Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, April 4, 2012

dengar Prof Dr Muhaya

Bismillahirrahmanirrahim.

Dah hampir seminggu aku tak mendengar Radio Islam Nusantara mahupun channel Nurislam RTB.  Ada yang tak kena dengan windows media player pc ni.  Bila tanya online ngan doktor pc, dia pun tak tau kenapa. 

Ini bukanlah kebetulan.  (selama ni selalu aku kata kebetulan itu kebetulan ini.)  Sekarang ni aku dah faham, tak ada yang kebetulan.  Semuanya dah ada dalam ilmu Allah.  Aku beralih kepada ceramah online pulak.  Hari ini aku mendengar pengisian Prof. Dr Muhaya.  Suami yang sedang minum pagi pun angguk-angguk kepala sambil dengar pengisian dari speaker pc. 

Semalam petang Hidayat tersungkur jatuh basikal balik dari sekolah ugama.  Mujurlah ada seorang cikgu (sekolah Sri Medan) yang prihatin, tolong angkut basikal yang dah kero handlenya bersama Hidayat sekali hantar sampai rumah.  Semoga Hidayat tak serik, walaupun airmata insafnya tetap keluar semalam. Tambah-tambah lagi abahnya ulang balik, "kan abah suruh naik keta je pergi sekolah petang.  Dayat naik basikal gak ..."  Aku rasa macam abahnya 'padankan' muka dia aje tapi kena mujahadah, tukar jadi baik sangka.  Abahnya sebenarnya kesian tengok anak lelakinya ni penat mengayuh basikal.  Kulit muka pun semakin gelap.  Baiknya aku dapat berkenalan dengan Cikgu Zura yang tinggal kat simpang Jalan Ratapan tu.  (alhamdulillah aku dapat ingat nama cikgu ni yang sama nama dengan nama anak Zara, kucing comot tu.)  So lain kali bertemu aku insyaAllah akan sapa dia lagi.  Muka pun insyaAllah ingat, iras anak buah aku yang bernama gelaran Nano tu.

Tutt.

Wassalam.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing