Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, August 14, 2014

Bengang dibuatnya!  Gara-gara berkongsi maklumat di Whats App semalam.  Seseorang mengirim sesuatu yang membuatkan aku teruja dan tak teragak-agak (tak fikir dua kali) untuk berkongsi dengan 'broadcasting list' terpilih.  Pada aku, perkara ini mesti disebarkan kepada seramai mungkin.  Semoga senarai pilihan akan menyebarkannya pula.  Tiba-tiba, suami yang turut menerima perkongsian dari aku di grup keluarga memberitahu, 'itu tiga tahun lepas punya cerita laaa ...'

Iskk ... dah tiga tahun??? Apasal aku baru tau?

Sama la dengan kes aku sendiri menerima kiriman video atau maklumat yang 'sudah basi' dari orang lain.  Aku hanya 'haihhh ... cerita lama daa ...'

Tiga tahun tak ada apa-apa pun, jika maklumat sentiasa bermanfaat.  Rangkaian doa-doa, petikan Al Quran, hadis-hadis, kisah-kisah para sahabat r.hum, kisah teladan, tak ada masalah apa pun.  Elok sangat dikongsikan kerana ia menyegarkan jiwa yang selalu tandus dan menjadi peringatan.  Tetapi kalau cerita lama yang dah tak valid, dan tak diketahui pula 'expiry date' nya, memang kita akan sebarkan juga. 

Lagi satu teguran aku terima sebaik aku tekan butang 'post' kat yoga Lenovo.  'Intan, bahaya ni.  Kena hati-hati, bimbang ada berbau perkauman.'

Ok, ia memang berbau perkauman.  Maka, sebagai seorang yang mudah menerima teguran dan mengakui kesilapan (insyaAllah :D ), aku pun menulis menyatakan ralat dan sebabnya, dan klik lagi 'post' kepada senarai penerima terpilih yang menjadi kegemaran untuk berkongsi apa-apa.

Tiba-tiba aku terperanjat sendiri.  Aku kirim ia kepada orang pertama yang mengirimkan post itu kepada aku.  Dia menyatakan, 'Tak mengapa, jadi peringatan kepada kita yang mudah lupa.'  Fuhh, semoga aku tidak mengguris hatinya.

* hasrat mahu aktif menulis di blog.
* hasrat mahu merakamkan peristiwa manis kehidupan, hatta yang pahit atau pedas etc.
* hasrat mahu 'slow down' di laman sosial lain.  Membaca status orang lain, walaupun cuba menapis yang terpilih, masih kurang cukup manfaat.  Terlalu banyak pengajaran dan teladan hingga kadang-kadang aku jadi tepu dengannya --- tetapi adakah aku dapat mengambil cukup untuk dipraktikkan dalam kehidupan realiti?  Dan pada masa yang sama buku-buku yang aku beli jadi 'pekasam' di hujung katil, di meja kopi, diusung ke meja makan dan terbiar juga.  Kerana asyik melayan dan membaca status-status segar tapi kurang manfaat.  Yang menakutkan adalah, masa terbuang untuk perkara dan ilmu yang lebih penting tanpa sedar.

Maka, aku juga harus berhati-hati berblogging.

Lahaulawala quwwatailla billahil aliyila'zim.

* Peraturan baru yang aku buat telah merenggangkan aku dengan pelajar.  Kenyataan benar yang agak pahit dan kurang menyeronokkan. 


No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing