Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, April 16, 2014

no title

1.  Baby ustaza masih belum balik dari hospital.  Apa masalahnya orang tanpa dosa putih melepak yang baru datang dari syurga tu??? Semoga dia sihat dan dapat keluar hari ni insyaAllah.

2.  Ibnu Batoota tulis novel kanak-kanak???  Aku sangat cemburu!!!  Dah terbit pulak tu arghhh!!! 

3. Aku baca dan tiba-tiba ... eh rupanya dah terlajak dari juz 5.  Dah nak masuk juz 6 tapi tak sempat habiskan sebab nak masuk dapur.  Karang kena serbu, masing-masing sibuk nak menolong lupa lagi nak letak garam bagai.  Ishh ... sebelum diserbu lebih baik aku selesaikan dulu.  Biarkan dorang terkulat-kulat masuk angkat makanan je.  Aku lebih cool buat kerja sorang diri.

4.  Air tak ada sejak tengahari semalam.  Malam tadi pelajar ke masjid ambil air dari sana.  Rasa macam nak je aku cakap, "PADAN MUKA HANG SUME!"  tapi tak sampai hati.  Aku dah kata, simpan air tu.  Simpan air dalam tangki besar tu.  Ni ... simpan air pastu masuk mandi cebur cebur berendam sampai naik kecut.  Lepas tu tak de pun tadah air.  Bila aku cakap, dia kata 'eh, ingatkan dah tak de masalah air.'  Aduiii, sapa habaq kat hang  macam tu???? Ada sesapa cakap ke air dah ok?  Sabar ya Allah. 

5.  Aku tak ada mood bila tak ada air ni.  Ketiak busuk la mama, kata seseorang sambil hidu-hidu ketiak masamnya.  Seseorang lain ketawakan dia.  "Sori mama tak de mood nak gurau-gurau, nak gelak-gelak."  Kan dah toya.  Aku tengah bengang ni.  Korang gelak sendiri la.

6.  Tapi Amira masih mampu membuatkan aku cool.  Dia memang selamba.  Aku buat dek je tapi dia masih selamba mengusik dan gelak kecil.  Mama, jom kita ambik air kat masjid, katanya.  Aku pun serahkan satu bekas air kosong  yang besar 5L kat dia.  Nah, pi tadah untuk mama.  Ni denda untuk korang. 
Ok, dia memang membuatkan aku cool.  Dia sorang je.  Yang lain tu termsuklah anak bongsu aku ... huhh ...

7.  Terharu pulak bila si bongsu bagi aku sebotol kecil air bersih yang diambil dari masjid malam tadi.  "Ni hadiah untuk mama. Untuk mama istinjak." Hmm ... jazakillah sayang.  Panas tapi penyayang.  Macam mama.  Ok gud.

8.  Sebenarnya gigi sakit balik.  Aku pulun baca doa sakit gigi dan berus gigi beberapa kali sehari.  Lega sikit rasanya.  Ok, memang afdal sakit gigi ni.  Di saat-saat macam ni, aku redha saja.  Allah maha mengetahui segala hikmahnya.

9.  Falsafah hari ni; jangan biarkan hati sesiapa terluka.  Kerana hati terluka itu menyakitkan dan adalah derita.  Tak mengapa hati sendiri sengsara.  Kerana dalam sengsara itu ada nikmat dan hikmahnya. So kalau nak buat apa-apa, fikir 1001 kali bahkan lebih lagi.  Hidup ni sekejap je.  Tak tau mati bila.  Apalah sangat dunia ni.  Dunia diciptakan untuk ditinggalkan.  Jangan tak percaya.  So cool saja.  Allah bagi ujian bukan percuma.  Tidak sia-sia.  Jom la baca sirah Nabi SAW pulak.  Eh, mana buku pasal syurga dan bidadari tu? 

*** jangan berhenti berdoa. Doa senjata Mukmin. 

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing