Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Monday, December 13, 2010

Tak valid dah ...

Masing-masing terpaku seketika.  Voucher diskaun bernilai $600 dibelek-belek.  Tidak kedengaran ucapan tahniah pun.  Voucher berpindah tangan, dibawa ke dalam.  Sok sek sok sek.  Entah apa. 

"Eh, ini voucher sudah tak valid laa ... "  terdengar suara yang seolah sengaja dikuatkan supaya sampai ke telinga kami.  Suara itu ralat sahaja nadanya.  Ohh kasihan kami.  Dah tak boleh pakai rupanya voucher yang baru sahaja diterima dan dibuka di depan mereka sebentar tadi.

Pemilik suara yang tadinya berkata-kata kepada temannya, kini mengalih pandang ke arah kami dan mengulangi lagi ayatnya tadi.  Iye la, kalau voucher setakat $50 macam yang saya dapat iaitu sama macam semua voucher yang ditayangkan kepada kami di atas meja ini,  tentu tetap valid SAMPAI BILA-BILA.  Tapi dek kerana rezeki abah Naqhuhines dapat voucher $600 itu, tawaran untuk diskaun yang membuatkan mereka sendiri terkejut dan terkujat ini SUDAH TAMAT SEBENARNYA. "Err tapi kalau encik nak gunakan voucher ni boleh, mesti buat pembayaran tunai hari ini juga." 

Saya dan abah Naqhuhines saling berpandangan dan angkat kening.  Humm ... taktik dalam poket.

Itulah taktik sebenarnya.  Tetapi bukan kami yang mencari mereka, sebaliknya mereka yang mendapatkan kami.  Memujuk ajak duduk di meja sesudah mengumpan (ohh sudah termakan umpan) hadiah percuma iaitu pen yang gemuk dan buku nota.  Ok la, dapat digunakan untuk senaraikan100 impian 2011 nanti ... hehh. 

Dan mereka bertanya macam la kami ni kawan sekolah rendah dahulu yang dah bertahun-tahun putus hubungan dan tiba-tiba terserempak semula.  Ishh ...

"Bang, napa abang tak datang semalam atau kelmarin je?" tanya saya kepada abah Naqhuhines tatkala kami melangkah keluar dari pintu Giant Rimba ini.  Ketawa.  Peralatan elektrik yang dipamerkan semuanya berharga $1000 ke atas.  Hanya mereka bersikap serkap jarang menarik pelanggan, kami bukan orang yang tepat yang memerlukan barangan yang mereka tawarkan.  Kalau semalam atau kelmarin atau tahun lepas pun, andai jatuh ke penerimaan anda voucher $600 itu, ia memang TIDAK VALID melainkan anda beli secara TUNAI  pada hari ini juga!

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing