Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, February 16, 2010

Pelik - dengan kehendak Allah Taala

Muntah bau nasi
Oleh Azlan Hafeedz
am@hmetro.com.my
2010/02/16
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PASIR PUTEH: Seorang remaja dianggap pelik kerana tidak menjamah nasi walaupun pelbagai lauk lazat dihidangkan sebaliknya dia termuntah jika tercium bau makanan itu.
Itulah yang berlaku terhadap Fariezuwan Muslim, 14, atau dikenali sebagai ‘budak segera’ sejak 14 tahun lalu kerana dia juga tidak boleh menjamah mi atau bihun kecuali mi segera, memaksa keluarganya berbelanja antara RM20 hingga RM50 sehari untuknya kerana terpaksa mencari alternatif makanan lain untuknya.


“Tekak saya loya sebaik terhidu bau atau melihat nasi,” katanya.


Berikutan itu, pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Sri Aman itu kini bergantung hidup dengan makanan restoran segera seperti ayam goreng, burger, mi segera, roti dan juga piza selain kuih.


Dia yang juga anak ketiga daripada empat beradik akan muntah jika termakan atau terbau nasi, mi, bihun atau kuetiau.


Walaupun tidak pernah makan nasi sepanjang 14 tahun dalam hidupnya, Fariezuwan tidak pernah mengalami penyakit kronik kecuali demam biasa dan selesema.

Fariezuwan berkata, pernah dia makan ayam goreng dalam pinggan yang digunakan ayahnya, Muslim Mohamed, 45, namun kepalanya terus pening sebaik mengetahui bekas itu sudah diisi nasi.


Katanya, ketika waktu rehat di sekolah, dia hanya memakan kuih dan sirap sebelum mengasingkan diri daripada rakannya yang lain kerana malu berikutan masalah dihadapi.


“Ketika makan di rumah, saya duduk berasingan dengan keluarga kerana langsung tidak boleh menghidu bau nasi manakala di bulan puasa pula, saya hanya memakan roti bakar buat pengalas perut.


“Malah, saya juga tidak pernah mengikuti keluarga ke majis kenduri kecuali keluarga terdekat kerana tidak mahu dilabel sombong oleh mereka yang tidak tahu mengenai masalah saya itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Sri Aman, dekat sini, semalam.


Menurutnya, pernah sekali dia mencuba memakan nasi ketika berusia empat tahun, namun makanan itu terus terkeluar dari mulut tanpa sempat menelannya.


“Itulah sebabnya sehingga kini, saya tidak boleh makan nasi. Namun saya tidak anggap diri ini pelik kerana kehidupan saya normal seperti rakan lain, selain aktif sukan,” katanya.


Ibunya, Azizah Abd Hamid, 47, pula berkata, dia menyedari Fariezuwan tidak boleh makan nasi ketika anaknya itu berusia setahun.


Katanya, ketika itu, dia cuba menyuapkan bubur nasi kepada Fariezuwan, tetapi anaknya itu terus menangis dan menutup mulutnya.


“Perkara itu berlarutan hinggalah dia meningkat dewasa dan kami pernah membawa Fariezuwan berjumpa doktor pakar sebelum dia disahkan sihat serta tidak mengalami penyakit serius,” katanya.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

tidak ada yang peliknya, semua dengan kehendak Allah jua.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing