Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, October 6, 2011

Mengunjungi mak di IJN

 Ternampak pelangi sayup dan nipis je kat area nak masuk highway selepas Johan Setia tu ... alahai ... sekerat je dan makin cair warnanya.  Hmm ... dah berbulan rasanya tak tengok pelangi. 
 Bawak uwan masuk terowong SMART.  Uwan pun tak tau bila dia berkunjung ke KL, sebab dah lama sangat.  Dengarnya dulu ada dia ke HKL.  Tapi berjalan waktu malam macam ni, hmm ... tak ada kot. 
 Hospital yang mesra pengguna.  Ada ruang untuk budak berteromba hehe ... saya yang kata.  Kami ingat budak-budak kena stay kat bawah je, rupanya selepas jam 6PM boleh ikut naik atas, lagi pun kata staf tu, wad Kenanga tingkat 3 yang menempatkan mak tu bukan ICU atau CCU.  Jom le kita naik!
 Bawak jangan tak bawak!  Ikut jangan tak ikut!  Dengan kitorang, follow aje la wan ... Ambik wheel chair kat sebelah kaunter, berderet kat situ.  Tak payah bagi IC pun.  Ada staf tolong tolak wheel chair sampai lobi.  Terima kasih!  Tapi uwan dah kesejukan,  kena penghawa dingin dalam kereta dan di ruang ini pun sejuk juga.  Lain kali ingat, kalau perlu bawa sweater atau selimut, angkut je.  Sian wan.
 Apa lagi, berposing je la keja!  Lari-lari, gelak-gelak.  Lapar pun iya, sebab bangun tidur je terus naik kereta.  Tak sempat nak alas perut ... sian... patut la muka anak mama toya je.
 Abah park kereta ntah kat mana, lama benar nak tunggu.  So kena la makan dulu, sebab perut dah lapar sangat!!!  Memang ada bawak nasi ngan lauk gulai ikan untuk mak, dan sengaja bawak extra untuk sesiapa yang nak menjamah.  Nampaknya orang yang bawak yang makan dulu nih!  Hidayat sibuk nak mengeluarkan tulang ikan yang terselit celah gigi, macam-macam ...
 Alhamdulillah, sampai ke bilik mak di wad Kenanga, tingkat 3.  Masih macam PR yang busy menjawab panggilan telefon.  Ramai benar yang follow up keadaan mak.  Mak pun bagi penerangan tentang dirinya, tekanan darahnya bla bla bla ... rasanya kekerapan menjawab panggilan telefon lebih banyak dari hari-hari biasa.  Camano la darah tak naik??!  Last check up hari ni, naik 220/98 ... ayohaiiii mak mak ...
 Andah, Kak Jasmah dan Kak Nor.
 Memang anak bapak!  Anak beranak sama je.  Sendiri bawak bekal, sendiri makan.  Salah satu kaedah untuk memeriahkan suasana hehe ...
 Cer tengok cer tengok ...  masa menyuap pun masih sibuk menjawab panggilan telefon! Tak la nak menyalahkan sesiapa yang menelefon, sebab mereka nak tau kondisi mak.  Tapi sekiranya tekanan darah mak masih tinggi, kena la mak kurangkan menjawab panggilan telefon dan menenangkan fikiran.  Lepas semua selesai, boleh la sambung bertelefon semula.  Orang tentu faham kalau panggilan tak dijawab, mak tengah tak sihat ...

 Kena la buat homework jugak, mujur tak banyak hanya sedikit correction je ...
 Okey, homework dah selesai.  Masa untuk berteromba di atas katil ... patient baru keluar siang tadi dengan kos RM60,000 untuk pemasangan pace maker (info lisan semata, harap maklum).

 Didoakan mak segera sihat dan sentiasa di dalam pemeliharaan Allah.  Ameen.
last snap before going back ... abah akan menemani mak sepanjang di sini.  Satu bilik dua patient.  Tu Hidayat tengah mendongak tengok tv kat siling.  Esok ... kami tak datang sehingga mak jalani minor op untuk pace maker tu, insyaAllah.  Biarlah mak berehat dan bertenang.  Karang kami datang bikin kepoh je hehe ...  Kalau mak masih ada di IJN on Friday, boleh la bawa Hurilain ziarah mak insyaAllah.  Tapi uwan mungkin tak nak ikut dah ... serik ... sejuk kena ekon hehe ...

menarik building ni waktu malam, bergemerlapan dek cahaya, tapi tentu kosnya besar tu.  Hmm ... kami bawa uwan pusing-pusing KL.  Tadi nampak KLCC dari jauh, sekarang kita betul-betul di tepi KLCC.  Ooooo, kata uwan gitu.

Mohon doa semua untuk mak saya.

Semoga keadaan mak akan bertambah baik, rohani dan jasmani, fizikal dan mental, zahir dan batin.  Ya Allah, kasihanilah mak dan berilah dia takdir yang terbaik, kehidupan yang baik, kesihatan yang baik dan masukkanlah dia ke dalam golongan orang-orang yang berserah diri lagi sentiasa bertaubat kepadaMU.  Kasih sayangMU adalah terlalu besar, demikian juga dengan belas kasihanMU, ya Allah.  Hanya kepadaMU tempat kami kembali, hanya kepadaMU tempat kami bermohon dan mengadu.  Kabulkanlah dan terimalah doa kami ini. Ameen.

3 comments:

Noraini Hassan said...

Aturan Allah - jadi lepas awak balik dari Brunei..

Abang Long said...

Salam. Cikpuan asal Brunei ? Sekarang menetap dimana ? ada FB ? FB saya FB Abang Long, gambar jenazah sedang diusung ...

Naqhuhines said...

abang long; saya rakyat Malaysia, cari rezeki je kat sana. terima kasih berkunjung ke sini.

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing