Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, April 20, 2011

Yeah, kuntum kedua pulak

Masih nak citer tentang patchwork quilt hehe ...
Ni sebakul kertas hexagon yang dah digunting-gunting lebih kurang sebulan yang lepas.  Macam-macam kertas termasuklah sekeping besar manila kad yang dibeli masa Hidayat kena buat projeknya dulu, baru 80 sen je.  Sekarang ni kotak-kotak pembungkus makanan dan barangan mesti disimpan untuk dibentuk hexagon.  Hmm ... dalam pada asyik menggunting, (pss ... bocor rahsia ni!) sampai tergunting dua keping wang seringgit Brunei, duit raya pemberian Mrs.Yong, staf di pejabat abah semasa sambutan raya cina lepas.  Huh, nasib baik tak sepuluh dollar ...  Abah lum tau lagi ni. Kertas angpow tu tebal dan cantik.  Tanpa melihat kat dalam, sebab memang jangka dah kosong, terus je seronok menggunting.  Bila dah terpotong-potong, barulah muncul keratan wang kertas tu cantik je ikut potongan yang dibuat, melopong le sekejap ... hihi.  Err ... kalau sambung balik dan tampal dengan salafon tape, bank terima kot ...  kalau kedai, mungkin kena reject.

Benang putih tu ialah benang India yang digunakan untuk menjahit manik pada baju.  Harganya kat sini ialah dua dollar Brune je.  Bagus benang ni sebab ia kukuh dan mudah dileraikan kalau berpintal-pintal.  Nak mudah, jangan potong benang panjang sangat.  Jadi, lum sempat nak berpintal-pintal, dah habis benang dan tukar benang lain.  Mudah kan!



Ni pulak ialah keratan kain yang nak digunakan untuk patchwork quilt.  Yang bunga tulip kuning air dan warna pink tu murah je, $2 semeter; hanya kain kapas biasa.  Manakala yang warna pink cair dengan gambar ikan paus berwarna-warni tu $2.60 semeter.  Ia kapas yang lembut dan gebu, apa ke namanya saya tak tau pulak.  Ala, yang biasa orang buat untuk set tidur baby tu.  Memang sesuai untuk buat patchwork quilt selimut nanti.  Yang ni saya beli dua meter, dan saya rancang mahu menggunakan kain ini untuk menampung sebahagian besar patchwork quilt nanti.  Beli sikit-sikit dulu, sebab hmm ... kan ke ni minat sampingan je.  Saya kena settle novel tu dulu, tapi wat masa ni macam kerja-kerja penulisan tu dah kena potong trip je ngan projek patchwork quilt ni hehe ... ish ish.  Mmm ... tak pe la, sambil-sambil mencantum tu saya sebenarnya masih memikirkan pasal Sakinah juga :-)

Ni pulak koleksi kepingan kertas hexagon yang sudah dibalut dengan kain perca.  Ini pun dah sebulan gak saya buat, pelan-pelan.  Kotak tu saya jumpa kat tepi mesin basuh saya kat tingkat bawah, tertulis nama Hamza, salah seorang staf yang tinggal di bilik bawah.  Mungkin dia baru beli kasut baru atau ambil kasut kerja kat opis.  Saya ambik je tak bertanya pun, sebab macam nak dibuang je gayanya.  Nak bertanya pun jarang dapat berjumpa dia.  Kalau rajin, nanti nak balut dengan kertas bunga.  Tengoklah budak-budak perempuan tu nanti, silap-silap gaya ada je yang mengecek nak letak barang personal pulak ...

Hari ni, saya dapat cantum sekeping lagi kuntum bunga patchwork quilt.  Kalau speed maintain je gini, boleh la anggar sehari sekuntum.  Tapi esok macam tak boleh, sebab ada sembang ilmu (kelas penafsiran al-Quran surah An-Nuur) di rumah Kak Tie di Panaga jam 9 pagi.  (Wehh makcik, alasan la tu ... ndak seribu daya tak ndak seribu dalih wehh ...)

Sekarang ni nampak gayanya, ada pertembungan hobi ni.  Sakinah vs patchwork quilt.  Hmm kena timing betul-betul, kalau tak ... bimbang tak seimbang dan akhirnya salah satu ketinggalan langsung tak menjadi nanti.  Tang Sakinah tu, perlu dibimbangkan sebenarnya, jangan sampai kena out lagi buat kali kedua hahaha ... naya!  Kini saya sedang merangka bab 4 sebenarnya, setelah membuat pembaikan untuk bab dua dan tiga.  Dan sebenarnya bab tiga pun masih perlu pembaikan paling akhir, perlu tokok tambah sedikit lagi untuk menjadikan ia benar-benar kukuh. InsyaAllah.  Saya sudah menyenaraikan isu-isu penting yang perlu diangkat di sepanjang penulisan bab demi bab, seperti yang sifu sudah maklumkan dalam komen beliau.  Kini tinggal fikir, bayangkan dan rangka plot terbaik.  Yang pasti mesti dapat membuatkan mata pembaca terus melekat helai demi helai hingga tamat dengan perasaan puas.  Huhu ... kalaulah saya benar-benar dapat melakukannya! 

Tidak ada tempat lain lagi untuk mengadu melainkan hanya kepadaNya, Allah yang Maha Agung lagi Maha Mendengar.  Mintalah ... mintalah ... mintalah kepadaNya kerana Dia Maha Kaya lagi Maha Pemurah.  Pencipta dan Pemilik segala.  Mintalah kepadaNya, semuanya diberi percuma.  Tidak akan berkurangan kekayaanNya barang secebis. Dia tidak meminta, tapi kitalah yang meminta kepadaNya. 

Nur Kalbu.

2 comments:

ummu said...

assalamualaikum, mashaAllah kreatifnya puan.
kerja tangan seni ini memang memerlukan kesabaran kan Puan

Naqhuhines said...

waalaikumussalam Ummu :-)
terima kasih atas ziarah ke sini. Alhamdulillah, semoga Allah memberi kita semua kesabaran dalam apa jua perkara yang kita lalui. Insyaallah. Tang kreatif tu, hmm ... tak seberapa sebenarnya. Cuma nak mencuba-cuba.

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing