Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Friday, February 19, 2010

MOTIVASI UNTUK TERUS BERKARYA - SIFUKU

Motivasi Untuk Terus Berkarya
Friday, January 29, 2010 Posted by azmah nordin
Mungkin, saya boleh katakan bahawa ada sesuatu dalam diri anda yang ingin bangkit memperjuangkan sesuatu, yang mendorong anda menulis. Sesuatu yang membara dan membuak2 ganas dalam dada anda... sesuatu yang menyentuh pilu yg memerlukan pembelaan anda, sesuatu yang membangkitkan semangat perjuangkan dlm diri anda... apa saja, dan semunya menjurus kepada sesuatu yg bernilai murni sifatnya, tentunya.

Walau bagaimanapun, andainya contoh di atas itu tidak juga dpt mendorong anda menulis, mungkin kita boleh gunakan satu cara lain pula. Cara paling mudah; fokus kepada faedah yg anda boleh perolehi daripada karya anda, apabila ia siap. Apatah lagi jika sudah terbit.

Ya, betul... sudah tentu ada faedahnya, bukan? Pernah anda baca karya yang seronok dibaca?Maksud saya, yg anda benar2 seronok? Boleh bayangkan bagaimana seronoknya pengalaman pengarangnya semasa menghasilkan cerita dalam karya itu?

Untuk membina suatu dunia yang baru (dalam karya) dengan pelbagai jenis watak dan gelojak perasaannya, dengan situasi yang pelbagai dan sebagainya... dan kemudian melihat balik pada hasil karya yg sudah menjadi/siap. dengan suatu perasaan bersyukur tidak terhingga kpd Tuhan Yang Maha Esa kerana telah memberikan anda kekuatan dalaman dan luaran utk melaksanakannya dengan sempurna... di samping perasaan lega,gembira, puas yang bukan alang kepalang; itulah faedah yg sebenarnya, dalam dunia penulisan.

Sebaik2 saja karya anda diterbitkan, anda akan menikmati faedah yang seterusnya; anda dapat abadikan `nama' anda sebagai seorang pengarang, bukan hanya untuk tahun buku/novel itu diterbitkan, malah untuk selama2nya - jasad mungkin saja akan meninggal suatu hari nanti, tapi nama anda akan kekal terus pada buku2 anda. Dan menyedari karya anda yg dihasilkan dengan semangat juang yang kuat, mampu menyumbangkan sesuatu yang bermakna dalam hidup khalayak pembaca, mampu membuatkan mereka berfikir sekaligus memberikan mereka keseronokan dalam pembacaan, sudah membuatkan anda terdorong utk berkarya terus. Selain daripada itu, penulis juga boleh memperolehi faedah `escapism' melalui penulisan. Penulis dapat berimaginasi, membayangkan perjalanan cerita, lakonan watak2nya, rasa `thrill'nya, berlagak seperti pencari jodoh di dalamya, membalas dendam di dalamnya, meluahkan perasaan di dalamnya, melakukan pengorbanan di dalamnya, melahirkan hero/heroin di dalamnya dan sebagainya.

Tapi, faedah yang paling best sekali tentulah kerana anda menguasai segalanyanya secara total di dalam karya anda itu, bukan?

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing