Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, January 3, 2012

hari ni ok?

Pagi-pagi dah sedih?  Kenapa?  Dah berdoa kepada Allah?

Daripada melayan perasaan, cer angkat tangan berdoa jap.  Tak larat nak angkat?  Hmm ... doa je dalam hati.  Allah tetap mendengar.  Cakap la apa je ... tapi janganla merungut-rungut pulak.  Daripada merungut-rungut dalam hati, lebih afdal tukar rungutan kepada harapan yang baik.  Harapan yang best-best.  Macam kita nak tukar cat rumah.  Daripada warna kelabu asap ke warna light purple ... atau macam tukar baju dari blouse hitam ke blouse pink.  Tapi kalau nak keluar sarungla jubah hitam or baju kurung loose warna gelap.

Kalau cerita kat orang, boleh gak la release tension.  Tapi kekadang feedback pendengar tak macam yang kita harapkan, ndak-ndak dapat lak pendengar poyo (Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas ~
Poyo ialah sepatah perkataan Melayu bukan piawai yang boleh dikategorikan sebagai kata sifat - sering digunakan di kalangan rakyat Malaysia, terutamanya di Semenanjung Malaysia dalam perbualan sehari-hari. Perkataan poyo tidak terdapat dalam Kamus Dewan dan setakat ini belum ada sebarang kajian akan asal-usulnya.  Poyo belum mempunyai takrifan khusus dan tepat, lebih kepada perkataan untuk menunjukkan seseorang itu tidak menyukai sifat tertentu atau kelakuan seseorang individu.  Ia boleh dikatakan bermaksud 1- seorang yang berlagak, merasakan diri bagus dan suka temberang. 2-seorang yang hodoh dan buruk.)


Ooo ni la maksud poyo ...

Maha Suci Allah dari sifat-sifat kekurangan dan kelemahan.  Allahu Akbar!
 
 


***
Macam-macam kat fesbuk.

Ada yang tulis dalam blog mencemuh ustaz main gitar.  Bengong la, sesaja je dia nak tambah traffik.  Tak payah la bukak blog tu.  Tak payah la gi baca semua komen yang kembali mengutuk si blogger (sebab aku dah terklik n terbaca komen-komen tu, tak membaiki pun, mengutuk aje.  Ada satu dua komen je yang positif, setakat yang dibaca. Tak kuasa nak baca habis.)

***

Kes kanak-kanak kena dera lagi sampai meninggal.  Kat Brunei pulak tu, negara yang aku anggap permai especially pekan Serianya yang hening ... Teringat kes mayat wanita ditemui di pantai Lumut, selepas balik ke sini.  Mujurlah bukan masa kami masih berada di sana.  Almost hari-hari pergi main air kat situ ... fuhh .......  aku pun tak mo jumpa benda-benda macam tu.  Tak minat la, macam la tak minatnya aku nak jumpa hantu dan tak minat jugak tengok drama hantu.

Tapi sekarang ni tengah survey pasal JIN, SAKA dan yang sebangsa.  Yang ini real, ada faedahnya daripada melongo depan tivi lepas tu nak masuk jamban tengah malam pun seriau tak tentu.  Benda-benda ni memang kaki pengacau sejak azali.  Jom kita bina benteng daripada gangguan macam ni.  Benteng Allah Taala yang Maha Gagah Perkasa, bukan benteng dengan bangsa jin jugak.

***
Kesimpulan ~ ayat faveret ........  hidup fana, sementara je.  So gunakan kesementaraan ni dengan yang terbaik.  Agar tak menyesal bila dah duduk dalam lubang kubur.  Maafkan kelemahan diri dan baikinya.  Maafkan kelemahan dorang dan doakan mereka.  Tingkatkan amalan, tambahkan ilmu untuk akhirat dan dekatkan diri bertambah dekat kepada Maha Pencipta.  ~~~~~> kata2 pagi ni untuk diri sendiri.

*****> Ya Allah, apa yang aku tulis kat sini tentu akan disiasat nanti di satu ketika semasa matahari sejengkal atas kepala.  Tolonglah aku menulis yang lebih baik tak untuk pembaca, untuk diriku sendiri, untuk anak-anakku.  Kekadang cara menulis dan apa yang ditulis terpengaruh oleh macam-macam faktor, luar dan dalam. 

*****> Mulai hari ni, entri-entri lama terutama yang ada gambar-gambar yang tak sesuai akan dihide/remove or  save as draft je untuk kemaslahatan bersama khususnya untuk Naqhuhines sendiri.  Harap maklum.

Jumpa lagi esok insyaAllah.





No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing