Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, November 29, 2012

kampungku banjir

kalau dalam geografi, kawasan paling kering dalam Semenanjung Malaysia ialah Kuala Pilah dan kawasan sekitarnya.

Just now i received a sms from my sister, informed me air naik separas lutut di rumah mak Ramlah aku di Kg Bukit Perah, Batu Kikir.  Subhanallah!

Mujur ada anak saudaraku, Shahamin, yang tolong angkat peti ais, mesin basuh dan segala bagai ke tempat tinggi malam tadi. 

(* correction ~ baru dapat berita sebenar.  Shahamin balik tengah malam air dah naik, dan dia tolak je peti ais dalam air tu ke tempat lain.  Semua barang dapur terapung-apung dalam air.  Alhamdulillah pagi ni peti ais masih boleh di on macam biasa.  Syukurlah tak de short circuit, sangat bahaya kalau arus elektrik mengalir dalam air.   Tapi mesin basuh lum check lagi, katanya.)

Syukurlah mak R tak tidur di bilik bawah.  Dan juga mak R (serta semua orang) lega, sebab wan dah balik kampung ... tak tidur di bilik bawah tu ... aku cuma membayangkan wan tiba-tiba rasa basah dan sejuk di tengah malam buta, sebelum menyedari air dah naik paras lutut orang dewasa yang sama aras dengan katil ...


Alhamdulillah, apabila abang ipar aku bergegas balik dari Bangi bersama anak bujangnya (my sis stuck in the office) untuk tolong bersihkan dapur yang dinaiki air lumpur tu.  Dan tiba-tiba mak R rasa macam kakinya (bahagian tapak kaki kanan) terpelecok tanpa sebab, bangun tidur pagi tadi rasa sakit nak pijak lantai.  Then abang ipar aku bawak gi urut dengan tukang urut Hajah Hafsah.  Hmm memacam ya ... tiba-tiba air naik dan tiba-tiba kaki mak sakit.  Semuanya dugaan dan ujian dari Allah.  Semoga mak diberiNya ganjaran pahala atas kesabaran.

Aku call mak J tanya khabar.  Dia kata rumah pusaka juga dinaiki air di ruang dapur aras buku lali.  Mujur rumah tu bertiang tinggi, yang dinaiki air tu ialah dapur bawah termasuk bilik uwan.

Camana la tu ... aku terbayangkan uwan nak berjalan dalam air bertakung ... teramatlah bahayanya.  Lantai jadi licin.  Mak cakap wan terbuang air besar sebelum sempat sampai ke toilet.  Now mak sedang mengemaskan lantai dan cuaca pulak sejuk lembap.

Semoga Allah beri mak iman yang tinggi dan ketabahan yang cukup kental meladeni uwan, insyaAllah.  Semoga mak sabar dan amat-amat sabar.  Allah tak akan menguji hamba-hambaNYA lebih dari kemampuan yang Dia berikan.

Now kat sini cuaca panas terik walaupun pagi tadi lambat terang.  Aku nak sidai baju 2nd trip ni, ada lagi satu trip cucian pakaian yang baru dibeli untuk Hidayat dan Hanessa tu ... semoga cuaca cantik hingga semua sidaian kering garing, insyaAllah.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing