Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, February 8, 2011

Kemudahan

Jemari menekan-nekan tasbih elektronik dengan mata yang terpejam menahan kantuk.  Lambat pulak budak-budak ni, apa yang dibuatnya kat dalam masjid?  Tentu sedang asyik menikmati sambal petai yang 'marvelous' tu ... hmmm.

Lagi ... salin pakaian dan huh ... janganlah ada tumbuk-menumbuk!  Namun biasanya tanpa mamanya, pandai pulak masing-masing menyiapkan diri tanpa masalah.  Memang itulah namanya anak.  Kalau perlu bersendiri berdikari, boleh pun selesaikan urusan yang perlu.

Saya, macam selalu, andai tidak perlu beriktikaf di masjid, saya akan 'berdiang' di dalam kereta.  Dan sempat juga mata mengambil kesempatannya untuk berehat-rehat seketika.

Tiba-tiba muncul Hurilain di sisi dengan wajah cemas, tangannya memegang tudung di bawah dagu.  Ah, apa sudah jadi?  Tudung di bawah dagunya telah terbuka jahitan sepanjang kira-kira 4 inci!  Macamana boleh koyak, dia pun tak tahu.  Saya raba brooch di tudung saya.  Hmm kalau bagi brooch ni kat dia, tudung saya pula terbuka tapi saya boleh lari sekejap ke kedai brooch.  Hurilain enggan memakai brooch, kerana bahagian bawah brooch di tudung yang terbuka jahitan akan tetap terkangkang terbuka.

Fikir fikir fikir sambil memandang wajah Hurilain yang berkerut.  Akhirnya saya kata, "Dah jom ikut mama gi library."  Dalam kepala terfikir, Hidayat macamana?  Otak melayang-layang; kalau ada kawan duduk dekat-dekat, mungkin boleh tumpang jahit di rumahnya.  Ada, tapi entah kat kawasan mana tak tahu pula.  Atau mungkin saya boleh lari ke kedai mencari benang putih dan jarum, dan jahit tudung secepat yang boleh (tapi ambil masa juga  ni).  Apa lagi yang boleh dibuat ya?

Aha, tiba-tiba melintas ilham untuk ke kedai jahit India yang selalu saya jeling-jeling setiap kali melintasi deretan kedai, berdekatan dengan Shell kecil Seria.  Lalu kami pun menyusuri jalan sehingga ternampak papan tanda 'Kedai Jahit'.  Kedai yang selalu saya nampak bukan di sini, tapi ada papan tanda tu dah bagus.

ersama pesanan Hurilain supaya bersegera (sebab waktu masuk sekolah ugama semakin hampir), saya melangkah laju ke arah kedai yang dicari.  Yang ternampak hanya deretan kedai jualan pelbagai barang dan di sebelahnya kedai membaiki tv yang penuh dengan timbunan tv rosak.  Tudung putih berayun di tangan bersama rentak kaki saya, tercangak-cangak.

Tiba-tiba seorang lelaki India bertanya sambil memandang tudung di tangan, "Mahu jahit ka?"  Saya angguk dan terus dia menunjuk ke bahagian dalam kedai membaiki tv itu.  Ohh, rupa-rupanya kedai dua dalam satu.  Ruang empat kaki depan untuk membaiki tv dan selebihnya di belakang bersusun beberapa mesin jahit dengan tukang jahit lelaki India sedang menjahit.

Lelaki tukang jahit dengan segera menukar benang sekuci dan terus menekan tudung yang koyak di mesin.  "Berapa?" tanya saya tatkala melihat jahitan hampir selesai.  Lelaki separuh umur itu tersenyum, nampak barisan giginya kuning kemerahan.  Ada bau sireh apabila saya duduk di bangku kayu di hadapannya.

"Berapa berapa pun boleh," sahutnya.

"Seringgit boleh ka?" tanya saya lagi meminta kepastian.

"Bolehhhh ..." jawabnya dengan senyum lebar.

Saya pun berlalu sepantas datang tadi selepas mengucapkan terima kasih.  Legaaa ... tak le ada yang terpaksa ponteng sekolah hari ini.

Di dalam kereta menuju ke sekolah, ada banyak kereta yang mahu masuk ke perkarangan dan berderetan kereta yang mahu keluar juga.  Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang mengilhamkan penyelesaian dalam sekelip mata.

"Lihat betapa baiknya Allah kepada kita.  Sekejap sudah selesai urusan kita.  Mari kita berazam untuk menjadi hamba Allah yang baik dan mahu membaiki diri.  Suka bersedekah dan berbuat baik dengan semua orang.  Okay!"

"Okayyy" sahut Hurilain, Hidayat dan Hanessa.  Masing-masing berwajah manis.

Dan hari ini insyaAllah akan berlalu dengan baik dan lebih baik dari semalam yang ditinggalkan.  Semoga hari esok akan muncul dengan segala kebaikan dari Allah Subhana wa taala buat kita semua.  Ameen.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing