Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, March 31, 2015

Bersuluk adalah baiat dengan guru terhadap amalan, yang bersambung sehingga kepada Baginda Rasulullah SAW dan akhirnya sampai kepada hadrat Allah SWT.  Bersuluk adalah peringkat akhir perjalanan sorang salik. 

Begitulah kata ustazah, ketika aku nyatakan keinginan menyertai beliau ke tempat tersebut.  Fardhu Ain mesti dimantapkan terlebih dahulu, katanya.  Dan terbuka sedikit rahsia adanya insan yang sekadar ingin mencuba bagaimanakah rasanya bersuluk itu; kesudahan yang tragis di hujung pengabdian.

Sekadar sebuah pertanyaan daripada keinginan yang terpendam sekian lama. 

***

Kesakitan yang datang.  Sahabat yang rajin berkongsi maklumat kesihatan.  MasyaAllah semuanya anugerah dari Allah SWT jua.

Berkumpul semula di penginapan sementara ini.  Hanya Hidayat yang belum bersama.  Dalam ujian kesakitan yang menimpa seorang demi seorang, masyaAllah ia benar-benar menjalin hati dengan ikatan sabar dan kasih sayang.  Benarlah di sebalik sesuatu musibah ada khoyr yang amat halus tersembunyi.  Hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui.

Adalah amat hebat kehendak Allah SWT yang Maha Pengasih.  Dengan segala kelemahan dan kekurangan diri, Allah aturkan kehidupan dengan siraman sakinah dan hidayah yang amat mahal.  Semua tersusun rapi dan menakjubkan.  MasyaAllah!

Allahu Akhbar.  Segala puji buatMu ya Allah.

***No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing