Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Saturday, September 6, 2014

Haidh dan mencari Seharum Doa Bonda

Now is 1.37am.

Aku baru nak balik ni. Baru usai majlis baca aurad Ahmadiah. Guru bagi talk pakai mic tapi tak mampu kudengar. Suaranya tak dapat kutangkap buah butir dan sebenarnya aku sudah mengantuk keletihan. Pagi tadi maraton buat breakfast bihun goreng dan masak tengahari. Lepas tu terus pecut ke ITBM jemput novel aku yang diberikan oleh ITBM serta tempahan 30 buah untuk diri sendiri. Then menghadiri majlis pernikahan anak saudara perempuan sulung suamiku di Wangsa Melawati.

Ni ada sikit kisah menarik boleh dikongsikan tapi tunggu sat. Nak melapor dulu nanti miss pulok. Esok lagi sehari akan berada di sana juga, majlis makannya. Balik dari majlis pernikahan, ambik al quran wakaf kat ustaz berkenaan. Terus balik, sambil berwassap dengan Za lepas tu terlelap. Jaga, aikk..masih kat highway tersangkut dengan jem. Sabo je la .. Sampai rumah ngam-ngam azan Maghrib. Alhamdulillah.

Lepas tu pulun buat sandwich tempahan pelajar. Sempat buat dua jenis je, tuna dan sardin. Tolo tak sompek...sobab tk sompek rebus. Tangguh esok. Laku sandwich tu alhamdulillah. Sebagai alternatif burger, sosej dan nugget yang mereka kirim pada ustazah. Sandwich lebih sihat daripada makanan berproses tu.

Aku membebel kat bongsu, " Kalau elok dah lama mama beli simpan kat freezer. Ada kamu tengok mama beli? Ada? Takde kan! Maknanya tk baik untuk kesihatan." Terkulat-kulat je dia kena mare ngan aku.

Order dia sorang je dah RM10. Ntah hapa dibelinya? Megi goreng pun ditempah. Suka dia je. Memang aku hangin. So mendadak je idea sandwic ni. Terpaksa ketepikan rasa nak malas, nak bagi anak makanan sihat. InsyaAllah. Beli sardin dan tuna halal. Roti halal. Eh, tuna tu berproses jugak ke? Takkan nak pakai ikan tuna proses sendiri pulak adoii...jadi tak boleh lari dari 'proses' gak la yer? Hmm...tapi setidak-tidaknya, takde la lemak dan daging dicampur sekali macam frozen food yang aku maksudkan tadi. Jauh lebih baik kann...

Lepas selesai urusan sandwich dan bersekali pelajar teruja menempah novel aku, pecut ke Darul Saka. Mula terasa letih dan tersengguk-sengguk lelap. Aduhai ...

***

Aku minta kepastian dari Za. Udah tau jawapannya tapi rasa serba-salah menghilangkan keyakinanku. Ye, ini memang teruk! Jawapan Za sama. Maka aku kembali teguh pada kebenaran. Wanita uzur haram berada di tempat solat melainkan terpaksa melaluinya. Maka aku ajak suami duduk di meja makan yang dipasang dua baris panjang di luar surau.

Semua perempuan sudah berada di dalam. Tadi aku masuk sekejap hanya untuk meletakkan hantaran tas tangan yang aku bawakan dari rumah pengantin perempuan, anak saudara suamiku. Dekat jo surau eh, kami jalan kaki yo. Lepas letak hantaran, aku segera keluar dari surau. Di luar, aku santai je dengan suami. Leka dengan tab masing-masing. Beberapa orang biras iaitu suami kak ipar dan adik ipar sama melepak di situ. Barang hantaran selesai dibawa oleh yang lain.

Tiba-tiba aku dipelawa masuk untuk bergambar.
 "Tak pe la, uzur." sahut aku. La ni dah kurang minat bergambar-gambar ni.
 "Meh la duk dalam," pelawa lagi. "Kita pun uzur ni."
 "Err tak pe la."
 "Tak pe duk dalam, bukan menitik pun," kata akak ipar sulung aku yang masih cun tapi garang sikit tu.

Aku diam je. Membeku sambil main tab.  (Akhirnya ipar-ipar aku ni juga telah membeli novel aku dan mempromote sesama mereka, haha ... ipar-duai yang vogue gitu ... terima kasih atas sokongan anda.  I love u all.  Tapi hukum tetap hukum ...)

Sebenarnya hal wanita haid di tempat solat sudah acapkali dipermasalahkan. Sefaham aku, hukum tetap hukum. Menitik ke idak ke, tetap haram sebab ia berkait dengan hadas besar. Wanita tidak berkeadaan suci waktu haid. Bagaimana boleh ia berada di tempat solat yang suci? Walaupun kini ada pad bermacam saiz yang menghalang darah jatuh ke lantai surau masjid.

Masalahnya mudah. Manusia suka adjust hukum ikut suka, ikut logik akal je. Dulu aku pun fikir gitu jugak.  Tetapi akhirnya aku faham mengapa.

Ok la. Tak bermaksud jadi rujukan pula. Aku sentuh secara sipi sahaja. Silalah merujuk kepada yang lebih arif sekiranya ragu-ragu.

Tu la kisah menarik yang aku maksudkan.  Tentu lebih menarik kalau aku ceritakan jugak macamana aku buat bodo je duduk ngan biras-biras lelaki sambil main tab.  Suami dah masuk ke dalam nak tengok gak pengantin akad nikah, dia sanggup tinggalkan bini dia yang ramai peminat ni sendirian.  Dah tau aku tak boleh masuk ke dalam.  Dia yakin aku selamat la tu kann ... Aku ngan biras-biras berdua pasang telinga sambil ikut gelak kecil bila juru nikah buat lawak.

"Awok dulu berapa kali?" tanya aku selamba pada seorang biras, yang mulutnya selalu bertutup rapat macam ada emas kat dalam mulut tu.

"Ntah la tak ingat, sekali ke dua ntah ..."  jawabnya dengan gelak berbaki.  Hmm boleh tak ingat pulak yer ...

Pada masa yang sama, dua anak buah lelaki yang terkenal lasak mula keluar masuk dari pintu sliding surau.  Biras seorang lagi, suami akak ipar mula jerkah mereka.  Yang seorang nampaknya boleh faham, tapi yang kecik sikit, anak adik ipar bongsu aku, tak terkesan pun.  Aku pun menunjukkan prihatin sama, bagi amaran supaya jangan hampir ke pagar luar surau, bimbang keluar ke jalan raya.  Ada juga tugas aku duduk kat luar ni nampaknya.  Tak lama kemudian seorang wanita sampai, tergesa-gesa nak masuk tapi macam serba-salah.  Aku jadi penyambut tetamu pulak la, menyongsong dan menunjukkan pintu masuk ke dalam surau.

Sudah 2.35am. Nak tidoq la pulok. Esok lom tentu dapat update blog. Marathon lagi, untuk majlis jamuan meraikan pengantin pula insyaAllah.

***

Novel sulung sudah terbit! Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah. Terlepas dua pesta buku, iaitu pesta buku Malaysia dan pesta buku Selangor. Aku tetap yakin ada hikmahnya. Macam juga penulis Seharum Doa Bonda, novel ini diharapkan akan evergreen selamanya. Tak mustahil, insyaAllah. Hehehe ...  Berangan dan berharap memang best.

Kepada peminat blog Seharum Doa Bonda ni, andai mahu mendapatkan novel Seharum Doa Bonda, boleh direct beli kat den.  Semalam buat pertanyaan kat kaunter ITBM berkenaan kedai buku yang ada menjual buku terbitan mereka.  Memang sukar sikit nak menjumpai buku-buku terbitan ITBM di kebanyakan kedai buku, sebab apa ... aku kurang maklum. Dan yang lebih penting agaknya, kat kulit buku novel tu ada sedikit biodata aku.  Tarikh lahir pun ada, walaupun ia bukan tarikh aku lahir ke dunia, hanya tarikh pendaftaran rasmi di balai polis ketika itu, hanya berbeza beberapa hari sahaja.  Nak tau tarikh lahir aku?  Dah tengok, ingat le sampai bila-bila ye ... hehe ...  Pesanan kepada yang sibuk nak tau saja ... haha

Kedai yang ada menjual ialah kebanyakan MPH, KONUKUNIYA DAN KEDAI BUKU 1 MALAYSIA, termasuk di KEDAI BUKU ITBM (alamat : Wisma ITBM, No 2, Jalan 2/27E, Seksyen 10, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur, Malaysia.  Tel : 603-41451800  Faks : 603-4145 0753.  E-mel : publishing@itbm.com.my      Laman web : www.itbm.com.my) sendiri.

Sekiranya nak beli kat penulisnya tu, siap ngan sign (sebut gak le, kot-kot ada nak sign dia kann), boleh pm kat fesbuk dia search Seharum Doa Bonda. Atau kat page Seharum Doa Bonda.  Harga direct ngan dia, ada diskaun, sebagai penghargaan atas sokongan yang diberikan.  InsyaAllah, didahului dengan ucapan jazakillahu khoyr katheera.  Aameeen.

Aku angankan novel ini sampai ke perpustakaan Seria, tempat aku selalu lepak dulu.  Semoga Allah permudahkan dan sampaikan hajat di hati ini.  Masih rindu untuk bermain air di Pantai Lumut.   Masih aku terasa ...

Jumpa lusa la kot, insyaAllah. Allahumma soiyiban nafi'aa.. Eh ni doa ujan daa..

Allahumma bismika ahya wa amutu...dengan nama Allah kami hidup dan kami mati. Aameeen. Jom tido.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing