Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, April 28, 2011

Rojak Special KK Koya

Khamis, 28 April 2011.

Menjelang tengahari, kami menikmati Rojak Special di Restoran KK Koya, Lumut.  Rojak yang dikatakan sebagai paling enak di seantero Brunei ini.  Di mana-mana juga cawangan KK Koya, cubalah rojak ini.  Ada ketulan ayam, sotong kangkung, telur rebus, kentang rebus, timun dan kuah yang best.  Harganya $5 sepinggan, untuk dua orang.

Ini antara kedai yang kami gemar singgah, kedai Nasa milik India Muslim (atau Bangladesh, wallahu'alam).  Macam-macam barang runcit yang ada, paling ketara ialah pelbagai jenis sayur-mayur yang segar.  Kat sebelah tu ialah kedai makan, menjual Nasi Katok, bakso dan pelbagai makanan yang sesuai dengan selera Indonesia.  Pekerjanya pun orang sana.  Kalau beli nasi katok, nasinya banyak dan ayamnya panas.  Sambal pun sedap.

Antara kedai lain yang kerap kami kunjungi untuk mendapatkan barang keperluan yang kecil-kecil ialah kedai Mahmoon. Kedai ni lebih besar dari kedai Nasa.  Juga dikendalikan oleh bangsa yang sama.  Iya, kebanyakan kedai-kedai runcit dimonopoli oleh mereka.  Saya tak kesah.  Kalau dua tiga posen tu, minta halal je dan mereka tak berkira sangat.  Ada juga yang perkenan kepada Hanessa hehe ...  Kedai-kedai ini menjadi tumpuan kami ketika masih tinggal di Lumut.  Dah pindah ke Seria pun kekadang masih ke kedai-kedai ini untuk beli garam kasar dan asam jawa yang tak ada dijual di pasaraya Soon Lee.  Juga sebab masih belum 'mesra' dengan kedai-kedai runcit di jejeran Seria tu.

Lihat langitnya, biru.  Ini didepan kedai Nasa tadi.  Ada pondok telefon tu, antara pondok telefon tempat saya selalu buat panggilan telefon kepada Muhammad Naqib menggunakan kad Budget Call bernilau $5 atau $10.  Murah berbanding menggunakan telefon bimbit.  So bolehlah menyembang hingga telinga naik panas hehe ...  jadi selalu juga Muhammad Naqib yang mohon diri dulu sebab "ramai kawan tunggu giliran ni, mama ..." katanya. 

Demikianlah adanya ...

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing