Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, November 9, 2011

naqhuhines-lazat

Assalamualaikum dan salam mesra di pagi Rabu.

Cuaca cerah dan matahari bersinar indah.  Kalau jemur baju, insyaallah sekejap je kering ni.  Dah sidai ke?

Ada banyak cerita nak kongsi ni, tapi ... macam tak sempat je.  Mood nak menulis pun jauh sangat, sayup je rasanya.  Hanya berputar dalam kepala.  Bukan apa ...

Aowww!  Saya buat blog baru lagi!!!  http://naqhuhines-lazat.blogspot.com/

Jom le singgah kat sana.

Pak Meon suh bawak balik Segamat
Semuanya tiba-tiba je.  Saya asyik fikir macamana nak potong kek lembab coklat yang sedap tu.  Sebab dek kerana terlalu moist (tapi sedap tau!), potongan kek jadi tak cantik.  Melekat-lekat dan ... nasib baik sedap.  Pujian macam tu tak direct kat saya, tapi disampaikan oleh yang tukang dengar ... anak-anak saudara, adik ipar, biras, dan kekawan.  Alhamdulillah dan terima kasih kepada empunya blog yang sudi berkongsi resepi enak ini.  Ia tak manis dan tak muak.

Itulah puncanya, saya terfikir nak buat cupcakes.  Resepi dan adunan yang sama, cuma tukar jadi cupcakes dan hias dengan icing.  Tentu lebih cantik dan mudah dimakan.  Tak ada lagi masalah comot dan berburas.  Berburas?? Apa-apa je lah ... 

Ohhh!!! Tak sabar nak buat!

Jadi, saya search dalam google segala cara nak hias cupcakes, sebab itulah daya penarik cupcakes selain rasanya yang sedap enak.  Geram sungguh melihat bermacam-macam hiasan cupcakes dalam you tube. 

kek birthday Wani
Lepas tu saya cari pula cara buat buttercream yang sedap dan boleh dijadikan topping yang cantik.  Kek saya cuma dicurahkan topping koko yang cair, lepas tu tabur dengan manik urai je.  Bulan depan (Disember) bolehlah saya cuba buat buttercream untuk kek saya, sempena birthday Naqib (14hb) dan Mak J (31hb) nanti, insyaAllah.

Dek kerana 'sibuk' kat blog baru yang masih panas sambil nak kumpul bermacam tips dan video di sana tu, tak sempat la nak menjenguk ke sini dan share kisah hari raya aidiladha yang baru berlalu.  Hmm ... Cuma yang tak tertinggal insyaallah ialah memikirkan macamana nak mencantikkan plot bab 9 Sakinah.  Dah tulis sikit, dan dah ada sesuatu yang boleh ditambah.  Tapi nampaknya macam tak sempat nak baiki di situ. 

Tengahari ini kami akan ke Kuala Selangor, jadi saya perlu memasak untuk bekalan serta mengerahkan anak-anak membantu apa yang boleh dibantu.  Hari ini, Hidayat seorang je yang ke sekolah.  Hanessa pulak menangis dengan mata tertutup di atas katil, "Homeworkkkk!" tak siap (sebab leka dengan games dan seronok Along balik, nak bergurau je keja), dan bibir atasnya berdarah.  Ok, cuti la hari ni~~ mama bagi cuti.

Err ... ok la saya kena bangkit dari kerusi ni sekarang.  Nak ke dapur, masak ikan kerutub dan goreng ayam.  Masak kering-kering je, mesti sedap makan kat tepi pantai sambil menunggu malam menjelma.  Urusan kami akan bermula malam nanti selepas 8PM.  Semoga Allah permudahkan, insyaAllah.

"Naqib!"
"Ain!"
"Cepat sidai baju.  Cepat sidai cepat kering!!"

Entah apa yang dibuat budak berdua tu kat dapur ... nak menghendap jap.  Jumpa lagi.








No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing