Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, March 20, 2011

Makaroni Cheese

Makaroni cheese bakar versi gue;

sukatan semua main agak-agak je.  Don't worry, yang penting garam jangan terlebih, kurang tak pe. 

makaroni (sebarang jenis) direbus sampai empuk.
sambil tu tumis bawang putih, bawang merah dan sedikit halia (bagus untuk buang angin ya!) sampai naik bau.  Renjis la minyak zaitun, garam, perasa sedap (kalau mahu) dan lada sulah serta lada hitam.  Sesudah tu, boleh gaul dalam makaroni yang dah lembut tu.  Tabur bawang goreng juga, penambah perisa.

Kalau ada lobak ke, capsicum ke, boleh la hiris dadu dan campurkan. So cantik jadinya dan tambah khasiat.  Kalau tak, potong dadu je bawang besar tu, ok juga.

Pecahkan dua biji telur ayam, letak sesudu dua tepung jagung, tepung kastard dan susu segar.  Panaskan dalam pan dan agak-agak dah suam tu campurkan dalam mayonis tadi.  Kacau rata-rata dan boleh letak satu layer dalam loyang yang sudah dilapik aluminium foil, atau sudah sapu butter etc supaya jangan melekat.  Oh ya sebelum tu tadi lagi sepatutnya oven kita tu dah dipanaskan ya.

Ambil sesudu dua mayonis dan ratakan.  Letak baki makaroni tu dan tutup atasnya dengan kepingan cheese.  Sekarang sudah boleh bakar.  Saya agak-agak je masanya dengan suhu sekitar 180 degree (sebab hari tu buat ikut masa dan suhu yang disarankan tapi keras jadinya, tambahan pula temperature knob dah selamat pecah-pecah ...).

Sebenarnya ikut jenis dan saiz oven.  Ok, bila dah kekuningan cheese tu, dah boleh dikeluarkan dan bolehlah dipotong.  Makan panas-panas begitu sahaja atau letak sos apa-apa je, dengan lafaz Bismillah ... selamat menjamu selera. Nyam nyam nyam ... sedap.

Ini resepi terjah je bila pagi Ahad ni teringin nak buat makaroni.  Sebab tu tak ada letak ayam atau daging cincang.  Tapi tetap sedappppp ...

Nak cuba? Sila la ... (gambar tak de, malas leceh nak download.  Tapi macam makaroni yang biasa2 tu la, sama je gambarnya.)

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing