Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, October 1, 2014

Perlahan-lahan rasa bengang yang datang beransur pudar.  Tak  mengapalah.  Perut pun dah kenyang, perasaan enjoy sedikit berborak isu menarik dengan teman di Whats App.  Hanya rasa terkilan masih ada. 

Bukan apa. Pagi-pagi telinga sudah mendengar kata-kata kutukan.  Mengapa mesti manusia mengutuk manusia lain?  Adakah manusia yang menentukan jalan takdir manusia lain?  Aku selalu fikir, daripada mengutuk manusia lebih baik mendoakan manusia Mengutuk memang sedap, puas hati aku!!!  Betul tak?   Abih keluar semua dalam perbendaharaan kata maki hamun.

Sudah jelas dalam hadis, ada banyak doa yang sangat ampuh lagi cepat makbul.  Yang paling cepat ditunaikan adalah doa untuk saudara tanpa pengetahuannya.

Berkata yang buruk, dapatlah yang buruk
Berkata yang baik, dapatlah yang baik.

Tetapi nafsu manusia memang nak puaskan hati belaka.  Adakah puas benar?  Hidup kat dunia ni hanyalah sementara.  Dan manusia selalu lupa.  Itulah masalahnya. 

Maka sebab itulah kena cakap pasal iman tiap-tiap hari.  Besarkan akhirat kecilkan dunia.  Dunia ni memang Allah jadikan indah dan menarik nafsu.  Manusia ikutilah nafsu, yakinlah tak ke mana.  Puas benarkah?  Mungkin, tetapi hanya sebentar sahaja.  Nafsu akan mencari lagi dan lagi.  Mulut akan berkata lagi mengikut kehendak nafsu.  Semua pancaindera.  Kasihannya manusia.

Kemudian tiba waktu lelah.  Tua menjelma.  Tau-tau dan nazak. Allah ...

Ya Allah, berilah dia hidayat supaya dia sukakan kebaikan dan bencikan kejahatan.  Berilah kami semua hidayat dan pilihlah kami semua untuk membantu agamaMu.  Terimalah kami, ampunilah kami, tutupilah aib kami dan tukarkan keburukan kami dengan kebaikan dari sisiMu.  Aameen.

* pelajar bergotong-royong untuk bercuti esok.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing