Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, March 13, 2013

Kek Coklat Lembap mudah

hujung minggu kelmarin, aku tergesa-gesa kedatangan mood 'baking the cake' untuk si bongsu yang merengek-rengek mahukan kek hari lahir in advance.  Rupa cantik, ditaburi gula warna-warni oleh si kakak, menutupi rasanya yang mengecewakan aku.  Entah apa silapnya, tak dapat aku renungkan waktu itu.  Namun semua cebisan kek selesai dikirim untuk kawan-kawan mereka.  Hmm ... sebenarnya dah lama tak bikin kek.  Sifat manusia aku mudah lupa ohh.

Hari ini, dengan izin Allah, muncullah fikiran bersama pertanyaan kehairanan.  Aku pernah bikin kek yang Allah bagi rasa tersedap seantero taman terbaik dari ladang tapi mengapa kali ni tak menjadi??  Failed!  Arghh!!! Benar sungguh, ilmu adalah milik Allah.  Satu ketika ilmu itu sempat aku kongsikan dengan rakan, tapi bila nak buat sendiri tak menjadi.  Redha dan sabar sahajalah.  Akhirnya teringatlah koleksi resepi yang pernah aku share di blog ni. Lantas resepi tak bersalah yang sudah menganiaya aku itu terpaksa digumpal dan dicampak jauh, agar hilang pedih rasa hati ini.  Aku tak mahu lagi mengulangi kesilapan ini.  Tidakkk!!! 

Sebelum tu, aku google pula resepi termudah, dan jumpa di sini.  Jom kita share lagi :D.  Mudah banget dong! InsyaAllah, semuanya Allah yang bagi mudah dan jadi, enak dan sedap.  Syukur pada Allah.

Resepi Kek Lembap Mudah.

2 biji telur
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan gula (guna gula kastor mudah hancur) (ganti dengan gula perang, tak manis sangat)
(sukat gula dan susu pekat mengikut tahap kemanisan yang disukai)
*semua bahan ini diblender hingga gula hancur - anggaran 3-5 minit.

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko (nak bagi pahit sikit boleh letak sedikit serbuk nescaffe, insyaAllah lebih sedap)
1 sudu teh soda bikarbonat
 *semua bahan ini diayak.

Masukkan bahan pertama dalam mangkuk.  Sambil berselawat ke atas nabi SAW, masukkan bahan kering sedikit demi sedikit dengan rasa tawakkal kepada Allah, sambil berzikir menyebut asmaNya.  Kacau rata dengan penuh kasih-sayang dan kekusyukkan mengingatiNya.  

Kukus atau bakar, dua-dua tak jadi masalah.  Pokoknya Allah dah jadikan sifat api itu mengeringkan dan membakar.  InsyaAllah dalam 40 minit masaklah kek yang lembap sedap ini.  

Bolehlah sejukkan sebentar untuk letak topping (sori resepi topping tak de, tapi boleh la buat yang simple tapi sedap yang pernah aku buat - coklat masakan + butter = masak double boil.  Atau semak kat resepi ini.  Tak de topping pun tak pe, sedap je insyaAllah).  

Bolehlah dipotong dan hidangkan untuk keluarga tercinta dengan penuh senyuman hingga ke telinga.  Allah bagi sedap dan Allah yang mengizinkan kita menyediakannya untuk mereka.  Sama-samalah kita bersyukur ke hadratNya.  Selamat menjamu selera.  (kek lembap ni kalau letak dalam peti ais pun tak akan keras, sejuk pun sodapppp insyaAllah.)  Gambar tak de sbb lum sempat buat snap hehe ...

 

 

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing