Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, February 10, 2013

tips jaga anak kucing tanpa ibu

Tompok yg kami jumpa di tepi tayar kereta orang dlm hujan (mati selepas seminggu dijaga)

Tips Penjagaan Anak Kucing Yang Baru Lahir

anak-kucing
Dalam tempoh 4 minggu pertama hidupnya, anak kucing (‘si Comel’) bergantung kepada ibunya untuk hidup.  Sekiranya anda terjumpa si Comel yang baru lahir tanpa ibu kucing (mungkin ibu kucing mati, meninggalkan atau terpisah dari anak kucing, ibu kucing tidak dapat menyusukan anaknya, dll), dan anda ingin memberi peluang hidup kepada si Comel, berikut adalah tips-tips penjagaan yang disyorkan oleh mereka yang berpengalaman:

Tip # 1

selimut-anak-kucing
Si Comel yang sendirian amat mudah kesejukan dan mengalami hiportermia. Sekiranya badan si Comel sejuk, selimutkan ia dan letakkan ia pada tubuh anda untuk menaikkan suhu badan si Comel. Anak kucing yang baru lahir tidak akan menggigil kesejukan, oleh itu anda hendaklah menggunakan deria sentuhan anda untuk mendapatkan kepastian.

Tip # 2

Pastikan si Comel tidak mengalami dehidrasi (dehydration) atau kekeringan:
 1. Cubit dan tarik dengan lembut kulit pada belakang leher si Comel
 2. Lepaskan kulit tersebut dan sekiranya ia kembali ke asal segera, si Comel tidak mengalami dehidrasi dan boleh diberi minum susu.
 3. Sekiranya kulit anak kucing mengambil masa lebih daripada 1 saat untuk kembali normal, ini menunjukkan yang anak kucing tersebut mengalami dehidrasi dan memerlukan bantuan doktor haiwan.  Sekiranya anda tidak dapat membawanya ke klinik haiwan, anda bolehlah membancuh minuman khas untuknya (didihkan 2 cawan air dan kemudian tambah 5 sudu kecil gula dan ¼ sudu kecil garam sehingga ia larut, masukkan dalam peti sejuk.  Apabila suam, bolehlah diberi minum si Comel menggunakan picagari/syringe, bekas botol ubat mata/eye dropper atau botol khas).
 4. Beri si Comel minum 1 – 1.5ml setiap 30 minit sehingga ia membuang air kecil.
botol-susu-anak-kucing

Tip # 3

Milkodog Milk
Gambar kredit kepada farmaline.co.uk


Sekiranya si Comel nampak sihat, beri ia minum susu yang sesuai seperti Milkodog (jangan sekali-kali memberinya minum susu lembu!) setiap 2 jam.  Jika tiada susu tersebut, anda juga boleh membancuh susu gantian untuknya dengan mencampurkan:
 • 4 Cawan air masak
 • ½ sudu teh baking soda
 • ½ sudu teh garam
 • 2 sudu besar gula atau madu
(Lebihan susu bolehlah diletak di dalam peti sejuk dan dipanaskan semula apabila perlu)
Atau,
 • 2 sudu besar susu sejat
 • 2 sudu besar air
 • 3 sudu besar yogurt biasa
 • 3 biji kuning telur
Apabila memberi anak kucing minum, baringkan ia pada dadanya, dudukkan atau tegakkan ia, jangan baringkan ia ke belakang seperti bayi kerana itu boleh menyebabkan ia tersedak atau lemas kerana air susu masuk ke dalam paru-paru. Lihat video di bawah:
XXXX

Tip # 4

Setelah selesai si Comel menyusu, sendawakan ia dengan membaringkannya pada bahu anda dan menepuk lembut belakangnya sehingga ia sendawa.

Tip # 5

Sediakan tempat tidur untuk si Comel.  Anda boleh gunakan kotak kasut, atau bekas-bekas plastik yang sesuai.  Alaskan kotak berkenaan dengan suratkhabar lama di bahagian bawah, dan kain atau tuala lama pada bahagian atas. Anda juga boleh gunakan stoking lama yang digunting pada bahagian tengah agar ia terbuka luas, sesuai dijadikan selimut si Comel.

Tip # 6

Anak kucing yang belum mencapai 3 minggu tidak boleh membuang air besar atau kecil sendiri.  Selepas ia menyusu, anda perlu merangsang si Comel membuang air besar atau kecil dengan mengesat perlahan-lahan alat sulitnya dari belakang ke depan dengan kain/tisu/kapas/bebola kapas yang lembap sehingga ia membuang air atau selama 10 minit. Selain itu, anda juga bolehlah mengusap dari atas ke bawah perut si Comel untuk membantu proses pengkumuhannya.
Sila pastikan anda sentiasa membasuh tangan sebelum dan selepas memegang si Comel kerana ia mudah diserang penyakit.  Segala peralatan menyusu seperti botol susu, dll, mestilah telah dinyahkuman dengan air mendidih.  Apabila anak kucing ini mencapai umur 4-6 minggu, bolehlah mula memberikan ia makanan yang separa pejal.
Untuk makluman anda, anak kucing yang masih bertali pusat mungkin berumur di bawah 3 hari.  Matanya akan terbuka apabila berumur di antara 8 – 10 hari.
Sekiranya anda tidak berupaya untuk menjaga anak kucing ini, serahkan ia ke pusat penjagaan haiwan misalnya Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA).

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing