Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, June 27, 2012

cafe de' permai idaman

aku dah lama berangan nak tulis sesuatu tentang kedai makan idaman.  Tapi tak mampu.  Hari ni aku cuba lagi, tapi kerana masih rasa tak mampu, aku senaraikan je la ... macam jawab periksa plak.  Apa-apa aje la.

1.  tempat makan lelaki perempuan asing-asing. 
2.  tempat makan famili terbuka/tertutup - ikut pilihan customer dan keselesaan mereka.
3.  tak de tv tapi ada speaker besau punya kat sudut-sudut tertentu, yang mengalunkan zikir-zikir, selawat-selawat, qasidah-qasidah untuk halwa telinga yang terus masuk ke hati.

(nak cite  sikit.  aku tak ngaku anti ngan tv ni, nyampah ngan cite-cite dia je hehe ... kekadang, ulang kekadang tengok gak (tipu la tak tengok langsung dlm setahun tu hehehe) ... tp aku selalu fikir, napa la cerita yang ada tu sangat tensen sebab ada jeritan la, marah-marah la, gaduh-gaduh la, kalau ketawa plak terbahak-bahak ... ooo ... rupa-rupanya lagi heavy watak tu lagi baguih, pelakon tu sangat berbakat, dan selebihnya pancaindera akan tertarik nak tengok apa hal yang sampai jerit-jerit, marah-marah tak masuk ngan muzik latar lagi.  Pas tu ntah sapa memandai la kata filem ni berpuluh ribu orang tengok.  Camana dorang buat statistik?  Boleh caya ke?  Aku tak caya.  Susah nak caya banyak benda sekarang ni.  Tak setuju tak pe.)

4.  aku fikir nak bakar kemenyan wangi, tapi ... ni aku kena refer kat orang alim dulu.
5.  Staf perempuan menutup aurat dengan sempurna dan serve wanita sahaja.  Staf lelaki pakai pakaian sunnah dan serve lelaki je.
6.  sunnah makan ialah dalam dulang.  Dah dalam dulang kena la duduk bawah.  So buat dua section, section meja makan dan section untuk makan dalam dulang, mbe boleh buat pondok-pondok kecil untuk ini.
7.  tempat cuci tangan untuk lelaki dan perempuan berasingan.
8.  tempat solat yang besar.

yang paling penting ialah sakinah mawaddah dan barkah yang turun dari Allah untuk semua di cafe de' permai ~ pemilik sementara, pekerja, pelanggan, semua peralatan dan apa sahaja yang ada di situ, rumput, batu, pasir, pokok, kucing, pinggan mangguk, sudu garfu, dulang, segala makanan dan minuman insyaAllah.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing