Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, January 10, 2010

Apa yang kubuat pada usia 50 nanti?


Ibu cecah 50 sambung belajar ilmu


BANGI: “Walaupun usia sudah mencecah 50 tahun, saya percaya itu bukanlah penghalang untuk saya menuntut ilmu dalam bidang muzik. Ia adalah impian saya selama ini,” kata ibu kepada tiga anak, Rogayah Aziz, 50, dari Johor Bahru.

Rogayah ditemui ketika Majlis Pendaftaran Program Sijil Muzik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), yang berlangsung di Panggung Seni, Dewan Canselor Tun Abdul Razak di sini, semalam. Menurutnya, minat melanjutkan pelajaran dalam bidang berkenaan bermula selepas mengikuti ketiga-tiga anaknya menyertai kelas muzik bersama Yamaha Music.


Selain berkongsi minat sama dengan anaknya, dia mahu meneruskan minat dalam bidang berkenaan sebagai pemain muzik sambilan dan guru muzik selepas habis belajar nanti .


“Suami (Mohd Najib Abd Aziz) banyak memberi galakan dan dorongan kepada saya. Saya meminati muzik sejak remaja lagi dan peluang mengikuti kursus muzik di universiti ini (UKM) bagai mimpi menjadi kenyataan.


“Saya tidak kisah sekalipun terpaksa berulang alik dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur untuk mengikuti kelas. Saya ingin tunjukkan kepada anak dan keluarga, jika ada kemahuan (belajar) di situ ada jalan,” katanya yang mengambil kursus violin dalam program berkenaan. Selain Rogayah, 57 penuntut mendaftarkan diri dalam program berkenaan semalam.


Program yang julung kali diadakan itu dikendalikan Pusat Kembangan Pendidikan bersama Pusat Kebudayaan UKM.


Ia membabitkan kursus pembelajaran alat muzik dari komponen orkestra atau ‘brass band’, antaranya violin, trompet, alto, cello, trombome dan flute.


Guru tuisyen muzik, Sharah Abd Majid, 26, dari Muar Johor, berkata dia mengikuti program berkenaan bukan saja untuk meneruskan minat dalam bidang muzik, sebaliknya ingin menambah ilmu, khususnya aspek permainan alat muzik membabitkan orkestra.


Dia yang juga lulusan Diploma Mekanikal Elektronik Industri, Kolej Yayasan Melaka (KYM), yakin bidang berkenaan mampu memberi masa depan baik untuknya walaupun ada tanggapan mengatakan sukar memberi jaminan daripada segi kerjaya. “Saya tahu cabaran yang bakal saya lalui apabila terjun dalam bidang ini. Saya mengikuti kursus ini bukan sekadar untuk suka-suka saja, sebaliknya meneruskan minat mendalam saya dalam bidang ini.


“Saya tidak mengimpikan untuk menjadi pemuzik hebat dan profesional. Bagai saya sudah memadai sekiranya dapat menimba lebih ilmu dan meningkatkan kemahiran dalam bidang ini supaya bakat yang ada tidaklah sia-sia,” katanya yang mengikuti kursus violin.

(Artikel ini mengingatkan saya pada masa pendaftaran di UKM dulu, bersama-sama seorang kakek sekitar 70 tahun usianya. Terfikir sendiri di mana saya pada usia 50 atau 70 nanti... di alam fana lagikah atau di alam barzah... atau sedang mendaftar belajar di mana-mana... Ibu saya baru sahaja masuk sekolah pondok di Bahau, lebih kepada asrama tersusun bagi warga emas untuk mereka mengikuti aktiviti harian secara lebih sistematik dengan solat berjemaah dan pengajian fardu ain dan lain-lain. Nada suara ibu kedengaran ceria di telinga tatkala berhubungan dengan beliau melalui telefon. Semoga setiap detik yang berlalu sentiasa dapat dimanfaatkan oleh kita semua. Ya Allah, selamatkan kami dari kerugian. Ameen.)

2 comments:

fzi said...

Salam mazzuin...
Jika ditakdirkan Allah umur dapat bertahan sampai ke 50 atau lebih dari itu, rasanya elok kalu kita manafaatkan usia yang berbaki itu dengan lebihkan usaha untuk menambah ilmu di dada...moga dengan itu ada lah juga keberkatan usia bagi kita sebelum masing2 dijemput pulang... wallahu'alam

NaqHuHiNes said...

Terima kasih fzi. Mudah-mudahan bersama dapat memanfaatkan usia yang dikurniakan Allah untuk mendapatkan keredhaanNya di dunia dan di akhirat. :)

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing