Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, November 26, 2014

Puisi / sajak aku tidak layak ke sayembara kerana sudah terbit dalam media blog ini.  Ia muktamad.  Belum rezeki insyaAllah lain kali.  Aku bercadang untuk membukukannya pula, wallahu'alam.

Kiriman novel sudah sampai ke tangan cikgu tersayang.  Seorang lagi guruku suatu waktu dulu, ketika aku di sekolah agama dalam usia 9 tahun.  Cikgu Zaiton Haji Khalid namanya.  Beliau baru sahaja bersara dari bidang perguruan.  Aku tidak berkesempatan bersama di dalam majlis istimewa yang direncana sebagai kejutan untuk beliau.  Cuma aku mungkin menambah sedikit lagi kejutan untuk beliau dengan novel yang tertera namaku sendiri. 

'Orang yang dimaksudkan telah jelas rupanya ...' demikian balasan cikgu di WhatsApp ketika aku menceritakan tentang suatu hari cikgu meminta murid meletakkan kedua-dua tapak tangan di atas meja untuk dilihat.  Aku dah pernah tulis tentang ini.  Apabila cikgu diam sahaja ketika melihat tapak tanganku, setelah beredar ke kawan lain di sebelah barulah cikgu menyebut, "ada yang sangat suka menulis..." lebih kurang begitu.  Sudah terlalu lama masa berlalu untuk aku ingat setiap ayat cikgu, namun inti maksudnya begitulah.  Alhamdulillah, sekiranya ia benar begitu maksud cikgu. Aameen.  Mohon doa cikgu untuk melangkah seterusnya.Monday, November 17, 2014

Penat dan agak mengantuk.  Namun menggagahi diri untuk mencatat sesuatu.
Esok, anakanda akan menghadapi detik-detik mendebarkan, untuk menyelesaikan muka terakhir hafalan al-Quran, iaitu muka terakhir surah Al-Baqarah.  Semoga Allah memudahkan dia, dengan iman dan tenang.

Semalam aku ke Bukit Changgang menjemputnya.  Merungut juga, "dah tentu tinggal satu muka, masih mau bercuti balik rumah.."

"Iye la mama ... nak bincang sebab tu balik."  Jawabnya dengan suara yang semakin dewasa.  Sudah lama 'pecah suara'.

Semalam, dia menelefon sebuah madrasah berdekatan.  Buat pertanyaan.  Petangnya hadir kuliah dan diberikan set borang untuk diisi.

"Along cenderung hati ke mana sebenarnya?"  aku bertanya.  Aku tidak mahu dia rasa terpaksa.
"Along cenderung ikut mama."  Laa ... mudah benar keputusannya tetapi aku pula rasa serba salah.

Sikapnya begitu, akhirnya membawa kepada perbualan dan perbincangan panjang.  Aku mula memikirkan gerak hati dan tujuan sebenar.  Aku berkitar di tempat-tempat yang pernah aku dan suami bincangkan untuk dia melanjutkan pengajian.

Aku merasakan sesuatu.  Ketika perjalanannya masih jauh, aku berkobar-kobar mahu dia "pergilah belajar jauh-jauh.  Anak lelaki kena lasak dan bersemangat waja.  Carilah ilmu sampai ke negeri China."  walaupun tentu bukan ke sana maksudku.  "Ikut macam abah.  Abah pun kata anak lelaki mesti jauh berjalan tak mengapa."

Namun aku merasakan sesuatu, apabila esok dia akan khatam muka terakhirnya, "hati mama goyang pulak la ..." sambil tersengih-sengih dengan kejujuran sendiri.  Sempat air mata menitis sebelum dia balik ke rumah semalam.  Touching sendiri.

Mak pula berkata, "itu la jantung hati mak, buah hati mak, kalau jauh susah la nak jumpa.  Entah-entah tak jumpa.  Mak tak tau la bila .. mak dah tua ..."  Alahaii ...

"Tak mengapalah, kita buat istikharah.  Keputusan dengan solat istikharah, Allah yang tanggung semuanya.  Kita buat tiga malam."  Namun aku terlalu mengantuk malam tadi, selepas terhoyong-hayang ke dapur dan picit loceng untuk membangunkan pelajar hampir jam 5 pagi, aku terlelap walaupun sempat memberi amaran pada diri untuk bangun semula jam 6.  Tiada rezeki untuk tahajjud dan istikharah.

Lalu terkenang beberapa keputusan penting yang dibuat sebelum ini.  Termasuk ketika mencari keyakinan untuk calon suami dulu.  Apapun yang berlaku, pasti ada hikmah yang tak tercapai akal memikirkannya.  Yang penting, redha.

Semasa memasak, aku dan anak ini asyik bercakap.  Berbual tak habisnya.  Dia menceritakan 'hal-hal yang along tak pernah cerita kat mama/ along tak pernah cerita kat sesiapa/ hanya along bertiga dengan dot dan dot sahaja  yang tau pasal ni/ along simpan je selama ni/ bla bla bla ...'

"Apa tajuk cerita kamu ni?"  Kisah yang banyak flashback dan pelbagai watak.
"Tajuknya SAHABAT, mama."

Semakin aku faham dia.  Anak sendiri tu.  Masih manusia tersendiri yang sulit dimengerti.  Sambil mendengar, sambil berbicara, aku berusaha mencari nilai.

Timbul kisah-kisah lampau yang menjadi pengajaran pada diri.  Aku persembahkan kepada dia sebagai teladan dan sempadan.

Seperkara, hati nan seketul di dada setiap insan, benar-benar Allah jadikan ia satu wadah yang berkuasa membentuk diri manusia.  Hati nan seketul itu sangat dalam bicaranya, sangat terkesan dan berkesan menguasai tindak-tanduk dan upaya fikiran.  Kisah manusia adalah sangat akrab dengan hati.

Kami berbicara seperti dua kawan yang akrab.  Sampai ayam masak semur melekat di dasar kuali dan menjadi kerak, dek asyiknya bercakap.  Yang tentunya andai ada sang bapa bersama, pasti dan pasti akan dapat teguran berbisa.  Pedass ... mujur dia jauh di selatan.  Hangus ke hitam je aku rileks je.

Sepanjang perjalanan menghantar dia balik ke Bukit Changgang, masih lagi berbincang-bincang.  Keputusan seperti sudah dicapai tetapi belum muktamad.

"Jadi, mama nak suruh along ke situ la?"  tanyanya minta kepastian.

Aku tidak suka memaksa.  "Lebih kurang la.  Ia madrasah besar dan antarabangsa.  Biar la orang lain bangga anak belajar jauh-jauh, mama tak peduli.  Mama pun dah tau kenapa along nak beredar cepat.  Fikir macam ni saja, setiap sesuatu tu ada hikmahnya.  Mungkin kita boleh fikirkan sedikit ikut kemampuan kita,  sejauh mana kita merenung dan termenung.  Tetapi mungkin ada hikmah lain yang tersembunyi, yang mungkin lagi sehari baru muncul, atau seminggu, atau sebulan, atau setahun, atau bertahun-tahun, mungkin sahaja apabila kita dah tak ada baru jelas hikmahnya, mungkin untuk keturunan kita, mungkin untuk ugama kita, mungkin untuk apa sahaja yang Allah tetapkan.  Tapi percayalah, tetap ada hikmahnya.  Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Bersikap jual mahal.  Means jaga maruah diri.  Mengharap pada manusia, kita akan kecewa.  Mengharaplah kepada Allah.  Pasti tidak kecewa.  Mengadu pada manusia dia hanya mendengar.  Dia pun ada masalah nak mengadu.  Mengadu pada Allah, Allah Maha Mendengar dan Maha Tahu rahsia hati kita.

Biar orang buat kita, kita jangan buat orang.  Kamu ni jenis penyimpan macam abah kamu.  Suatu ketika ..."

Cerita lama pun dibuka.  Kisah-kisah pendek dalam hal persahabatan yang boleh dijadikan iktibar dan pengajaran untuk menghadapi pelbagai kerenah kawan-kawan yang menggugat hati.  Aku mahu dia jadi strong, dan tidak terkesan dengan suasana.

InsyaAllah.

Yang penting keputusan yang dibuat tidak menjadikan dia tertekan dan terbeban.

Sampai di hadapan madrasah, barang-barang keperluan dibawa ke dalam.  Dia masuk semula ke dalam kereta, duduk di sebelah aku.  Dan kami sambung berbicara lagi.

"Okay, mama nak balik.  Karang sampai rumah maghrib ni."

"Lama lagi la mama ..."

Aku mendengar dan dia bercakap.  Aku bercakap dan dia mendengar.  Sambil itu dia melayan watsapp di telefon.

Aku jeling jam di dashboard.  Lima belas minit ke pukul 6.

Aku jeling jam lagi.  Sudah lima belas minit melepasi jam 6.

Aku pandang jam lagi, alamak ... sahih sampai rumah waktu syaitan sedang banyak berkeliaran.

Salam cium pipi.  Dia keluar dan pergi ke pintu tempat aku duduk.  Bercakap lagi basa-basi, salam cium pipi lagi.  "Pakai scrub yang mama belikan tadi tu sampai habis, lepas tu baru pakai pencuci yang lagi satu tu tau.  Pagi-pagi tak payah pakai, cuci je macam biasa.  Pakai tiga kali, tengahari, petang dan malam masa nak tidur."  Aku beri arahan dan terus undur kereta perlahan-lahan.

Dari jauh aku melihat sekilas pandang.  Wajahnya tetap tenang.  Seperti kata kawan-kawannya, Naqib tak pandai merajuk.  Sangat pintar dan kemas menyembunyikan rahsia dalam jiwa.  Semoga Allah mengizinkan aku sentiasa ada untuk mendengar apa yang tersimpan dalam dadanya, sehingga sampai saat yang ditentukan.  Semoga dia akan berbicara lagi, supaya hilang gundahnya dan datang ketenangan dari Allah buatnya.  Semua dengan izin Allah belaka.  Tiada sebaik-baik pendengar dan yang memahami melainkan Allah Subhanahu Wa Taala semata-mata.  Aku hanyalah hambaNya.

* semoga Allah memudahkan urusan anakanda tersayang. InsyaAllah aameeen.

* demi orang-orang tersayang.  Semoga Allah memberkati keputusan ini dan menetapkan anakanda di dalam senarai pilihanNya hingga akhir zaman aameen.

Friday, November 14, 2014

Mengumpul puisi.  Diperlukan hanya 45 buah puisi untuk kelayakan bertanding di sayembara.  Maka semua yang ada disiapkan untuk mencapai jumlah diperlukan.  Tajuk dicatatkan.  Nah rupanya sudah hampir 100 puisi yang ada.

Tetapi perlu ditapis dengan cermat.  Tidak pernah mempelajari kaedah menulis puisi. 

Ia adalah garapan sang suami semenjak remaja. 

Dan milik aku, selalu timbul sendiri ketika sangat beremosi.  Bagaimana ia terjadi, tidak dirancang.  Semua dengan izin Allah belaka.  Cuma terasa lebih ringkas mencatat puisi dengan makna tersendiri yang sarat erti.  Lebih baik begitu kadang-kadangnya, berbanding mencatat luahan perasaan di diari. 

* tidak suka hendak membaca semula catatan semasa usia remaja yang masih ada tersimpan.  Harus disembunyikan dengan sebaiknya supaya tidak jatuh ke tangan sesiapa apatah lagi ke tangan anak-anak.  Mencari masa untuk dihapuskan, walaupun tidak dibenarkan.  Tiada guna menyimpan masa silam melainkan untuk dijadikan pengajaran. 

Wednesday, November 12, 2014

InsyaAllah aku akan teruskan permohonan untuk penukaran nama binti itu.  Niatku semata-mata untuk mendapatkan redho Allah.  Aku kembali risau.  Risau membayang-bayangkan keadaan aku menggeletar di hadapan Rabbul Jalil di padang yang luas tanpa perlindungan, berhimpit-himpit dan tenggelam dalam peluh yang mengalir.  Darah, nanah, matahari sejengkal di atas ubun-ubun, nauzubillahiminzalik.

Kadang-kadang, tiba-tiba, rasa ngeri sebegini muncul tak dijangka.

Aku ajukan soalan agak berjela tentang permasalahan nama ini kepada seseorang yang mengepalai sebuah madrasah besar tetapi belum beroleh jawapan.  Jawapan yang aku harapkan akan memudahkan pekerjaanku dan menyenangkan hatiku dan berpihak kepada diriku.  Aku masih tertunggu-tunggu. 

Sebenarnya jawapan sudah lama ada.  Hanya aku yang tidak mahu memperhatikannya.  Jawapan dari hadratNYA.

Selainnya, tentang daki-daki dunia.

* menulis dalam keadaan hati tidak senang dan tenang, seumpama mencatat sesuatu di atas kapal layar di permukaan Lautan Hindi yang bergelombang.  Atau melukis sekuntum bunga ketika sedang duduk dalam roaler-coaster yang sedang meluncur laju dalam tiga minitnya.  Atau mewarna lakaran pelangi ketika sedang meniti tali antara dua jurang yang dalam.  Atau seperti sedang membaca surah Yassin di sisi jenazah, bersendirian, di tengah malam, dan tiba-tiba lampu black-out, dan tiba-tiba ada aroma harum muncul perlahan-lahan, dan ...

Stop.


Tuesday, November 11, 2014

Hari ini menu ikan tuna kari.  Kemudian aku bergegas ke pasaraya terhampir bersama seorang pelajar uzur, Ika, bukan nama sebenar.  Selesai urusan, bergegas balik dan mula menyiapkan adunan untuk menggoreng kacang buncis dengan rempah serbuk gorengan ayam special jenama ADABI.  

* tak penting untuk diteruskan tulisan yang terhenti petang tadi tu.  Apa yang nak aku kongsikan malam ini sekarang dari pos dalam grup masturat Jalan Kebun ini jauh lebih besar maknanya untuk direnung dan difikirkan.  Semoga jadi asbab hidayat.  InsyaAllah. 11.54PM.

Diedit sedikit untuk mencantikkan persembahan bahasanya.  

Penting untuk dibaca sebagai peringatan buat kita semua. InsyaAllah.


Imam Masjidil Haram Asy-Syaikh Su’ud asy-Syuraim dalam sebuah khutbah jum’at beliau berkata :

"Adakah dari kita yang tidak melihat perubahan dalam kehidupannya setelah masuknya Whatsapp, Facebook, Instagram dan yang lainnya dalam kehidupan ???

Bacalah !

Peringatan penting !!!

Hal ini merupakan Ghazwul fikri yang menyerang akal, namun sangat disayangkan, kita telah tunduk padanya dan kita telah jauh dari dien islam yang lurus dan dari dzikir kepada Allah. Kita telah menjadi penyembah-penyembah Whatsapp, Twitter, Facebook, Instagram dan semacamnya.

Kenapa hati kita mengeras !!!

Itu karena seringnya kita melihat cuplikan video yang menakutkan dan juga kejadian-kejadian yang di share di Whatshapp. Hati kita kini mempunyai kebiasaan, yang tak lagi takut pada suatu pun. Oleh karenanya hati mengeras bagai batu.

Kenapa kita terpecah belah dan kita putus tali kekerabatan !!!

Karena kini silaturrahmi kita hanya via Whatsapp saja, seakan kita bertemu mereka setiap hari, namun bukan begini tata cara bersilaturrahim dalam agama Islam kita.

Kenapa kita sangat sering mengghibah manusia, padahal kita tidak sedang duduk dengan seorangpun !!!

Itu karena saat kita mendapatkan satu message yang berisi ghibahan terhadap seseorang atau suatu kelompok, dengan cepat kita sebar ke grup-grup yang kita punya, dengan begitu cepatnya kita mengghibah, sedang kita tidak sadar berapa banyak dosa yang kita dapatkan dari hal itu.

Sangat disayangkan, kita telah menjadi para pecandu..!

Kita makan, handpone ada ditangan kiri kita...
Kita duduk-duduk bersama teman-teman, HP ada di genggaman...
Berbicara dengan ayah dan ibu yang wajib kita hormati, akan tetapi handphone ada di tangan pula...
Sedang menyetir, HP juga ada di tangan...
Sampai anak-anak kita pun telah kehilangan kasih sayang dari kita, karena kita telah berpaling dari mereka dan lebih mementingkan handp
hone...

Dan masih banyak lagi...

Aku tidak ingin mendengar seseorang yang memberi pembelaan pada teknologi ini. Karena sekarang, jika sesaat saja HP kita tertinggal, betapa kita merasa sangat kehilangan. Andai perasaan seperti itu ada juga pada "shalat dan tilawatul Qur'an kita"...

Adakah dari kita yang mengingkari hal ini ?
Dan siapa juga yang tidak mendapatkan perubahan negatif di kehidupannya setelah masuknya teknologi ini pada hidupnya dan setelah ia menjadi pecandu ?

Demi Allah, siapakah yang akan menjadi teman kita nanti di kubur ? Apakah HP ???

Mari kita sama kembali pada Allah, jangan sampai ada hal yang menyibukkan kita dari dien kita, kita tak tahu berapakah sisa umur kita..!

Allah berfirman:

(وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا)

“Dan barang siapa yang berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit” [Qs.Thoha : 124].

Kirim pada teman-teman anda...
Percayalah padaku, kalau kebanyakan manusia dalam keadaan lalai tentang hal ini...
Jangan anda sembunyikan nasihat ini, agar tidak menjadi seseorang yang menyembunyikan ilmu...

Apakah kita salah satu pecandu itu ?
Wal 'iyaadzubillaah...

Astaghfirulloh...

Semoga handphone yang kita miliki adalah wasiilah untuk kebaikan dan bukan wasiilah dalam keburukan...


Maaflah, aku hanya mampu edit rangkap ayat pembukaan sahaja.  Selebihnya editlah sendiri semasa membaca, yang penting dapat faham.  Semoga Allah beri kita faham dan jadi asbab hidayat untuk diri dan seluruh alam.  Ini bukan isu main-main sekadar viral.  Aku terkenangkan kakak nan seorang itu.  Semoga Allah meneguhkan hatinya yang waja untuk terus bertahan dari gelombang ini semua, dan aku juga, dan anda semua juga. 

** KALAM AL HABIB UMAR BIN HAFIDZ**

"jadikanlah televisi, handphone, internet dan alat - alat lainya sebagai
pelayan dan pembantu untuk agamamu, jika tidak alat- alat itu akan menghancurkan dirimu sedangkan engkau akan tertawa karena tidak menyadarinya, ia akan merusak hatimu, akalmu, akhlakmu, dan fikiranmu,tanpa engkau menyadarinya, engkau tertawa bahagia padahal alat-alat itu telah merusak hal-hal paling berharga yg kau miliki."

Sunday, November 9, 2014

Hari yang menyenangkan.  Bersama suami dan anak-anak melayani keperluan mereka, di pasaraya Maidin USJ.  Pertama kali pergi ke situ.  Sebaik sahaja sampai, mata suami terpandang tempat urutan refleksologi.  Dia menyerahkan sejumlah wang untuk kami berbelanja dan tidak memberi tempoh masa, lalu dia beredar ke tempat kegemarannya.

Dipendekkan cerita, setelah selesai semua urusan yang memakan masa lebih sejam, yang aku rasakan lama benar untuk membiarkan sang suami menunggu di pusat refleksologi, kami menyorong troli penuh beg-beg plastik ke tempat dia menghantar dirinya tadi.  Sebelum itu, aku serahkan telefon bimbit kepada Hidayat, letak di saku jubahnya supaya mudah didengar bunyi deringan dan mudah dirasa getaran (vibrate) kalau terima call dari abahnya.  Mesti berjaga-jaga wehh ... dia bagi kita peluang, maka kita kena jaga la hati dia jangan sampai tak dengar apabila dihubungi.  Bahaya tu!  Tetapi tiada langsung call masuk.  Amat menghairankan.

Aku tertanya-tanya.  Jangan-jangan dia dah pi makan sensorang?  Atau dia dah pi merayau dan jumpa sesuatu yang dia perkenan?  Apa pun, aku lega sebab tak kena sergah dalam telefon.

Akhirnya, di balik dinding kaca tempat refleksologi, aku nampak dia masih santai-santai di atas kerusi khas, sedang seorang lelaki iras Melayu yang good looking sedang mengurut kakinya.

Sambil  memberi salam, aku menolak pintu kaca yang agak berat dan masuk.

"Dah beli?"
"Dah!"
"Lapar?"
"Lapar!"
"Nak urut kaki?"
Mata aku buntang seronok. "Nakk!"
"Abang sempat urut satu badan, best."  Hmm patut le tak ada langsung call masuk.  Alhamdulillah lega sangat, Allah jua yang telah memudahkan segala urusan aameen.
"Ooohh ..."

Kemudian aku disuruh duduk di pancuran air dengan tadahan ekslusif dari kayu untuk menghangatkan dan membersihkan kaki.  Seorang gadis manis bertubuh langsing melayani aku, mengelap kedua kakiku.  Kemudian lelaki iras Melayu yang good looking itu menyuruh dia memasang tabir kain beroda untuk melindungi aku semasa urutan.  Ahhh, lega rasanya dapat merebahkan badan dengan santai.

Dia mula mengurut kaki kiriku dengan sejenis krim putih.  Urutannya teguh dan agak menyakitkan tetapi aku masih boleh bertahan.  Urutannya sehingga ke lutut, sungguh melegakan.  Sambil tu kami mula berborak-borak.

"Sapa nama?"
"Rosy."
"Asal mana?"  Biasanya dari Indonesia atau China.  Dia berwajah mirip wanita Indon.
"Jawa Timur."
"Blitar?"  Itu kampung halaman maid pertama semasa baru ada anak sulung.  Kalau Jawa Timur, tak ada tempat lain aku teka memang Blitar manjang.
"Bayuwangi."
"Ooo ..." macam tau  je.
"Dah kawin?"
"Sudah lima anak."  Dia hanya part-timer sahaja.
"HAHH?? Ingatkan lom kawin."  Aku terkebil-kebil agak terkejut.  "Keciknya badan.  Umur berapa?"
"32.  Saya memang gini kak, susah nak gemuk. Tapi sekarang sudah mula gemuk." Katanya sambil mencubit bahagian perutnya.  Aha nampak, part situ sudah berisi sedikit.  "Yang nombor lima  ni saya operate."  Nyata dia jauh lebih muda dari usianya, dengan penampilan ceria dan agak bergaya.

(Perbualan tu diringkaskan, sebenarnya ada lagi basa-basinya.)

Akhirnya aku tau dia penganut Kristian.  Ibunya Muslim tetapi ayahnya Kristian, dan dia mengikut ugama ayahnya.  Kini ibunya bernikah lain dengan lelaki Muslim, alhamdulillah. Ayahnya bernikah juga dengan wanita seugama dengannya.  Dia anak tunggal dari ibu dan ayah yang berlainan ugama itu.  Ada adik-beradik lain juga, dari ibu dengan suami baru, dan ayah dengan ibu baru.  Istimewanya, dia mempunyai hubungan yang baik dengan kedua-dua ibu tiri dan ayah tiri.  Adik-adiknya semua telah berhijrah ke Malaysia juga.

"Itu dulu, Sekarang semenjak Bambang sudah tidak dibenarkan bernikah lain ugama." Jelasnya.

"Semoga awak dapat hidayah ucap syahadah nanti, " kata aku.
Dia segera mengameenkan.

Kemudian dia mengajar petua untuk kulit halus licin.  "Rendam beras sampai lembut kemudian tumbuk dengan kunyit, sikit saja, nanti buat skrub kat muka. Itu nenek saya ajar.  Selawat dulu."

Sekali lagi aku terkebil-kebil.  "Eh baca selawat???"

Dari situlah aku diberitahu tentang ibunya Muslim.  Neneknya juga tentulah Muslim.   Ketika menulis ini baru aku terfikir, apakah sebabnya Rosy memilih mengikut anutan ayahnya, bukan ugama ibunya .. . Mengapa ye?  InsyaAllah andai lain kali berkunjung ke Mydin USJ lagi, semoga bertemu Rosy. 

***

Selesai menguruskan diri yang agak kepenatan, aku segera teringat anakanda Hidayat.  Segera aku ucapkan doa di dalam hati, untuk anakanda nan seorang ini.  Tadi, bergerak balik dari Mydin, mereka semua sudah diberi amaran supaya bersegera turun dan menyelesaikan barang masing-masing yang mahu dibawa ke madrasah, sebab "abah ada urusan, kawan dah tunggu untuk meeting jam 530 petang."  Ada lagi satu jam untuk hantar anak dara ke Bukit Naga dan Hidayat balik ke madrasahnya.

Sudah ada notis, memo, amaran begini, kena alert, itu tandanya seperti ambulan sedang speeding dengan kelajuan tinggi dan lampu atas bumbung sedang berputar-putar laju dan bunyinya bising sekali.  Semua kereta mesti menepikan diri. 

Selesai menurunkan anak dara dan say goodbye, kereta dipecut ke madarasah anakanda Hidayat.  Airmukanya sedih.  Airmuka menahan perasaan.  Ada gambaran perit, pahit, ombak tsunami dalam jiwa, dan bayangan hujan renyai-renyai yang mendatangkan rasa pilu sayu hiba.

Selesai beri ciuman dan pelukan penuh kasih-sayang, dia kami tinggalkan begitu sahaja sambil aku pun menahan hati lara.  Kasihan dia!

"Mama jangan datang lepas ni ye, tunggu empat minggu lagi baru datang."  sempat dia berpesan dengan wajah nestapa.

Esok aku nak datang hantar claim, bisik hati.  Rabu datang ambik ayam kat tukang masak, bisik hati lagi.  Tak dapat nak tunggu empat minggu baru datang.  Sebulan tu!

Aku tak pasti adakah anak nan seorang ini dapat terus bertahan dengan peraturan terkini madrasah; tiada outing untuk pelajar.  (Tapi tadi dah ... outing.  Macamana ni???)

Setiap kali bersua, dia separuh mendesak menyoal boleh tak dia tukar madrasah ... dan aku terus menyabarkan.  Alasannya dia tak suka nama abahnya diejek-ejek.  Sekarang nama atuknya pula jadi bahan ejekan.  Dia sangat tidak suka!  Itu antara alasannya. 

"Tingkatkan hafazan.  Hantar dua muka surat.  Baru orang hormat."  kataku beri cabaran.  "Buat solat hajat tak?"  Aku suruh anak ini solat hajat, minta pada Allah andai dia nak tukar madrasah lain.  "Buat solat hajat, doa sampai nangis-nangis, nanti Allah makbulkan,  mudah je Allah nak bagi apa yang Hidayat nak, tapi kena la mintak sungguh-sungguh."  Dia mengangguk-angguk.  Allah jua yang bagi faham dan kekuatan kepadanya.

Anak inilah yang pernah beritahu dia setiap hari doakan "kita semua pergi buat haji nanti, insyaAllah."  Anak inilah yang sangat dikasihani oleh neneknya, iaitu mak J, sehingga sanggup umpan dia dengan kereta CRV sebagai hadiah berkhatan.  Bukan main-main punya hadiah!  Anak inilah yang menangis setiap malam menjelang tiga bulan lagi arwah datuknya, ayahanda Hj Manaf, akan pergi menemui Illahi, sehingga arwah abah dalam keadaan kurang sihat turun tangga menjenguk dia yang asyik menangis tak tau punca.  Anak inilah juga yang majlis akikahnya meriah dengan jamuan dua kambing hitam besar Boer di masjid Al 'Itisam TTDI Jaya Shah Alam.  Kini anak ini sedang menahan hati di sana.  Semoga Allah beri dia kekuatan hati dan iman yang teguh untuk terus berdiri mantap di atas kedua kakinya; semoga Allah memilih dia untuk mengikut jalan baginda Rasulullah SAW dan para sahabiah yang bertebaran ke seluruh muka bumi menyebarkan dakwah; semoga Allah pilih dia jadi asbab hidayat sesuai dengan namanya yang diberikan oleh abahnya;  aameen ya Robb.  Kuserahkan anakandaku ini ke dalam pemeliharaanMu ya Allah. Hanya Engkau Yang Maha Pengasih Maha Penyayang dan Sebaik-baik Pemelihara.  Selamatkan semua anakandaku dari segala bahaya musibah fitnah akhir zaman.  Aameen.

Saturday, November 8, 2014

Alhamdulillah.  Apabila Allah menetapkan ia untuk kami, Allah menjadikan ia semudah ABC.  Urusan rumah sewa selesai, seolah-olah sekelip mata sahaja.  Rumah baru siap dengan empat bilik.  Comel dan design yang simple.  Aku sudah terbayang-bayang nak bela anak bulus semula, tetapi belum berani nak suarakan kepada sang suami. 

Tuan rumah suami isteri pun baik orangnya.  Doa dalam solat hajat si isteri dijawab Allah, sama seperti Allah menjawab doa dalam solatku juga.  Semoga Allah bantu kami menunaikan hak-hak masing-masing insyaAllah.

"Mama, janganlah berhenti.  Nanti kami lapar sapa nak masak?"
"Kebulurla kami macam ni nanti mamaaa ..."
"Mama plisss ... kami dah habis khatam dah hafizah baru mama berhenti."
"Mama ... janganlah tinggalkan kami mamaaaa plisss mamaaa plisss ..."

Antara ayat-ayat yang diucapkan dengan nada merayu, memujuk, minta kasihan.  Sukanya pulak aku menyakat mereka.  Saja je nak tengok respon. 

***

Jenguk anak bujang di Bukit Changgang.  Alhamdulillah baki lagi 5 helai untuk khatam al Quran.  Semoga Allah memudahkan dia.  Kami bermesyuarat ringkas di dalam surau wanita, arah tujunya selepas ini.  Abahnya pun buat keputusan begini begitu.  Aku akur.  Dia pun patuh tak banyak cerita.  Rencana seterusnya semoga Allah permudahkan insyaAllah aameeen.

Ya Allah, pilihlah anak-anakku semuanya menjadi pembantu agamaMu sampai akhir hayat aameen.

***

Aku terima panggilan dari bonda.  Ada saja kisah yang nak dikongsikan bersama.  Hingga akhirnya aku timbulkan isu harta pusaka dan rencana untuk pertemuan keluarga.  Nampaknya mak tidak bersetuju kerana mak tak percaya pada kejayaan mesyuarat keluarga yang nak kami usahakan.  Mak bagi contoh-contoh pada sikap ahli keluarga berkenaan dalam beberapa pertemuan.  Kalau dah demikian kata mak, aku menurut sahaja.  Harta hanyalah daki dunia.  Andai ia menjadikan hati-hati bertambah pecah luka parah derita, lebih afdal dilupakan sahaja. 

Allah sudah menetapkan rezeki setiap hamba-hambaNya.  Usah risau tentang rezeki, tapi risaukan iman yang turun naik bahkan boleh kecurian pula.  Aku masih belum faham istilah 'iman yang dicuri', belum jumpa penjelasannya hanya frasa ini sahaja yang aku terbaca.  Bukunya belum berjaya ditemui.  Semoga Allah beril ilham dan memudahkan aku memahaminya aameen.

Hari yang agak penat. Nak tidur awal.  Buatlah adab tidur, tiga Qul dan tasbih Fatimah.  Ambik wuduk akan ditemani malaikat hingga pagi.  Tapi kalau uzur tak payah ambik wuduk sebab membazir. 

Dalam kepala dok fikir macamana nak susun perabut dalam rumah sewa, sehingga ia sentiasa lapang tidak serabut dan mudah dikemaskan.  Azam tak nak sumbat banyak barang lagi dan tak nak gantung banyak ayat.  Target minima dua tahun, maksima tiga tahun.  Selepas tu ... umpama nomad di padang pasir, akan berhijrah lagi insyaAllah.  Azam hijrah ke Tanah Suci beberapa tahun lepas belum kesampaian.  Rupanya ada sesuatu yang Allah tetapkan untuk diselesaikan di sini.  Kita merancang Allah juga merancang.  Perancangan Allah tentulah yang terbaik.  Kehendak kita yang tertunai adalah kehendak kita kepada Allah.  Kehendak kita yang tidak tertunai adalah kehendak Allah buat kita.  Lebih baik yang kedua itu sebenarnya tetapi biasanya kita mudah saja mahu kecewa.  Walhal kehendak Allah adalah yang terbaik selamanya.  Semoga Allah mengampuni diriku dan dirimu semua aameen.

Wassalam.

Thursday, November 6, 2014

"Kalau Adik masuk madrasah, Abang Hidayat masuk madrasah, nanti mama bagi baby."  Begitulah salah satu pujukan kepada budak berdua tu, sejak timbul ura-ura untuk menghantar mereka ke madrasah beberapa tahun lepas.  Dan semuanya tersenyum simpul.  Adik bersorak suka.  Awal dua tahun lepas mereka berdua pun masuk madrasah.

Sudah dua tahun, mencecah tiga tahun tak lama lagi.  Baby yang dijanjikan masih belum muncul.

Menyambut kelahiran bayi ustazah dengan tangan sendiri, seperti bunga api yang meletus indah dalam diri.  Betapa cantik, suci dan merah wajah bayi itu.  Membaca cerita rakan-rakan masturat di grup menyemarakkan api dalam hati.  Semalam membaca pos tentang mudahnya kelahiran sehingga mendatangkan kehairanan pada doktor.  Ada pula perkongsian tentang kaedah natural kelahiran yang tidak pernah aku tahu, lalu terbayang betapa sakitnya ketika melahirakan keempat-empat cahayamata terutama yang sulung tapi aku cuba melupakan rasa sakit itu.  Melihat wajah bayi Cik Ta yang comel, makin bersemangat rasanya.

"Doakan mama jugak."  kataku pada Siti Hajar lalu aku tersengih tiba-tiba.  Sebelum itu aku rasa kurang mood nak melayan dia bercakap, macam biasa mesyuarat tingkap.  Walhal aku nak sekejap sahaja, tetapi berjela-jela cerita yang dia kongsikan.  Mendengar kataku begitu, Siti Hajar tersenyum lebar.  Dia baru saja meminta doa supaya cepat khatam al Quran.

"Doa apa mama?"
"Doakan mama pregnant."

Siti Hajar tersengih.  "InsyaAllah.  Mama tak ikat ea?"
"Eh, mana boleh ikat suka-suka hati.  Melainkan kalau mudarat kepada ibu, itupun kena betul-betul ada pengesahan."  Siti Hajar memberitahu ibunya sudah 'ikat' dan adik bongsunya itu kes emergency.  Siti Hajar berlalu selepas mohon diri dan bersalam cium tangan.

Syahidah datang.  Pada dia tak aku bercakap apa-apa melainkan mendengar sahaja ceritanya.  Kemudian Syahidah pun pergi selepas mohon diri.

Syawiena pula muncul, dari jauh dah tersengih-sengih.  Waktu itu aku sudah hampir nak tutup daun tingkap tapi Syawiena tetap datang macam tak faham.  "Mama, hari ni mak saya balik," kata Syawiena.
"Dari Kelantan?"
"Bukanlah mama, dari Kemboja."  Ohh baru teringat dia ada beritahu beberapa minggu lepas, ibunya balik ke kampung halaman.

Tiba-tiba aku terfikir nak minta doa lagi.  "Syawiena, doakan mama."
"Doakan apa mama?"  Mata Syawiena bulat menatap aku.
"Doakan mama pregnant."  Syawiena ternganga, matanya semakin bulat.  Kemudian dia mula tergelak.

Aku mula rasa lain macam.  "Napa gelak pulak?"
"Saya geli la kalau bab ni," jawab Syawiena selamba.  Amboi!
"Mama ikhlas minta doa.  Mama niat supaya nanti dia jadi pembantu agama Allah. Jadi daie atau daieyah,  alim atau alimah, hafiz atau hafizah."  Serius.  Terasa kecik hati pun ada.  Banyak perkara yang Syawiena tak faham.  Ada jenis orangnya yang slow wi-fi, ada yang pick-up laju.  Anak bongsu ini termasuk golongan yang pertama.

Syawiena masih gelak kecil.  Geram aku!  "Yelahhh mama ... Lelaki ke perempuan, mama?"

"Ermm tak kisah.  Mama dah dapat lelaki perempuan lelaki perempuan.  Yang ni mama tak kisah."

"Mama, dorang kata gatal."

"Apa pulak gatal?  Sapa cakap?"

Syawiena gelak-gelak manja.  Geramm ... "Syirah cakap gatal."  Serta-merta terbayang gadis gonjol berbadan besar tinggi tetapi sensitif manja.  Jenis wi-fi laju ekspress.  Amboi sedap mulut!

"SYIRAH?"  Teringat semalam aku selamba bercakap selepas main badminton, aku nak pregnant lagi.  Aku ulang cerita tentang janji yang aku ucapkan kepada anak-anak dan suami suatu ketika dulu.  "Dorang semua nak baby lagi." 

"MAAAAMAAAAAA ..."  Tiba-tiba dari belakang daun tingkap yang sudah lama kupegang untuk dirapatkan, tetapi terhalang dek Syawiena, muncul Syirah memanggil aku dengan nada panjang lanjut beralun manja.  Di tangannya ada bungkusan coklat.  "Mama, petang ni kita main badminton ye."  Kata Syirah dengan gaya manja melentok-lentok sambil mematahkan coklat dan menggigit hujung coklat.  Nampak sedap sangat dia mengunyah.  Aku renung Syirah dengan rasa geram.  Syawiena mula menggigil-gigil tergelak. 

"Mama puasa.  Tak mo main."  jawab aku serius.  Melihat Syawiena semakin besar gelak, aku tak dapat tahan diri tertawa sama sambil menepuk bahunya geram.  Syirah yang tak faham apa-apa terus memujuk.

"Ala boleh la mama.  Kita main kejap je."
"Tak mo kang pengsan kang."  Alasan je tu.  Kelmarin mereka bantai bermain badminton dalam keadaan berpuasa.  Memang tak de hal kalau nak main sekejap.  Syawiena yang masih gelak penuh makna aku lepuk bahu kanannya berkali-kali.

Syawiena terus tergelak-gelak melihat cara aku bercakap dengan Syirah.  Mungkin kerana terasa tak sedap hati, Syirah seperti mahu beredar.  Mukanya berubah sedikit monyok.  "Kalau camtu nak pinjam reket mama, boleh?"

Aku angguk.  Aku rasa karang petang Syirah akan pujuk aku lagi, dan mungkin aku akan cair hati jugak.  Sebelum menutup daun tingkap, aku memandang Syawiena sekali lagi. Dia masih tergelak-gelak geli hati. Ye la, Syirah kata gatal, tiba-tiba dia datang pulak .. sabar je.  Tapi tak masuk ke hati pun.  Seperti mana fiil mereka dalam poket aku, begitu juga fiil aku dalam poket mereka.  Haha ..

Sudah jadi habit meminta doa dari bunda.  Dan mereka di sini pun dah jadi habit minta doa dari aku.  Cuma yang bukan habit ialah aku meminta doa supaya pregnant lagi. Luar biasa pelik! Itupun aku fikir-fikir nak bercakap dengan siapa di antara mereka.

Sebenarnya ... ada yang tersirat yang mahu aku sampaikan.  Sesuatu yang payah nak aku luahkan.  Setiap hari bermain dalam kepala.  Bagaimana mahu aku beritahu pada mereka. 

Serba-salah.  Amat serba-salah.  Secara tak sedar, fikiran mula mencari alasan.  Tentunya yang benar-benar kukuh dan harus diterima dengan hati yang lapang oleh mereka.  Ada kalanya terasa mudah buat keputusan, tetapi sangat sukar menunaikannya walaupun demi kemaslahatan diri sendiri dan keluarga.  Apatah lagi ketika hati-hati yang sukar ditawan sudah mula memberi kepercayaan kepadaku dan selalu meluahkan rahsia jiwa denganku, serta menangis di bahuku.

Ya Allah, sesungguhnya tiada sebaik-baik tempat mengadu melainkan hanya padaMU.  Setiap yang bergelar makhluk pasti ada tempohnya.  Apabila selesai perjanjian itu, haruslah ia beredar suka atau terpaksa.  Maka Yang Maha Kekal lagi Berdiri dengan Sendirinya hanyalah ALLAH SUBHANAHU WA TAALA yang Maha Hidup selamanya.  Ya Allah, kuserahkan semua urusan mereka dan diriku kepadaMu. Permudahkanlah untuk kami, aameen.

Tuesday, November 4, 2014

Hari ini aku bersungguh-sungguh memperbaiki cerpen untuk pertandingan penulisan Mencari Cinta.  Tukar perkataan dan baiki ayat-ayat.  Mantapkan lagi maksud yang tersirat dan akhirnya kukuhkan pengajaran dengan kesimpulan yang sewajarnya.  Bercadang mahu menghantar cerpen ini hari ini juga.  Aku sudah terfikirkan sesuatu yang lain untuk ditukang, untuk pertandingan lain yang lebih sengit untuk orang yang baru terjun ke dalam penulisan seperti aku.  InsyaAllah.

Sambil mendengar qasidah Habib dari you tube, aku menjadi asyik tetapi resah.  Huruf-huruf menjadi berbalam-balam.  Teringat istilah 'mata pemalas', aku buntang-buntangkan mata tetapi masih rasa terganggu.  Dalam keadaan begitu, aku teruskan juga membaiki cerpen.  Dalam hati teringat lagi petikan doa dari ayat Al-Quran untuk mengubat mata rabun.  Azam yang sama dipahatkan, aku mahu mengamalkan doa itu nanti.

Nanti??  Nanti lagi!!  Err ... InsyaAllah.  Azam.  Betul!

Tiba-tiba telefon berdering.  Muncul gambar lelaki berjanggut berkacamata dan berbaju merah di skrin telefon.  Oh, dia suamiku.  Aku terus mengadu, "mata kaburrr!"  Aku disuruh pergi ke kedai optometris semula dan check semula power mata.  Kemudian barulah kami saling bertanya perkhabaran dan soalan biasa, "Bila abang balik?"  Dia pun menerangkan bla bla bla ...

Kembali meneliti bait-bait cerpen, aku mencongak-congak waktu yang sesuai untuk ke kedai kacamata.  Sudah jam 11.15 pagi.  Hari ini masak lambat sikit sebab pelajar masih berpuasa, sebagai mengapit puasa 10 Muharam semalam.  Aku, tak puasa kerana sudah berpuasa pada Ahadnya, 9 Muharam.  Tiba-tiba timbul fikiran mahu segera menyelesaikan urusan kacamata.  Dalam 8 minit aku sudah siap untuk keluar, tetapi atas katil berterabur dengan pelbagai kad nama dan resit pembayaran pelbagai urusan termasuk resit yuran anak-anak, masih tak jumpa resit pembayaran kacamata ini yang ditempah sebulan lebih yang lepas.  Tak berani pula nak bertanya kepada sang suami, takut kena sembur hihi ... resit takdak.  Tak tau mana pegi, dah habis selongkar tempat-tempat yang difikirkan mungkin.

Dalam perjalanan ke kedai kacamata, tiba-tiba aku berubah fikiran mahu menelefon suami.  Pasrah sajala ... Hmm, tak kena marah pun.  Resit takdak, pergi sajalah, kata suami.  Dorang masih ingat lagi tu, sambungnya ringkas.  Mesti dia tengah sibuk dengan urusan dan tak ada masa nak sembur bininya yang tengah rabun ni haha ... Mesti baik sangka.  Suami yang osem sebenarnya hehe...

Ok, sampai di kedai, aku disuruh check mata di mesin.  Pekerja Melayu yang manis tu beritahu bosnya, juga perempuan, berbangsa Cina.  Bos pun datang duduk depan aku.

"Cuba pakai."  dia mengunjuk kacamataku yang sudah dibersihkan dengan kain.
Aku pun pakai dan pandang semula huruf-huruf pada iklan kacamata yang terpampang di atas rak kacamata di depanku.  Hmm, terang pulak.  Aku bukak kacamata dan pandang, kabur balik.  Aku pakai kacamata dan pandang lagi, ok terang.  Tapi tak seterang yang aku mahu.

"Dia kena adjust sikit.  Buka biar saya adjust lagi," kata bos yang peramah.  Aku hulur spek dan jarinya mengusik-usik bahagian sangga di tengah-tengah kacamata.  Kacamata diserahkan semula padaku.   Ketika ini ada seseorang mampir di sebelahku.  Tanpa menoleh, aku mendengar suaranya dan dialek yang diguna.  Dia wanita Cina separuh usia.  Agaknya. Sesekali bos melayan wanita itu bercakap tetapi masih memberi perhatian padaku.

"Spek ni ada tiga power.  Yang atas sekali untuk pandang jauh.  Yang tengah untuk pandang depan macam pandang saya ni.  Yang bawah untuk membaca dan pandang komputer."

"Haa?  Tiga,  ooo multifocal.  saya tak tau pun!"

"Ya, sama dengan suami awak punya spek."

"Oo saya ingat dua saja.  Jauh dan dekat."

"Kalau dua saja dia ada macam kotak kat bawah tu.  Tak cantik."

Aku segera teringat kacamata arwah abah.  Ada satu bulatan kecil di bahagian bawah kanta kacamata.  "Oo saya tau, spek abah saya macam tu.. Itu orang tua pakai la kan."  Bos angguk senyum.

"Kalau mula-mula ni, kena adjust la.  Tak boleh pandang tepi, kena pandang betul-betul baru clear."

"Oo tak boleh jeling-jeling eah?"  Teringat pula teguran kawan-kawan semasa masih di sekolah rendah.  Mereka komplen aku kuat menjeling.  Benar-benar di luar kesedaran, bahawa aku kuat menjeling.  Aku bukanlah marah atau benci.  Dah umur belasan, baru aku belajar macamana caranya untuk tidak menjeling supaya orang tak kata aku marahkan mereka.  Kecuali betul-betul nak menjeling marah, hehe..  Mengerdipkan mata dan cara memandang juga perlu dipelajari.  Ia adalah bahasa tubuh yang tidak disedari.  Orang yang pandai membaca akan tahu rahsia hati yang tersembunyi.  Tapi, yang pasti Allah saja yang Maha Mengetahui.

"Ya nanti itu urat kat tepi mata pun boleh jadi penat kalau pandang tepi.  Pandang tepi pun memang kabur."

"Jadi, saya kena selalu adjust spek la?  Saya betul-betul risau tau.  Saya sudah ajak suami ke hospital untuk buat detail check-up." Aku diajar kalau nak melihat jauh, turunkan sedikit kacamata hingga ke tengah batang hidung agar mata memandang dengan kanta untuk rabun jauh.  Nak membaca dan melihat dekat, rapatkan ia supaya hampir dengan mata supaya mata memandang melalui kanta untuk rabun dekat.  Aku teringat cara separuh orang terutamanya pakcik-pakcik yang melihat dengan menundukkan kepala, meninjau dari bahagian atas kacamatanya.  Ooo itulah rahsianya.  Nak tengok jauh, kena tunduk sedikit atau turunkan sedikit kacamata yang multifocal ni, ingat tuu ...

Bos tersenyum.  "Ada orang ambik tiga bulan baru sesuai.  Ada lebih lagi.  Memang kena pandai adjust."  Aku baru sebulan lebih.  Bila rimas dan rasa tak ada perubahan, aku tanggalkan kacamata.  Malangnya mata semakin kabur.

"Ok la.  Terima kasih ya."  Aku mohon diri dan keluar dari kedai dengan rasa ... entah.  Kejapnya urusan ini.  Macam enteng sahaja.  Aku singgah di kedai menjual majalah sambil membetul-betulkan kacamata semasa meneliti tajuk-tajuk majalah yang ada.

Sabarlah wahai hati.  Sabarlah wahai mata.  Andai tak ok juga, aku nak ajak jugak suami ke hospital Selayang seperti yang dicadangkan oleh my dear friend, ZA.  Pada masa yang sama teringat kos rawatan mata ibu mertua di Bandar Sri Uda, Johor Bahru beberapa bulan lepas.  Kos mencecah ribuan ringgit termasuk urutan dan ubat-ubatan.  Kata mak mertua, ada perubahan baik.  Setelah beberapa bulan ini, aku terlupa nak tanya mak lagi macamana keadaan matanya.

** surah Qaaf ayat 22;  "Lalu pandanganmu pada hari ini menjadi tajam (dapat menyaksikan dengan jelasnya perkara-perkara akhirat)".

Baca tiga kali sambil tahan nafas dan hembus pada ibu jari kanan, sapukan pada kedua mata.  Boleh merawat rabun dan penyakit berkaitan mata InsyaAllah.  Mata juga cepat peka pada perubahan sekeliling walaupun sedikit, wallahu'alam.  ->> dari blog sini.


Monday, November 3, 2014

Dari Abdullah bin umar r.huma meriwayatkan,Rasulullah saw bersabda,”tidaklah seorang hamba menelan satu tegukan yang lebih utama (lebih disukai)disisi Allah ‘Azza wa jalla dari pada satu tegukan kemarahan yang ia telan(tahan) semata-mata karena mengharap keridhaan Allah swt(HR Ahmad)

Aku telan ia.

Aku sudah reda.

Namun, apa kata aku menulis sesuatu dengan marah yang masih bersisa.  Sejauh mana aku menelan ia?

Perkataan yang telah muncul adalah KURANG AJAR.  Ceritanya begini.  Aku tarik nafas dahulu, dan aku kian sejuk insyaAllah.  Alhamdulillah.

Ketika merancang untuk memulakan operasi masak-memasak untuk berbuka puasa.  Aku agak terleka mennghapuskan gambar-gambar dan video-video di tab.  Tiba-tiba ada bunyi 'tinn!' di luar.  Ia jelas seperti di depan rumah.  Aku buat tak kesah.  Mungkin ada ibubapa pelajar yang datang.  Atau sesiapa sahaja, aku menunggu orang memberi salam jika benar ada yang berhajat sesuatu hal.

Tiba-tiba ada bunyi ketukan di pintu, kuat. Aku tergesa-gesa keluar ke arah ruang tamu dan bertanya, "Siapa?"

Tiada suara menyahut sebaliknya dijawab dengan bunyi ketukan yang lebih kuat.  "Sebentar, siapa?"  Aku bergegas memakai tudung.

Ketukan ketiga lebih kuat lagi.  "Sekejap sekejap!!!"  Aku serta-merta dapat menduga, tentu POS LAJU yang tiba.

Aku buka pintu tetapi bersembunyi di belakang.  "Ada apa?"

"Nama siapa?"  tanyanya dengan nada beku.  Aku tutup sebahagian muka dengan kain tudung dan meninjau sedikit.  Orangnya tinggi dan berkaca mata hitam, sedang memegang pen bersedia menulis di atas fail di tangan.  Aku menarik diri semula ke belakang pintu.  Aku sebutkan nama penuh.

Dia bertanya lagi.  Aku jawab semula nama penuhku.  "No IC!" katanya seperti nada marah.

"Bak sini saya tulis sendiri."  Aku buka pintu lebih besar tanpa menampakkan diri.  Aku tidak bersedia dengan niqob.  Hati amat tidak senang dengan peristiwa ini.

Fail dan pen diunjukkan di celah pintu.  Namaku ditulisnya cincai sahaja, Mazuin.  Aku tulis no kad pengenalan di bawah namaku dan mengisi ruang tandatangan di kotak hujung.  Aku kembalikan kepadanya dan menerima sekeping sampul pos laju bersaiz A4.  Kiriman dari ITBM.

Dalam hati mencongak-congak mahu membahasakan lelaki muda di luar itu.  "TAK TAU BAGI SALAM KE?"

Atau, "TAK BOLEH KE BAGI SALAM?"

Ahh lebih kurang saja bunyinya.  Tetapi aku simpan soalan di dalam hati.  Aku telan soalan itu seperti aku telan rasa marah. 

Ini kali kedua pekerja POS LAJU bersikap demikian.  Main hon-hon je.  Tak pernah beri salam.  Kat sampul surat tu ada nama penerima.  Nama aku tu nama Melayu Islam.  Tak ada keliru pun kalau nak bagi salam.  Rugi masa ke?  Atau buang masa?  Atau tak cukup masa nak berkejar ke tempat lain pula?

* selalu aku menerima sikap baik, hari ni aku berhadapan dengan sikap yang kurang baik.
* selalu aku mendapat layanan baik, tetapi ada juga mendapat layanan tidak baik.
* selalu aku diraikan, ada juga aku tidak diperlukan.

Demikianlah kehidupan di dunia ini. 

Aku hanya hamba Allah yang selalu melakukan kesilapan dan berbuat dosa.

Andai aku dihina, adalah kerana kesalahan diri sendiri dan dosa yang dilakukan.
Andai aku dipandang tinggi, adalah ujian juga dan ia boleh sahaja menjadikan aku lebih terleka.

Maka eloklah aku maafkan semua dan semoga semua pun memaafkan aku.  Lapangkan dada, jernihkan fikiran dan perbaharui iman dengan ucapan Laailahaillallah.  Yang lebih penting adalah bagaimana Allah memandang dan menerimaku.

* Tarik nafas. Istighfar.  Semua sudah ok.  Aku mahu masak sekarang.  Petang nanti nak buka puasa.  Menu hari ini insyaAllah AYAM MASAK TOMATO, NASI TOMATO DAN PACERI NENAS.  Ya Allah bagilah sedap masakan ini lagi berkat.  Aameen.

Beramal dan Menyampaikan

Dari Abdullah bin Amr r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: Seorang muslim adalah seorang yang tidak menyakiti muslim yang lain dengan lidah atau dengan tangannya dan seorang muhajir adalah seorang yang meninggalkan segala yang dilarang oleh Allah. (HR Bukhari)

Wahai Binti Ramlah

Wahai Binti Ramlah. 
Wahai Binti Ramlah. 

Hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah, yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini. Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah dan bahawasanya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Ingatlah wahai Binti Ramlah. Apabila datang kepada kamu dua malaikat yang serupa dengan kamu iaitu Munkar dan Nankir, maka janganlah berasa gentar dan takut. Janganlah kamu berduka cita dan risau serta janganlah kamu bersusah hati dan terkejut.

Ketahuilah wahai Binti Ramlah bahawasanya Mungkar dan Nankir itu hamba Allah Ta’ala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Ta’ala. Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu.

Mereka berkata:
 • Siapakah Tuhan kamu?
 • Siapakah Nabi kamu?
 • Apakah agama kamu?
 • Apakah kiblat kamu?
 • Siapakah saudara kamu?
 • Apakah pegangan iktikad kamu?
 • Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?
Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah. Biarlah tenang dan berhati-hati.

Hendaklah kamu jawab begini:
 • Allah Ta’ala Tuhanku.
 • Muhammad Nabiku.
 • Islam agamaku.
 • Baitullah itu kiblatku.
 • Semua orang Islam dan orang beriman adalah saudara aku.
 • Kitab suci Al-Quran ikutanku, malahan solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku.
 • Dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap, “La ila ha illallah Muhammaddur Rasulullah”.
Wahai Binti Ramlah, tetapkanlah hatimu. Inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di alam Barzakh sehingga sampai satu masa kelak. Kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar.

Insaflah wahai Binti Ramlah. Bahawasanya mati ini adalah benar. Soalan malaikat Munkar dan Nankir di dalam kubur ini adalah benar. Bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar. Berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar. Dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar. Minum di kolam air Nabi adalah benar. Ada Syurga dan Neraka adalah benar. Bahawasanya Hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang Maha Berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.

Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal pada kamu di sisi Allah Ta’ala. Semoga Tuhan akan memberi kesejahteraan kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Ta’ala menjinakkan hati kamu yang liar dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

“Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak diseksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW. Subhana rabbika rabbil izzati amma ya sifun wassalum alalmursalin walhamdulillahi rabbil alamin”.

Setiap yang bernafas, pasti akan merasai mati – “Kullu nafsin zaa iqatul maut”.

Firman Allah SWT: “Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran.” – Surah Al-A’sr

* Bonda Ramlah adalah nama ibu yang mengandungkanku dan melahirkanku.
Pagi ini aku rush pelajar untuk gotong-royong.  Tiba-tiba aura warden strict garang muncul.  Ronda dengan rotan, masing-masing agak menikus sambil sibuk membuat khidmat.  Masih ada saja yang tak memuaskan hati.  Mulut berleter bising.  Arnab kurus tu terperap dalam sangkar tanpa air dan makanan.  Anak mudir serta-merta aku lantik jadi pemantau untuk sang arnab ustazah yang sepi kerinduan tanpa teman.  Tempat lama sampah yang sudah aku pesankan sebelum cuti raya aidilfitri supaya usah lagi jadi tempat sampah, jadi bahan untuk aku jegil mata.  Yang menawarkan diri menyelesaikan kawasan itu adalah budak-budak kecil dengan seorang pelajar besar.  Sayangnya si kecil yang comel-comel itu tak memperdulikan pesanan kakak yang menyuruh hanya mengutip SAMPAH seperti plastik jajan sahaja.  Mereka cedok sama segala tanah yang ada. 

"Mama, berat sampah ni mama.  Kereta sorong tak de.  Camana ni?"  tanya pelajar yang diarahkan menghantar plastik sampah ke tong sampah di tepi jalan.  Aku agak terkejut.  Sampah apa yang sampai jadi berat dan padat sebegitu?

Geleng kepala mendengar aduan si kakak yang terasa tidak diendahkan adik-adik kecil yang comel-comel semasa menyelesaikan kawasan.  Maka aku mengumpulkan pelajar-pelajar cilik yang comel-comel ini untuk berceramah.  Mereka berderet di hadapanku dengan wajah suci tidak bersalah. Tersenyum tersengih.

"Kamu tak dengar ke Kak Amy cakap apa?" 
Mereka geleng kepala.  "Tak perasan."  Sepakat.

"Amy, kamu cakap apa tadi?" 
Amy pun mengulang semula apa yang dipesannya semasa sama-sama membersihkan kawasan tiga segi sampah.

Pelajar-pelajar cilik yang comel-comel angkat bahu,"Tak perasan Kak Amy cakap macam tu ..."

Aku tarik nafas beraroma sabar yang teguh.  Apa akal kamu semua comel-comel dan cilik!  "Okay, kalau kita hantar sampah ni mungkin ia akan bobos berterabur sepanjang jalan.  Troli tak de sekarang.  Lagipun lori sampah tak ambil sampah macam ni.  Jadi, curahkan ia semula dan pilih yang betul-betul SAMPAH sahaja.  Tanah tu ratakan semula dengan penyodok  ni.  Tengok, kalau kamu dengar cakap Kak Amy, dah lama selesai.  Bila tak dengar arahan, kamu terpaksa buat kerja dua kali.  Betul tak?"

Pelajar cilik yang comel-comel angguk setuju.  Muka tetap suci tak bersalah.  Tersenyum tersengih manis.  Tanpa bertanya apa-apa, mereka memulakan pekerjaan yang sama.  Kali ini berlawanan dengan yang tadi.  Mereka mengeluarkan semua isi karung hitam dan memilih SAMPAH bukan organik sahaja untuk dikutip dan dimasukkan ke dalam karung hitam yang lain.  Selebihnya dibiarkan dan diratakan oleh pelajar lain yang datang membantu.

"Lepas ni mandi dan cuci pakaian ni.  Ganti dengan pakaian bersih, ok?"  mereka mengangguk faham.  Semoga ada pengajarannya.  Dah kamu tu kecik-kecik lagi, belajar patuh pada yang besar.  Ni, sama-sama pakat jawab 'tak perasan'!  Susah mau percaya ... mujur comel, cilik dan manis namun ... masih ada nakalnya juga.

***
Dua minggu lepas aku angkut si bongsu untuk menemaniku pada petang Sabtu dan Ahad.  Malu juga nak text ustazah, tetapi perlu aku lakukannya.  Si bongsu sudah sangat istimewa, ketika orang lain terperuk di madrasah, dia kubawa ke Pondok Saadah.  Biasanya tak menjadi masalah untuk aku bergerak sendirian, tetapi kadang-kadang hati merasa ngilu.  Ada rasa tidak selesa. 

Di sana, ketika aku sedang tekun mendengar kata-kata mudir, si bongsu sibuk mengadu kelaparan.  Sabar sajala ...

Semalam, aku culik Hidayat pula, untuk menjadi temanku ke kuliah rauhah di sana juga.  Peraturan tidak membenarkan pelajar outing, tetapi aku rasa terdesak memerlukan teman.  Akhirnya kami bersetuju pulang 10 minit awal supaya dia tidak terlewat untuk makan malam jam 6.30 petang, dan lebih penting berada di saf pada masanya untuk solat Maghrib berjemaah. 

'Tak mengapalah, mudah-mudahan kita masih mendapat keberkatan majlis ni walaupun kita sekejap saja,' aku bercakap kepada anak lelakiku ini, lebih kepada memujuk hati sendiri.

Hari ini, aku pergi sendirian.  Aku kuatkan hati dan menunggu sehingga qasidah diperdengarkan dan doa selesai diameenkan.

Rupa-rupanya bukan mudir yang memberi kuliah.  Semalam juga bukan beliau.  Aku tidak tahu nama kedua-dua ustaz yang memberi kuliah.  Semalam dan hari ini, suasana agak lengang.  Ketika melangkah sambil tunduk melihat batu-batu kerikil kasar yang menadah diri di laluan ke surau tempat kuliah diadakan, aku tanam azam untuk istiqamah hadir.  Walau hanya beberapa orang yang datang, aku tetap mahu hadir.  Inilah ubat hati yang sedang sakit.  Ubat resah gelisah, selain solat, membaca Al-Quran dan zikrullah. 

* Ya Allah, pilihlah daku untuk berada di sini dan mudahkan daku memahami dan mendapat manfaat ilmu yang disampaikan, aameen.

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing