Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, January 7, 2010

Tolonglah baca kalau belum tau....


 


Pagi-pagi buta saya dah check email dan pagi-pagi buta saya terus terkedu membaca email dari my sister nih. Alahai.....


Salam and Good Day,

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan
berbual-bual.
Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di
jabatan ----- ----- di unit serbuan..
Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya
ni…Nauzubillah..Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap…ermmm ..
Ceritanya macam nie:-

Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan..
Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan …nak tahu apa recipenyer…kalau x percaya terpulang
lah…..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya….kilang tu telah mencampurkan
daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu..itulah yg ---- jumpa tapi amat
sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan
merugikan pihak ‘besar’. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer…’
AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg
mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..

N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah
x rasa daging cacing?????...mesti kenkawan selalu minum milo kan .....yes..daging cacing telah di campur dengan
serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja
lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…

Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg
sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…

n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110
ker n yg tersenarai jgn lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam
purse…memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan…kalau dah haram..hukum nya
tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam
saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan
cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari
terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting
halal…kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu..

milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang….

Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada
peringatan..…terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak…
Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….
wallahhualam…

Hanya menyampaikan n menyebarkannya..



Sekian, Terima Kasih

(Aku baru jer beli sepeket besar milo. Memang pun kalau buat milo letak gula jer, ada minyak kat permukaan air milo tuh.. Kalau nak basuh gelasnya pun, mesti dicuci pakai sabun pencuci pinggan. Kalau tak, melekatlah minyak milo tu kat gelas.
Ada apa-apa lagi yang belum terbongkar? Jom, kita bongkarkan di sini, dan pilihlah makanan yang bersih lagi halal. Puan Wati, bila nak send kat saya senarai kod tuh?

2 comments:

NaqHuHiNes said...

"Betul ke auntie?" kata Nabilah.
"Kot kot orang nak jatuhkan produk tu.." sambungnya lagi.
Hmm..kalau sesuatu info tu ada buktinya macam gambar ke bolehlah menguatkan lagi dakwaan. Tetapi apabila dah kena zip di peringkat tertentu, tentulah bukti-bukti sedemikian tidak dapat diperolehi atau disebarluaskan. Maka terbuktilah tentang akhir zaman di mana kebenaran dan kebatilan sudah bercampur aduk, amat sukar hendak mencari kepastian. Dan kebenaran disorok-sorok, dan kebatilan dilagang-lagangkan.

ainaraz said...

Kalau tak betul, tunggulah kena sue. Tapi dah timbul keraguan, dah tak lalu nak makan..terbayang2..pun baru beli milo besar sempena harga murah di Giant.

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing