dia kesabaran dan kecekalan untuk meneruskan langkah. Allah tidak sekali-kali akan membiarkan dia bersendirian. Allah sentiasa bersamanya. Semoga dia menyedari hal ini. Aameen.

Seorang yang lain juga muncul dalam fikiran. Seorang yang kerinduan kepada yang dikasihi. Apabila fitrah alam berlaku, manusia selalu kebingungan. Sedangkan setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Hanya tempoh pertemuan itu tidak dapat disukat mengikut kehendak insan. Semuanya sudah tetap dalam perancangan Allah. Hanya untuk berlaku sabar dan redha itu memang teramat pahit dan melukakan. Namun ia hanya luka yang ringan dan orang yang bersabar lagi bertakwa pasti akan melaluinya dengan senyuman. Semoga Allah memudahkan urusanmu dan mengembalikan kasih sayang yang hilang tidak lama lagi, dengan kasih sayang yang sejati. Aameen.

Seorang yang lain. Rindunya masih utuh. Walaupun berpuluh tahun masa berlalu. Rindu itu selalu muncul tanpa diundang, katanya. Dia tidak meminta rindu itu datang kerana ia menyeksakan. Namun perasaannya amat mendalam. Segala kenangan tidak dapat dilupakan. Ketika dia bertempik dan mengherdik, semua berterbangan. Tatkala dia bersendirian, perlahan-lahan rasa pohon rindu tumbuh semakin lama semakin teguh. Anehnya dia sangat sabar melayani perasaan rindu itu. Dia percaya kesabarannya pasti akan dibalas Tuhan dengan kejayaan dan kebahagiaan. Dia rela menderita. Dia sanggup menahan rindu walau dia amat sakit melalui saat demi saat. Semua kekuatan datang dari Allah. Semoga dia berhasil mencapai hasratnya dan sentiasa dalam petunjuk Allah untuk mengikut jalan yang diredhai.  Aameen.

Seorang insan. Jiwanya sendu. Semua disembunyikan di sebalik tawa riang. Dia ada pendirian sendiri. Dia memiliki kekuatan jiwa dan kemahuan yang tinggi. Kadang dia seperti akan tewas. Kadang dia seperti akan terbang ke langit tinggi. Dia juga belajar erti sabar. Teramat sabar. Teramat kental jiwa. Entah apa rahsia hatinya. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Semoga dia sentiasa dalam perlindungan dan rahmat Illahi. Aameen.

Dia di sana. Malu berkongsi rasa. Tidak mengapa. Semoga Allah memudahkan urusannya.

Dia yang lain, di sana. Tiba-tiba tanpa salam tanpa pembuka bicara terus meluahkan apa yang terpendam dalam jiwa. Alhamdulillah. Terima kasih kerana mempercayai saya untuk membaca catatan rintihan dari dalam dada yang remuk. Saya sedia membacanya lagi. Di antara sekelian manusia yang Allah jadikan, saya antara yang terpilih untuk menjadi pembaca dan pendengar yang baik. Insya Allah.

Hanya usahlah kecewa berlarutan. Jangan biarkan jiwa tenggelam dalam derita. Bangkitlah. Carila kekuatan. Mintalah kekuatan itu dari Yang Maha Kuat. Selagi ada matahari, hidup pasti akan diteruskan. Teruskan langkah dengan semangat waja. Tiada sesiapa dapat menolong kita jika kita sendiri lemah mahu bangkit berdiri dan lemah mahu melangkah.

Sebarkan salam. Hadiahkan senyuman. Maafkan mereka. Mintalah kemaafan. Paling penting sujud memohon keampunan dari Yang Maha Pengampun dan Maha Menerima Taubat. Jangan tutup pintu hati dari hidayat Allah. Bukalah ia seluas-luasnya. Kelak seluruh alam akan tersenyum meraikan kita. Allah sayang, seluruh alam pun sayang. Insya Allah aameen.


No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing