Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Saturday, December 26, 2009

Berkat Kanta

Buat pendorong kepada anak-anak dan diri sendiri.  Jangan jadikan sesuatu sebagai alasan untuk menggapai kejayaan.  Sebaliknya sentiasa melihat hidup secara positif.  Hidup ini terlalu singkat untuk dipersiakan.

Berkat kanta

Oleh Norfaisal Jahuri
am@hmetro.com.my


MELAKA: Kekurangan pada diri kerana hanya boleh membaca pada jarak 13 sentimeter tidak pernah melemahkan semangat gigih seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Ayer Molek (SMAM) memperoleh keputusan cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009.

Pelajar terbabit, Muhammad Syarifuddin Abu Tahir, 15, dari Taman Seri Duyong, mendapat 7A dan 1C bagi keputusan diumumkan, semalam.

Anak keempat daripada tujuh beradik itu mengalami masalah penglihatan sejak lahir tidak mampu memberi fokus serta silau cahaya dalam tempoh lama.

Ketabahan hati dalam menghadapi kehidupannya yang berbeza berbanding orang biasa menyebabkan remaja terbabit bersungguh-sungguh mendapat keputusan terbaik, walaupun tidak menyangka memperoleh kejayaan itu. 

Muhammad Syarifuddin berkata, walaupun mengakui sukar memberi tumpuan ketika belajar di dalam kelas serta di rumah, dia tetap reda dengan ketentuan Allah dan tidak menjadikan takdir itu sebagai halangan buat dirinya.

Katanya, sekiranya gagal melihat dan mencatat apa ditulis guru, dia meminta bantuan daripada rakan ataupun meminjam nota mereka.

“Saya memang mempunyai masalah membaca kerana hanya boleh melihat tulisan pada bahan bacaan pada jarak 13 sentimeter dan ia juga bergantung kepada saiznya.

“Kalau tidak dapat melihat dengan jelas, saya terpaksa menggunakan dua jenis kanta pembesar khas bagi membaca.

“Memang saya akui agak lambat membaca dan berasa tidak selesa dengan menggunakan kanta, namun saya tabahkan hati mengulangkaji pelajaran untuk masa depan,” katanya, di sini, semalam.

Beliau sebelum itu menerima sijil penghargaan dan slip keputusan PMR disampaikan oleh Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Isa Abu, di Bukit Baru, dekat sini.

Pelajar terbabit mendapat 7A bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup dan Pendidikan Islam, dan C bagi kertas Bahasa Inggeris.

Muhammad Syarifuddin berkata, ketika belajar di dalam kelas, dia duduk di meja paling hadapan bagi membolehkannya melihat dengan jelas, dan rutin seperti itu sudah dilakukan sejak berada di sekolah rendah lagi.

Menurutnya, bagi memastikan kejayaan mampu digenggam, dia memperuntukkan masa selama tiga jam.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing