Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, December 28, 2011

copy - 'hidupkan suara Nabi di rumah'

Pagi ni saya berminat pulak menjenguk blog Hamka.  Dan saya tambah berminat point Hamka nombor 8, maka saya (yang tak rajin @ pemalu nak komen kat blog Hamka yang glamer ni, jadi di sini saya ajukan 'Hamka, akak copy paste nombor 8 je, harap diizinkan ... terima kasih :)' ~ walaupun rasanya tak praktikal langsung minta izin dari blog sendiri ... harap2 Hamka tak kisah hehe ... sebab sebelum-sebelum ni pun ada juga copy paste entri dia ... ) dan ini bukanlah sebab nak menambah traffic ke blog ...

Cuma, saya ada kitab yang dimaksudkan oleh Hamka.  Dua-dua ada. Dan point 8 ni ada la kena-mengena dengan alasan saya untuk masukkan entri Hamka tu kat sini.  Jom la baca jap.


8.Hidupkan suara Nabi di rumah.

Al quran dan Hadith bila dibacakan, akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pembaca dengan syarat pembaca faham apa yang di baca dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Kita rujuk kepada masyarakat Jahiliah di zaman nabi, masyarakat yang terkenal dengan kejahatan seperti bunuh anak perempuan hidup-hidup, minum arak dalam tengkorak berdarah, dan berjudi dengan membunuh wanita mengandung untuk teka jantina bayi.. serta lain lain maksiat..

Tapi bila mereka mendengar suara Nabi membaca Al quran dan hadith, maka satu cahaya nurani yang terang telah datang dan menerangi hati si pendengar sehingga meleleh air mata mereka keinsafan sehingga akhirnya mereka memeluk ugama islam dan bersolat tak jemu-jemu,

Maka kerana itulah para ulamak telah menggalakkan kita agar menghidupkan bacaan Hadith Nabi dirumah kerana apabila ‘Suara Nabi’ di dengarkan, maka ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Ilmu penting, kena belajar, tapi jika hati gelap.., maka takde kekuatan untuk amal ilmu kerana hati menjadi buta sehingga tidak nampak kelebihan dari perintah Allah...

Untuk itu, aku juga belajar-belajar menghidupkan ‘Suara Nabi’ (bacaan ta’alim) dirumahku pada setiap malam selepas isyak dan membacanya di hadapan anak dan isteri yang mana aku telah melihat hati mereka mulai terang dengan cahaya kerana mereka mulai menjadi isteri dan anak yang taat kepada Allah dan suami serta ayahnya..

Nikmat mana lagi yang lebih besar dari ditaati? Mana ada raja yang sanggup jadi Raja kepada rakyat yang tak nak taat?, mana korang sanggup jadi bos kepada pekerja yang asyik mogok..?, dan mana best jika jadi suami kepada anak dan isteri yang derhaka?

Best ke jadi Mak kepada Si Tanggang?

Maka kerana itulah kita kena hidupkan kembali “suara Nabi” dirumah kita agar cahaya Al quran dan hadith dapat menerangi isi hati kita.., bila hati dah ada cahaya, barulah kita dapat amal ilmu ugama kerana terbukti, ramai orang ada ilmu ugama tapi selamba buat maksiat dan selamba tak pergi masjid sebab hati mereka gelap.., dan bila aku tanya kawan kawan aku yang istiqamah buat baik dan istiqamah pergi masjid, apa rahsia mereka?

Jawapan mereka adalah mereka mendengar “suara Nabi” setiap hari bersama anak bini.., dan yang malas bersolat di masjid serta suka solat lengah-lengah, bila ditanya, ada tak majlis “suara Nabi” di rumah korang? Jawapannya takde.., sibuk layan TV anak beranak.., macam mana hati tak jadi gelap?(walaupun TV tu bercahaya dan bewarna warni)

Korang belilah kitab mutakhab Hadith karangan Maulana Yusof atau Fadhilat amal karangan Maulana Zakaria.., kumpul anak beranak, dan baca dengan gaya ustaz walaupun korang bukan ustaz, dan anak beranak kena dengar gaya pelajar walaupun mereka ustaz atau ustazah..

Baca hadith Nabi jika boleh ulang tiga kali.., tak perlu tafsir sebab dah ada tafsir kat bawah.., baca jer.., maka insyAllah.., ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...

Dan insyAllah, masyarakat jahilliyah yang bunuh anak hidup-hidup pun boleh jadi baik bila dengar ‘suara Nabi’.., apatah lagi anak anak kita yang tak pernah membunuh, kalau bunuhpun mungkin setakat bunuh cicak dan nyamuk.., apalah sangat..

Ini adalah dari buah fikir penulis blog Kereta Mayat.  Jika berminat nak baca seluruh entri, bolehlah ke sini

sebenarnya aku ada benda nak cakap, tapi sindrom 'tak pe la, tak penting kot' atau 'tak tau la nak cakap macamana kang salah pulak buat malu je' atau 'aku rasa apa yang aku fikir ni betul' berulang lagi, macam situasi dalam kelas kat U dulu time nak angkat tangan bertanya tiba-tiba muncul ayat-ayat macam ni dalam kepala ... jadi, aku stop dulu kat sini.

Jumpa lagi :)

sketsa ...

"Yang! Basuh baju tak hari ni?!"  Pak Meon terlebih rajin pagi ni, dah siap-siap angkat bakul baju kotor kat depan pintu bilik ...

"Jap, lima minit lagi."  sambil tu masih hadap pc ... menyudahkan ayat-ayat terakhir dengan telekung solat Subuh tadi (tapi dah buat solat Isyrak, sat lagi solat Dhuha pulak ... insyaAllah tunggu pasir cukup panas sehingga anak unta pun bangkit dari duduknya hehe ... tapi hari ni macam kurang panas je ... rasanya anak unta masih santai-santai lagi)

... masuk baju dalam mesin cuci.

"Dayat, jom solat Dhuha" sambil jeling kat abah dia.

"Jap ma, lagi lima minit!"  sambil hadap pc dia.  Heh budak ni, nak kena ke!!

* Harapan - semoga aku sekeluarga dapat beristiqamah buat taklim di rumah ini.  Istiqamah baca al-Quran hingga dapat khatam dalam 40 hari lepas tu pusing lagi dan khatam lagi.  Semoga dapat sama-sama menimba ilmu, membaiki diri dan dakwah dengan jemaah.  Yang mana buat masa ni, nampak macam masih jauh sangat dari laluan utama.  Pak Meon pun sibuk dengan barianinya.  Bini dia (aku le) sibuk dengan cookiesnya.   Semoga Allah sampaikan hasrat cita-cita dan hajat yang baik-baik ameen.

-end-

"TAK BASUH BAJU KEEEEEE???" alahai yela yela ...





No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing