Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, November 25, 2010

Catatan

"Sepupu saya yang berumur 12 tahun berangkat ke Yaman esok. Misinya menjadi hafiz dan mahir berbahasa Arab. Apakah hadiah paling sesuai diberikan? Mohon cadangan."   Ini adalah entri saudara Irfan Jani di Facebook.  Saya berminat merakamkannya di sini untuk tatapan bersama.  Tentu ada yang baik untuk difikirkan.
Sebelum itu saya menerima kiriman emel dari seorang sahabat di Malaysia, berkaitan dengan Kaedah Jibril untuk hafazan al-Quran oleh Ustaz Asyraff, hanya berharga RM45 untuk set lengkap. Saya mahu memilikinya.  Insyaallah.
Saya sudah selesai draf surat permohonan untuk kemasukan 2011 ke pusat tahfiz, juga surat memohon sokongan dari pengetua madrasah Naqib, serta sepucuk surat untuk Naqib sendiri.  InsyaAllah akan diposkan secepat mungkin dan fax juga barangkali.  Semoga permohonan ini diluluskan oleh pihak madrasah.
Hari lahir Naqib ke 14 tahun akan menjelma tiga minggu lagi.  Tetapi tiba-tiba saya mahu bertukar kepada tarikh Hijrah untuk membesarkan bulan Islam.  Sudah lama bercadang tetapi selalu lupa.  Ah, manusia memang selalu lupa.  Kini saya sudah tampal tarikh lahir kami sekeluarga di atas meja dan boleh rujuk dengan segera.  Maka tarikh lahirnya jatuh pada 3 Syaaban 1431H, hmm dah berlalu pun.  Maknanya dia sudah pun berumur 14 tahun pada Julai lepas.  Selamat hari lahir, anakku sayang!  Semoga menjadi anak yang berguna dan memberi manfaat kepada semua.
Hanya abah Naqib sahaja yang tetap mempertahankan tarikh lahirnya pada 1 Safar walaupun jika menggunakan aplikasi internet, dia lahir pada 30 Muharram.  Tak ada masalah, dia dah lahir pun dengan selamatnya walaupun punggung yang keluar dulu ... Berkebolehan mengurut - lelaki sahaja.
Siang tadi saya sudah menghantar borang pendaftaran untuk kemasukan ke Tahun 7 (Tingkatan 1) Hurilain di Maktab Anthony Abell Seria (AAC) dan mendapatkan borang untuk perbaharui pas pelajar mereka bertiga untuk tahun 2011.  Sekiranya pusat tahfiz menolak (ohh tidak!) maka Hurilain akan belajar di AAC setahun dua lagi atau sehingga abahnya benar-benar berkeyakinan untuk 'menghantar' dia balik ke Malaysia.  Ada beberapa perkara berkaitan kesihatan Hurilain yang perlukan perhatian. Semoga cita-citamu mengikut jejak Along dibantu Allah SWT.
Selepas solat Isyak tadi, saya menunaikan janji yang tertangguh untuk bikin biskut cornflakes.  Cairkan coklat, campur butter dan gula aising.  Curah cornflakes dan gaul.  Letak sesudu demi sesudu dalam cupcakes dan Hanessa hias dengan kismis doa.  Sedap tapi macam tak cukup cornflakes maka jadi macam terlebih coklat.  Sedap sangatttt!  kata anak-anak.  Hmm lain kali kamu boleh buat sendiri.  Sekejap sahaja dah siap dan boleh suap dalam mulut terus ganti jajan yang masin-masin tu. 
Jam 1.15 pagi.  Salam Awal Muharram - lagi 12 hari.. Jumpa lagi.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing