Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Friday, December 19, 2014

Macam-macam dan pelbagai.  Aku tak kisah.
Ada yang kata memang menarik.
Ada yang kata asyik ulang-ulang cerita je, tak faham sangat.
Ada yang kata sedih huhuhu dan nangis.
Ada yang kata semua ada, suka duka bersama.

Dalam bicara harian, kita tak lari dari ulang-ulang kisah lama.  Sejarah beb.  So ...?
Dalam hidup harian, kita tak lari dari suka duka bersama.  Biasa la.  Well ...!

Hari ni menangis, esok mungkin tertawa.
Sebentar tadi kau ketawa, mungkin sesaat lagi kau mengalir air mata.

Aku tak kisah apa orang nak kata pasal novel Seharum Doa Bonda.

Tetapi mendengar komen-komen itu tetap menyukakan aku.  Hmm dia baca novel aku juga!  Hehe ...

***

Alhamdulillah, malam tadi naik status dari Puan Noraini Eslah senarai nama yang terpilih untuk Projek 50 - Grup Buku Tiga Lima dan Celik Huruf .  Salah satunya yang ke 11, Naqhuhines.  Mula-mula tak perasan nama itu di situ.  Kali kedua baru terpandangkan ia.  Alhamdulillah.  Dengan izin Allah jua.

Apabila ditanya mengapa akan meninggalkan Lil Banat.  Haruslah aku bercerita ringkas tentang hal-hal ini sebagai satu dari alasannya.

Dan Banat Manis kerap bertanya bila novel tentang mereka akan siap, aduhai!  Aku sudah memikirkannya.  Ia adalah kisah ceria tetapi penuh sisi positif untuk diambil faedahnya oleh pembaca.  InsyaAllah, setiap satu watak ini akan muncul dengan kisah yang berbeza.  Semoga menjadi asbab hidayat seluruh alam.  Kakak aku kata, hanya sekelumit masyarakat yang memandang madrasah sebagai tempat pemulihan akhlak.  Bahkan sebenarnya yang sekelumit itulah yang menghantar anak-anak mereka.  Dan yang seorang dua itulah yang senang cakap, bagi pening kepala dan menguasai udara madrasah yang penuh sakinah.  Dan benarkah hanya sekelumit anggota masyarakat?

Hampir semua Banat Manis adalah wakil tunggal dari keluarga masing-masing, yang menjadi pilihan Allah untuk berada di sini.  Mereka adalah daieyah perintis yang melakukan korban di jalan Allah.  MasyaAllah hebat belaka.  Allah maha hebat.

Dan yang melalui penapisan terus berlaku.  Yang dipilih Allah terus bertahan.  Apabila sudah ketetapan, tiada yang dapat mempercepatkan atau memperlambatkan.

***

Ahlan wa Sahlan buat seorang wanita yang baru aku kenali, yang pernah memanjatkan doa ke hadrat Illahi untuk memilih dia mencurah khidmat di madrasah.  Alhamdulillah jodohnya di sini.  Hati kami sama bergelora.  Aku mahu beredar segera, dia mahu datang segera.  Alhamdulillah, Allah benar-benar memudahkan semuanya.

Semoga selepas ini perjalanan madrasah akan lebih lancar dan Banat Manis mendapat sebanyak-banyak manfaat dari perubahan-perubahan yang berlaku.  Semua demi kebaikan dan kemaslahatan belaka.

Sabtu malam, aku harus memenuhi janji untuk menghabiskan masa bersama mereka.  Apa yang harus aku bicarakan agaknya ...

* Banat Manis, akan aku abadikan kamu dalam untaian memori yang  terindah dan berwarna-warni umpama pelangi pagi, ketika mentari sudah mula memancarkan sinar keemasannya yang gilang-gemilang menerobos tirai mutiara embun dinihari yang sejuk dingin, demikianlah kamu sekelian, insyaAllah. 

Patah tumbuh hilang berganti.  Namun kenangan bersama tetap akan tersimpan dalam memori.  Semoga ikatan kasih sayang dan ukhwah antara kita akan berterusan hingga Jannah.  Mama sayang kamu semua, Banat Manis.

2 comments:

AMIIZAA said...

salams jumaat, singgah kesini membaca entry baru....rinddu juga dengan cerita bunda:)

Cerpen - Naqhuhines said...

Salam alaik Mieja. Sibuk pindah barang, penat juga. Tak sempat nak ketepikan masa update blog hehe... Prefer pakai laptop drp tab. Tp nak buka laptop tu yang tk sempat huhu.. Terima kasih berkunjung ke sini :D. Jemput datang lagi hehe ...

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing