Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, June 30, 2011

Terima Kasih Cikgu!

Hari ini, sudah setahun tiga bulan kami di Brunei Darussalam.  Dan 4 bulan seminggu di rumah bernombor 63, Lot 2139, Jalan Jerambak, Seria.  Lokasi rumah yang strategik, kerana terletak di tengah-tengah laluan ke tiga sekolah anak-anak; Maktab Anthony Abell, Sekolah Rendah Muhammad Alam dan Sekolah Ugama Pengiran Anak Puteri Rashidah Saadatul Bolkiah. 

Hari ini bermakna hanya tiga hari lagi kami berada di Seria.  Jumaat, Sabtu dan Ahad.  Boleh dikatakan hampir 90% barang-barang sudah siap dikemaskan.  Tinggal yang remeh-temeh sama ada untuk diagihkan, dibuang atau dicampak sahaja ke dalam mana-mana kotak yang masih terbuka.  Cara menyimpan sudah tak mengikut kategori, mana yang kosong main masuk sahaja.  Di sana nanti, pandai-pandailah dan sabar-sabarlah mencari barang masing-masing.  Den dah lomeh dengan barang-barang ni ha! 

Nampaknya sudah over budget nih.  Cik abang pesan lima kotak aje yang nak diposkan di Miri kelmarin, Selasa.  Tapi, kotak yang dah siap berjumlah 12 buah.  Penuh bonet dan seat depan belakang dengan kotak.  Nah kau!  Membayarlah RM504.85 kat pejabat pos, selepas adjust berat mana yang patut.  Kalau semua nak dibawa naik flight, lagi mahal bayarannya.


Kelmarin Selasa, adalah hari terakhir anak-anak ke sekolah masing-masing.  Sabtu lepas, saya ke sekolah untuk hari menandatangani rekod peperiksaan.  Sesi pagi di Sekolah Rendah Muhammad Alam.  Sempat berjumpa dengan Guru Besar Ckgu Dayang Rabizah dan guru kelas masing-masing; Cikgu Khairunnisa (guru kelas Hidayat), dan Cikgu Azimah (guru kelas Hanessa).  Juga Cikgu Norezlynn yang mengajar Bahasa Inggeris dan MIB. Tak lupa juga mengucapkan salam perpisahan kepada Cikgu Dianawati, bekas guru kelas Hurilain tahun lepas (darjah 6), Cikgu Khadiza (guru kelas Hidayat darjah 2), dan Cikgu Sofian Penolong Guru Besar Bahagian Hal-Ehwal Pelajar (maaf kalau tersilap) yang telah membantu urusan kemasukan anak-anak saya belajar pada bulan Mei tahun lepas.  Sempat juga mengucapkan bye-bye kepada kakitangan sekolah yang anak-anak panggil 'Makcik Dapur' ... di rumah panjang. 

Di sebelah petang pula, juga sesi menyain rekod.  Saya berborak panjang dengan Cikgu Awangku, guru kelas Hurilain, dan guru Al-Qurannya; Cikgu Sharul Fauzi, dan Cikgu Ikhwan guru Hidayat. Akhir sekali bersembang dengan Puan Guru Besar, Cikgu Salmi di pejabat beliau. Maaf kerana tidak berkesempatan untuk bertemu dengan guru-guru kelas anak-anak tahun lepas; Cikgu Aniza dan Cikgu ... (Hidayat! sapa nama cikgu kamu tu?  Ishh tak berketik pulak tidurnya.  Bangun la anak oii ... tak baik tidur lepas Subuh!) 

Sekali lagi, di sini saya dan suami mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua guru-guru yang telah mencurahkan ilmu bakti dengan penuh kasih kepada anak-anak saya; Amirah Huril'ain, Muhammad Hidayatullah dan Amirah Nurhanessa sepanjang setahun ini.  Biarpun sangat singkat, seperti sekelip mata sahaja rasanya, pengalaman berada di bangku sekolah dan menadah ilmu yang cikgu-cikgu curahkan sangat besar maknanya untuk anak-anak ini dan kami sekeluarga.  Segala tunjuk-ajar dan didikan yang cikgu-cikgu berikan kepada mereka, adalah umpama cahaya yang menyinari hati nurani mereka dalam menyusuri jalan kehidupan yang masih panjang.  Semoga ukhwah kita berpanjangan.  Biarpun tidak bertemu lagi di Brunei ini (wallahu'alam), segala jasa baik cikgu-cikgu tetap dalam ingatan sepanjang masa.  Juga dimohonkan doa restu dari cikgu-cikgu semua untuk anak-anak ini, semoga dengan iringan doa dan ingatan yang baik dari cikgu-cikgu, kehidupan mereka akan mencapai kecemerlangan di hari hadapan, dunia dan akhirat.  InsyaAllah, ameen.
 


Hari ini hujan sejak awal pagi.  Langit mendung kelabu.  Seperti hatiku yang sendu ...

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing