Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, September 29, 2010

Bye mama, i love u


“Bye mama, i lav u.” Gadis kecil itu mula menapak. “Bye, i love you too.” Comelnya dia bertudung kain kapas dengan sarung kepala warna putih rapat ke alis mata.
(letih menunggu downloading gambar ke Picasa web album akhirnya dapat juga, tapi apasal lain ha?)

Sepuluh tapak dia menoleh lagi, “Bye mama ... i lav u.” Halus suaranya sedap didengar. Beg sekolah warna ungu disandang di belakang. Saya senyum untuknya. “Bye, i love you too.” Tiap-tiap pagi melihat dia menapak pergi sambil memuji kecomelannya dalam hati.  Siapa lagi nak memuji kalau tak maknya.  Menghargai indah ciptaan Tuhan.  Budak-budak memang comel.  Tulus dan suci.

(kensel add gambar lain.  Meleceh betul.)

Berbeda benar waktu dia bangun pagi. Menangis sedikit amukan juga. Mata merah dan mencuka. “Tak sayang mama,” diulang-ulang. Dia masih mengantuk.

“Hari ni Baby duduk depan. Rugilah tak sekolah.” Si kakak mengumpan dengan suara lembut. Makin pandai memujuk. Kadang-kadang menegur saya yang mula marah-marah. “Sian dia la mama.” Kadang-kadang sahaja termakan pujukan. Apa la nak heran duduk kat depan sebelah abah. Tidur lagi best.

“Baby nak nyanyi esok kan? Naik pentas?” tegur si abang pula. Ini anak yang cergas. Sekali kejut terus bangun dan mandi. Nampak sikap keabangan walaupun jarang-jarang sekali. Dia mengaku dia anak manja mama.
 “Tak nak nyanyi. Tak nak naik pentas!” sahut si adik menangis. Tersenyum teringat kerenah mereka sebentar tadi.

Saya terus memerhati sambil mengeluarkan sedikit tubuh dari bingkai pintu. Tanpa tudung, saya bersedia melompat semula ke dalam rumah bila-bila masa.  Di hujung kaki lima, gadis kecil menoleh buat kali ketiga, “Bye mama, i lav u.”

Saya jenguk setengah badan keluar dari bingkai pintu, “Bye, I love you too.” Saya lambai dia dan dia melambai semula dengan comelnya kemudian lenyap dari pandangan.

Secepat kilat saya menutup pintu sambil mengeluh lesu melihat sepintas lalu ruang yang menjamah anak mata. Huh, mesti kemas cepat. Lepas tu ... duduk mengasah kemahiran bermain kata-kata, apa lagi.

Tadi sewaktu menemani Hanessa makan nasi goreng di dapur, terdengar suara menjerit halus bernada ceria, “Bye mama, i love you too.”
Disahut suara sedikit kasar yang masih muda, “Bye mama, i love you three.”
“I love you four.”
“I love you 100.”
“I love you million.”

“Dah? Jom pakai kasut. Abah dah tunggu kat keta tu.” Hanessa sudah menggeleng tak mahu menghabiskan nasi goreng enak. Dia meneguk air teh suam.

Di pintu rumah, Hurin dan Hidayat masih tercangak-cangak. Tak bergerak lagi ke kereta. Kalau sedikit lagi lewat, tentu kena basuh karang dengan abah. Ada je yang sangkut lima enam minit melepasi 6.30 pagi. Karang petang atau esok pagi, sah sah kena sound. Lepas tu okay balik. Tulat langkat kena sound lagi.

“Mama, nak salam.” Ini set selamat tinggal kali kedua. Tadi masa serah duit poket seringgit seorang dah salam, cium pipi dan tiup selawat di dahi disudahi dengan pelukan erat. “Hidayat dulu!” amaran diberi awal-awal kepada si kakak yang gemar menyakat cari gaduh.

“Kakak dulu!!” sahut si kakak selamba menyebabkan Hidayat bergegas menghampiri saya yang sedang menyarungkan kasut hitam ke kaki Hanessa.

Gadis kecil ini tunduk membuka kasutnya semula. Jari halusnya meraba tapak dalam kasut yang agak berkedut. Saya tarik pula stokinnya hingga tegang di betis. Sudah agak longgar! Bertuah punya kakak! Kaki punya besar saiz kasut 40 sampai satu Brunei nak cari kasut sesuai pun susah nak jumpa, boleh dia pakai stokin adik yang saiz 7-9 tahun. Stokin Hidayat dah longgar dia memakainya beberapa minggu lepas tapi budak lelaki tu tak pula perasan. Sekarang dia nak melonggarkan stokin Hanessa pula.

Mujur jenis kain boleh regang sampai tahap maksima cuma tak koyak sahaja. Tapi stokin jenis lama yang tapak putih tu dia tak muat setelah berhempas-pulas cuba menyarung ke kakinya. Kalau sarung jugak tentu rabak.

Sebenarnya kasihan pada Hurin. Stokinnya sudah berlubang di tapak kaki. Ah, nak beli alang-alang. Dah hujung tahun. Nanti beli semua baru tahun depan. Tahun depan? Sekolah mana agaknya? Tapi, takkan semua berlubang. Kena check ni.

Pelik, orang pakai stokin juga tak pulak berlubang. Dia macamana boleh berlubang? Di sekolah pulak, dia kena buka kasut hanya berstokin di dalam kelas. Dah tu kelas pindah-randah mengikut subjek. Dia segan sebab Jan, ketua pengawas kawan baiknya tu nampak stokinnya berlubang di tapak kaki. Huh, peduli la, takkan sampai lubang tapak kaki pun nampak? Tak pun si C budak paling bingai nampak, lagi teruk kena kata nanti. Dah la si C cukup jaki bila dia asyik mempertahankan Jan je, “Kau la ni ajar-ajar Mira!”. Jengkel dia menyangka Jan mengajar Hurin melawan cakapnya.

Esok ada majlis jamuan hari raya bersekali hari guru. Dah tentu ke sekolah dengan pakaian lengkap hari raya. Hurin mula susah hati. Hanya kasut sekolahnya sahaja yang muat di kaki. Takkan nak pakai kasut sekolah dengan baju kurung raya. Walaupun kasut sekolah hitam, boleh sahaja sebenarnya. Lupa ke cerita Kak Nabilah dulu? Kasut raya adalah kasut sekolah, kasut sekolah adalah kasut raya jugak.  Jimat banyak.

“Cikgu suruh pakai kasut raya la mama.” Alasan. Tapi iya jugak, takkan nak pakai kasut sekolah yang hari-hari tu. Bila turun je kereta dan menapak di kaki lima sekolah, tentu semua mata bertumpu pada empunya diri dari hujung rambut sampai ke hujung kaki. Atas okey, tetiba bawah kasut sekolah?
Bukan dia tak ada kasut atau sandal yang okay. Kalau tak putus pun cepat betul tumitnya panjang terkeluar dari tapak. Cepat tak muat kaki. Wan dah berapa kali belikan dia selipar. Putus. Abah pun, kejap tak muat. Dah tu memilih pulak ikut citarasa. Tapi nampak sedikit demi sedikit pilihan citarasa makin luntur, yang penting saiz. Perkenan di hati tapi saiz tak ada, tak ada makna.

Hmm teringat kedai paling murah di Brunei nun di Jerudong. Setakat bawah sepuluh ringgit boleh dapat sepasang kasut. Bolehlah untuk dua kali pakai sebelum rabak. Kalau abah dia arah Bandar, bolehlah singgah situ kot.

Hanya hari ini masa yang ada nak mencari kasut atau sandal saiz 40 di bandar Seria yang comel dan tenang. Dah la kedai kasut tak banyak. Kalau tak ada? Bersedialah apa sahaja. Silap-silap gaya dia tak nak ke sekolah esok. Tapi tak mungkin, dia dah janji dengan Jan nak bawa nugget untuk jamuan dan pakai baju warna brown.

Malam tadi pun dah pilih baju nak pakai esok. Tapi bukan baju dia, baju saya. Dia hanya ada baju warna pink pink pink.

“Tapi macam baju orang tua la mama.” Citt, nak pinjam tapi banyak komen.
“Eh mana ada. Tu baju kesayangan mama tu. Cik Izun bagi masa nak kawin Cik Nozi dulu biar semua sedondon coklat.” Kainnya lembut sejuk gemalai bila dipakai. Kalau sendiri tak pilih corak daun sedikit gelap, tapi dah diberi serta-merta ia menjadi cantik dan perkenan. Dah jadi baju lagi menarik. Ada hiasan batu di sepanjang tepi baju. Cantik la tu.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing