Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, January 27, 2011

Bukan entri sebenar

Salam.

Baru habis chatting dengan adik, dari 10.13PM - 11.50PM melalui Skype.  Haa, tu dia sesekali jumpa kat alam maya.  Dia nak video conf, tapi sebab sume dah berdengkur, tulis je la.  Lagi pun abah Naqhuhines dah lena tu, biarla dia lena dan kita boleh berborak dengan aman hehehe ... Ni lagi tiga minit ke 12 malam, nak tulis kepada Sifu sekerat jalan je ni.  Nak message my Akak pasal Kak Ja untuk 'soklan berikutnya' pun macam dah tak sempat je.  Tapi kena hantar message gak, nanti tangguh esok malam dah lupa pulak.  So sorry to u!

Adik baru bagitahu sesuatu tentang pembedahan Kak Ja dulu, tiga kali pembedahan.  Ni kena buat kepastian dengan my Akak.  Fuh, ada banyak benda yang saya ketinggalan mengenai Kak Ja, al-Fatihah untuknya.  Semoga Kak Ja sentiasa berada di dalam cucuran rahmat Allah, ditempatkan di dalam golongan orang-orang yang beriman.  Semoga Allah melapangkan dan menjadikan pusaranya sebagai satu daripada pintu-pintu syurga.

Tak sampai hati nak buka kisah duka ini dengan mak.  Kata adik tadi, sure mak nangis nanti.  Hmm tak pe la semoga my Akak still kuat dibandingkan dengan mak, emosi dan ingatan pun masih fresh.  

Achoo!!

Alamak, kena tahan bersin ni.  Suasana dah sunyi sepi, hanya zikir-zikir dan selawat yang berkumadang dari siaran Nur Islam yang setia menemani.  Dingin dinihari mula meresapi...

Aduhh Ain menderam-deram dalam tidurnya.  Kalau orang tak biasa dengar tentu seram giler.  Hai Ain... Ain ... bila la nak berhenti menderam-deram tu.  Kalau duduk asrama nanti, terkejut orang dibuatnya.  Mungkin dia ni kena buat rawatan intensif resdung kot.  Agak-agak je, entah la.  Abih, kalau tekak gatal macam tu, tak ke berkait dengan resdung?

Haa, memang sah thread saya kat blog Sastera dah kena ketepikan.  Huhu (tak suka buat bunyi ni!) tapi semalam Sifu dah masukkan balik.  Kata Kak Ummu cum assistant Sifu, mungkin sebab saya tak bayar hutang sewa bilik ...  Hehe Kak Ummu ni memang sangat pandai berkias dan lemah-lembut perkataannya,  saya suka dia! 

Memang la pun, hampir tiga bulan saya senyap dari sebarang kemajuan di blog bimbingan penulisan novel tu.  Pening!  Saya betul-betul merangkak untuk menjadikan cerpen saya kepada novel.  Saya terasa sedang berada di tempat paling corot, paling sepi, paling muram di dalam dunia penulis.  Makcik nak jadi penulis gak???  Patut la pun Sifu berhak berfikiran untuk mengeluarkan anda dari senarai bimbingannya.  Padan muka! 

Tapi Sifu dah buka balik thread tu ...  terima kasih Sifu.  I really miss u! (Sifu ni perempuan ~ untuk makluman).

Ye la, belum terbukti apa-apa.  Maka terasa la hati ini, terasa la diperlekehkan.  Bukan orang lain pun, diri sendiri jugak.  Atau orang sebelah tu ha!  (Abah Naqhuhines la, sapa lagi?).

Tapi, sebenarnya dia tak la teruk sangat.  Dia malah mencabar saya sebenarnya.  Dan paling seronok, dia macam setuju je bila saya kata saya NAK LAPTOP BARU!  Ya, ni bab paling menarik setakat ini, selain Cefiro hitam yang dia kata "Kurang sesuai la, kita enam orang elok pakai MPV."  Alahai, hari tu dia tanya-tanya jenis apa yang ok.  Lepas saya perhati-perhati-perhati (yang selama ni saya tak kisah apa jenis pun janji ada empat tayar, boleh bergerak  walaupun antik) dan mula jatuh hati dengan keanggunan dan kemegahan Cefiro, alih-alih dia cakap begitu pulak.  Hmm ... ok la tu karang Along datang duduk sempit-sempit pulak, kesian dia.  MPV pun tak kisah la, dan alhamdulillah. 

Semoga tercapai cita-cita dan dipermudahkan Allah selalu.  Amin. 

Jadi, semoga nanti saya akan lebih bersungguh-sungguh (pulun! pulun! pulun!) untuk menyelesaikan novel ini.  Ohh ... sebenarnya hati sangat-sangat geram, cemburu dan arghhh apabila melihat senarai karya-karya mereka yang terus diterbitkan satu persatu.  Aku punya mana??? Kau punya lum siap la!!!! 

Ohh ...

Ini bukanlah entri yang sebenarnya mahu saya tulis.  Bukan! Tidak begini!  Ia lebih lembut dan sedap dan menarik, bukan dengan penutup seperti ini.  Maaf zahir batin. 

Cool!

2 comments:

wanita Indonesia said...

Masya Allah semoga, doa antum pada head title tercapai,... semoga damai dunia akhirat,

Naqhuhines said...

Amin ya Rabbal alamin. Semoga dikabulkan Allah. Syukran, Wanita Indonesia :)

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing