Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Saturday, October 17, 2009

Ada Juga Positifnya Facebook


Akhirnya setelah saya komen tentang facebook yang melalaikan, hari ini saya kata ada juga baiknya facebook ini.  Saya memberitahu tentang bonda mertua yang uzur, ada rakan-rakan fb yang turut mendoakan dan memberi nasihat panduan, seperti saudara Ainol Kusyairi, katanya di fb;

"Banyakkan berdoa kepada Allah swt. Buat sembahyang hajat terutamanya pada waktu tahajud, dan pohon kepada Allah agar bonda puan cepat sembuh dan kembali sihat untuk tambah amal ibadat. Apabila kesempatan, bacalah surah ar Ra'd di... samping bonda puan dan baca Ya Latif sebanyak mungkin (sekurang2nya 1000x), kemudian pohon doa kepada Allah swt. Dengan izin Allah swt, kembali sihat malah lebih sihat bonda puan. Amin."

 Juga beberapa rakan fb lain yang turun mengaminkan doa yang dipanjatkan.  

Makanya, dalam ramai-ramai kenalan di fb itu, ada yang serasi, sehati dan sependapat.  Ada juga yang masih muda remaja, sekadar hendak berbual kosong, dengan cara dan gaya masing-masing.  

Demikianlah di kesempatan yang amat terhad ini, setiap sesuatu itu lebih bergantung kepada sikap kita terhadapnya.  Andai kebaikan yang diharapkan, maka gunakan dengan niat yang baik; begitulah sebaliknya.  

 Ucapan buat rakan-rakan fb; selamat berkomunikasi. Semoga fb dapat menjadi wadah bicara yang mendatangkan manfaat, yang mana kadang-kadang manfaat itu tidak terjangkau oleh dugaan.  Namun berhati-hatilah selalu kerana sifat Mukmin itu sentiasa dalam waspada dengan tipudaya dunia, agar tidak terperosok ke dalam fitnah akhir zaman.  Kerana fb juga boleh mendatangkan curiga dan merosakkan hati manusia.  Semoga kita diselamatkanNya.  Amin.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing