Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, June 20, 2010

Petikan Baca@LRT - Wardina Saffiyah dan 6 tip

Salam buat semua.
Ini adalah petikan dari inbox saya di facebook (hari ini teringin pula menge'chek' apa yang ada di inbox dan memadamkan apa yang tidak perlu :) )dari Baca@LRT oleh Zamri Mohamad pada 6 Jun pada 6:17pm.

Berikut merupakan nilai tambah yang para peserta Baca@LRT telah perolehi semasa program mereka bersama Puan Wardina Saffiyah di majlis buku Mama Saya Lapar dan Siapa Alien hasil tulisan beliau. Mari kita kongsikan bersama di sini. Menarik dan bagus untuk dikongsikan bersama para ibu bapa dan pengusaha nurseri yang selalu berhadapan dengan cabaran membesarkan anak-anak, sama ada anak sendiri atau anak orang.. Sebenarnya tidak mudah hendak menyelami makhluk kecil yang kian membesar dan sangat peka menyerap segala perubahan dan perkara di sekeliling mereka; bukan mudah hendak menyelami hati dan perasaan mereka tetapi kita ada cara-caranya yang sedikit demi sedikit boleh membantu sedikit sebanyak untuk mengerti, agar si manja, si comel, si lasak dan si pemalu yang lincah dalam diam dan dalam ceria bertambah sihat perkembangan fikiran dan tumbesarannya. Pokoknya mereka sangat pemerhati dan peniru, yang itulah perlu kita perhatikan dan awasi supaya tidak memberi kesan tidak baik kepada masa hadapan yang masih jauh dan panjang.

Wardina Saffiyah memang mengkagumkan di sela-sela selebriti yang pernah mewarnai dunia hiburan tanahair. Sempurna dengan kejelitaannya, keperibadiannya yang anggun dan terpelajar.

Terima kasih kepada Encik Zamri yang meletakkan nota memberi izin menyebarkan entri ini di blog.
(Saya petik. Terima kasih! :) ).

***********************************************************************************
(Petikan)

Enam perkara kami di Baca@LRT belajar daripada Puan Wardina Safiyyah.

Pertama

Selepas rakan-rakan penyokong Baca@LRT mendengar bicara buku Puan WarDina Safiyyah Fullxadd di MPH Mid Valley, barulah kami faham seni membaca buku cerita kepada kanak-kanak di rumah dan amalan pemakanan kanak-kanak serta kesan kartun televisyen yang merencatkan imaginasi juga punca kanak-kanak sukar membaca.

Kedua

Sebelum program sempat bertanya, "Mengapa hasilkan dua buah buku dengan dua penerbit yang berbeza dan dilancarkan pada masa sama." Alaf dan Telaga Biru menerbitkan buku beliau dalam genre berbeza.

Keadaan sesak sepanjang sesi bersama Puan Wardina Safiyyah melibatkan pengunjung MPH. Waktu ini Puan Wardina menyampaikan mesej memandaikan bangsa, "Mengapa saya menulis buku dalam bahasa Melayu."

Kurangnya buku dalam bahasa Melayu yang bermoral dan mempunyai nilai pendidikan tinggi menjadikan beliau berkarya.

Ketiga

Buku Mama Saya Lapar diterbitkan oleh Alaf merupakan buku panduan kepada ibu bapa bagaimana memilih pemakanan yang sihat kepada kanak-kanak.

Puan Wardina memberi pandangan, amalan memberikan pil vitamin dan suplemen tambahan kepada kanak-kanak selain daripada yang bersifat organik memberi kesan kepada pertumbuhan. Ini berdasarkan kajian klinikal yang dilakukan.

Keempat

Puan Wardina berkata, rancangan animasi dan kartun di televisyen terbukti merencatkan imaginasi kanak-kanak. Kajian di Amerika mendapati babak animasi berubah cepat dalam tempoh dua saat. Ini menekan kanak-kanak dari aspek imaginasi yang baru berkembang.

Kedua, beliau menasihati agar ibu bapa menjaga kanak-kanak di bawah dua tahun dan di'haram'kan menonton TV kerana ia mengurangkan daya tumpuan yang menjadikan mereka pembaca yang lambat.

Ini berikutan komunikasi satu hala yang tidak ada interaktif membunuh perkembangan kanak-kanak.

Kelima

Puan Wardina berkongsi tip, "Rancangan kartun di televisyen adalah selektif. Pilih animasi kanak-kanak yang perlahan sifatnya sesuai dengan kanak-kanak. Misalnya Dora the Explorer. Di mana setiap babak diulang dialog-dialognya dalam kadar perlahan. Ada babak bertanya kepada penonton sendiri. Selain itu, saya gantikan aktiviti mereka dengan aktiviti melukis, berlari dan membaca."

Keenam

Apa yang dilakukan Puan Wardina menyebabkan saya kagum. Teknik beliau sama seperti seorang trainer.

Beliau menerangkan dan menunjukkan kaedah bercerita dengan kanak-kanak, kemudian kepada ibu bapa diberitahu sains teknik itu. Kemudian dibuat satu lagi, dan diberitahu sebabnya.

Penerbit buku kanak-kanak mesti belajar daripada beliau kaedah ini.

Ini membuktikan beliau membuat sesuatu dengan sebab yang jelas. Tidak sekadar mahu budak-budak seronok dan ketawa sahaja.

Contohnya, apabila Puan Wardina bertanya kepada kanak-kanak cerita yang disampaikan dari buku, "Mengapa rumah itu tidak ada pintu, bagaimana dia mahu masuk?" kemudian kanak-kanak menjawab spontan, "Ikut tingkap."

Puan Wardina memandang ibu bapa, dan memberitahu, "Puan dan Tuan, dalam teknik menyampaikan cerita kepada kanak-kanak. Kaedah interaktif dapat dibuat dengan bertanya soalan yang menyebabkan dia berfikir misalnya...."

Kemudian dibuat satu lagi dan diberitahu, "Puan dan Tuan. Membacakan buku cerita kanak-kanak dibuat di dalam bilik. Sebab-sebabnya, mengurangkan gangguan tumpuan, menjadikan kanak-kanak lebih terbuka bertanya dan..... "

Mudah-mudahan enam tip pengalaman sesi bersama Puan Wardina Saffiyah memberi nilai tambah kepada kita semua.

Album program buku bersama Puan Wardina Safiyyah dapat dilihat di sini http://bit.ly/albumlrt

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing