Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, October 18, 2012

7 ekor kucing sudah ...

Putam - bapak
Cantik - ibu
1. Muezza (tak diakui oleh tuannya ~ Naqib) 2. Muzi (Ain punya, jumpa sekali-sekala, pandai ajak mr.hubby bergurau) 3.  Miza (Hidayat punya, paling comel sbb hidung pink tapi mulut leter) 4.  Mizi (Hanessa punya, paling gendut dan sangat manja, well trained duduk dalam doll stroller tapi sekarang dah tak muat sbb dah semakin besar,  hingga satu stroller patah)

Dan kucing baru iaitu Ayu. Mungkin sebaya Tompok kalau anak kucing tu masih bernyawa lagi sekarang.  Ayu ni dikutip oleh Epol dari tepi rumah sewanya, nama pun diberi dek Epol sempena nama kucing dia yang pernah dibela dan dah hilang.  Istimewanya Ayu ni suara tak ada.  Aku agak dia dah puas melalak menangis masa kehilangan ibu dulu.  Paling istimewa, Allah menjaga dan memberinya makan hingga dia hidup dengan sihat dan sangat ceria.  Now dia mengacau aku menulis kat sini.  Tanpa bersuara, dia bergayut pada kain alas memanjat sampai atas sini, dan mula mengusik jari-jemari aku.  Tubuhnya lembut dan bulunya kembang.  Berbeza spesies dengan anak-anak Cantik yang bertubuh tegap dan kurang gebu.  Mungkin anak-anak Cantik memang spesies kucing pemburu yang cekap.  Ayu ... kucing gebu yang manja.

Now, aku mula pening kepala memikirkan kerenah 7 ekor kucing ni.

Malam tadi hujan tersangat lebat.  Semua kucing stay dalam rumah kecuali Cantik.  Mungkin dia terperangkap di luar atau sedang menghendap mangsa buruan.  Sampai aku nak tidur tengah malam, sempat lagi kucing-kucing ni merayu mintak makan ...

Pagi ni, aku nampak ada cap tapak kaki yang cantik beratur atas lantai dapur.  Semasa nak buat air minuman, aku terjumpa pecahan kaca di atas lantai.  Ooo patutlah malam tadi aku dengar bunyi kaca pecah.  Entah penutup mangkuk apa ... aku tak perasan.  Just kutip dan masuk dalam dustbin.  Kemudian Hidayat yang biasa solat subuh di hall beritahu, ada kek panas kat atas karpet di situ.  Akhir sekali Hanessa ternampak bangkai tikus dan sesuatu (tak sure either isi perut dia atau muntah) berlambak kat airwell.  Aku dah dapat agak, ini mesti angkara si Cantik!!!  Tentu dia nak bawak hasil buruan masuk ke dalam rumah untuk anak-anaknya malam tadi, tapi hmm ... aneh jugak sebab terkandas.  Dia jarang gagal buka sliding door yang tak dapat aku kunci tu ... Pagi ni Cantik tak kelihatan.  Sesuatu yang menambah aneh pada aku .... sebab Cantik mesti cari aku untuk breakfast setiap pagi.

Cantik ni ... tak minat makan nasi hatta ikan goreng sekalipun.  Dia hanya nak makan biskut kucing.  Itulah kegemarannya.

Pagi ni jadual buang sampah kat luar.  Jam 10 karang lori sampah datang kutip sampah.  Ketika menuang air hujan yang bertakung dalam tong sampah, aku ternampak kucing otai yang selalu aku tembak dengan nerf sedang baring santai atas simen jiran sebelah.  Aikk matahari belum muncul, dia dah rilex santai macam sunbathing je ... Aku buat tak kisah.  Kucing jantan yang gemuk ni tak dapat dikesan milik siapa.  Aku agak-agak mungkin kucing Haji Hamid empunya banglo depan rumah aku ni.  Walllahualam.

Dulu ada dua kucing jantai taiko yang suka menganggu Cantik, tapi kini dah lama tak kelihatan.  Seiring dengan kehilangan itu, kucing otai ni pulak muncul. Dia punya rayuan memanggil-manggil tu satu macam, romantik.  Tak macam rayuan miang kucing jantan yang selalu kita dengar tu.  Rayu mendayu-dayu yang ... aku tetap tak suka mendengarnya!  Sebab tu aku memang akan tembak dia dengan nerf berkali-kali walaupun dia dah jauh menghilangkan diri selepas nampak kelibat aku.  Aku nak dia lari sejauh-jauhnya dari area rumah aku ni.  Sejak itu aku mula memikirkan keselamatan Miza dan Mizi ... aku tak sanggup membayangkan dua anak kucing betina ni memboyot dalam usia muda.  Aku mula fikir dan plan nak bagi pil perancang keluarga ... tapi belum sempat nak cari kat mana.

Sambung balik ... lepas aku selesai dengan urusan buang sampah, aku pandang lagi kucing otai yang bersantai tu. Aku renung perut dia dari jauh.  Hmm ... baru aku perasan ... kucing ni dah kaku sebenarnya.  Aku pergi dekat-dekat dan terdengar bunyi orang mandi di dalam rumah.  Oooo tuan rumah sedang bersiap nak pergi kerja la tu.  Isterinya guru dan dah keluar lebih awal.  Kucing otai yang terbaring tu basah tubuhnya dan kaku tak bergerak.  Dah mati!  Mungkin dia terjatuh dalam longkang besar dan tak dapat panjat naik semula ...

 Terselit jugak rasa kesian ... malangnya nasib kucing ni ... otai pun lemas jugak dalam longkang.  Allah ... kalau dah ajal ...

Yang pastinya aku tak perlu risau lagi Putam kena serang dengan mana-mana otai samseng ... dan aku tak harap akan bertemu samseng baru pulak ... Now Putam dah mula recover dari luka dia ... nanah kat dada pun dah tak ada ... dah baik ... dan kerja dia sekarang ialah pantang tengok aku duduk depan lappy, dia mula uja nak panjat atas lappy aku.  Ehh .. mana sume orang ni ... senyap je ... Putam pun tak de ... hmm ... agaknya gi ziarah otai yang mati tu kot.

So aku pun terpaksa batalkan plan ikut suami ziarah jiran setaman di TTDI Jaya yang meninggal dunia malam tadi.  Now plan aku ialah nak vacuum semua karpet yang ada dan gulung.  Senang nak mengemop nanti.  Sekarang ni aku dah jarang sangat solat kat hall.  Tak selesa, bayangkan ... tengah solat ada yang datang baring-baring kat tempat sujud.  Nak aku terajang je rasanya ... tapi tak pernah plak sezalim itu aku buat ... hahaha ... aku nak bagi terajang???  Luar biasa ganas hahaha ...  Paling hebat aku pernah buat ialah jentik telinga je  kat diorang ni ... seingat aku la.

Jumpa lagi babai.... terima kasih sebab sudi baca catatan merapu kerapu maruku aku ni hehehe ... apa yang baik jadi teladan yang buruk jadi sempadan.  Bela kucing dengan kasih-sayang ... haiwan kesayangan nabi SAW.  Kita menyayangi insyaAllah kita akan disayangi.  Daa ..

* rel langsir antara hall dan ruang tamu dalam pun dah tercabut sebelah, tergantung dan kain langsir tu ada aroma yang menusuk kalbu aku!!!  Hanessa suka letak kucing dia kat langsir tu, konon2 macam buaian.   Sekor tak pe jugak, masuk dua ekor boleh koyak langsir aku yang mahal tu!!! Now dah tercabut pun ... togel n i don't like ... really.

Ini la namanya DITELAN PAHIT DIBUANG SAYANG ... DITELAN MATI EMAK DIBUANG MATI BAPAK ... serba salah aku dibuatnya ... sabar je laaaa ... Semoga Allah tolong dan bagi ilham camana nak buat dengan makhlukNYA yang satu ni ... Allah ...

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing