Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, October 8, 2009

Awak Dapat Apa Yang Awak Buat


Saya melihat sekelimbas lalu rancangan Malaysia Hari Ini pagi ini.  Tetamu jemputan ialah Prof. Dr.Muhaya Muhammad, seorang pakar bedah mata.  Beliau memberi penerangan mengenai pelbagai penyakit mata.  Melintas-lintas di hadapan tv, akhirnya saya berhenti apabila mendengar sesuatu yang menarik hati.
"Ada pesakit yang mengalami penyakit kencing manis, buah pinggang telah rosak tetapi keajaiban berlaku, iaitu keajaiban di dalam perubatan.  Mata pesakit ini tidak rosak langsung."  kata Prof. Dr. Muhaya.
Saya tertunggu-tunggu ayat Prof. seterusnya.
"Saya bertanya kepada pesakit tersebut sekiranya beliau suka mengaji Al Quran.  Beliau berumur sekitar 70.  Saya suka bertanya dari sudut spiritual kepada pesakit Muslim.  Beliau hanya diam sahaja.  Saya tanya lagi dan akhirya beliau mengakui setiap selepas solat Subuh, beliau tidak pernah meninggalkan membaca Al Quran."  jelas Prof dengan panjang lebar.
Menurut Prof., ia dipanggil keajaiban di dalam perubatan kerana bagi seseorang yang mengidap kencing manis, kerosakan mata akan berlaku lebih awal daripada kerosakan buah pinggang.  Ini kerana mata merupakan organ paling kecil dan paling cepat mendapat efek daripada penyakit kencing manis.
"Awak dapat apa yang awak buat,"  kata Prof. lagi sambil tersenyum.
Apa yang boleh kita fikirkan daripada penerangan Prof. Dr. Muhaya ini??  Tentu ada sesuatu yang amat positif yang boleh diambil untuk kehidupan kita sendiri.  Fikir-fikirkanlah...semoga dapat mengambil kebaikan daripadanya. 

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing