Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Monday, September 14, 2009

Facebook


Beberapa hari ini saya menjadi aktif di FB. Rasa sedikit teruja. Asalnya mengikuti fb Puan Ainon dan PTS. Kemudian suami saya pula asyik dengan games Mafia dan dia mendapat ramai kenalan baru. Kelihatan saya juga antara pengganas di fb walaupun hakikatnya saya tidak tahu menahu games ini. Inilah akibatnya apabila password saya jatuh ke pengetahuan 'pengganas' sebenar. Sudah saya maklumkan usah menggunakan fb saya lagi tetapi setakat hari ini ia masih aktif di situ. Saya agak terperanjat apabila si anak yang agak mahir menunjukkan nama samaran saya, Don Hantamsajalah.
Saya invite dan add seramai mungkin nama yang tertera dengan tujuan hendak menambah kenalan. Ada sedikit kebetulan dengan personaliti bulan Ogos saya iaitu suka menambah kenalan. Saya ingin melihat cetusan idea setiap kenalan yang rajin menulis di fb. Hasilnya saya mendapat ramai kenalan dari pelbagai usia, latar belakang dan pendidikan termasuk penyokong-penyokong parti politik utama Malaysia. Saya mengambil kesempatan mengikuti isu semasa melalui rakan-rakan fb setelah semakin kerap kesuntukan masa menyelak akhbar harian.
Pada mulanya saya enggan mendedahkan identiti sebenar. Saya ingin membuat tinjauan terlebih dahulu gaya rakan-rakan fb memperkenalkan diri mereka. Setelah beberapa ketika, saya menukar fikiran untuk lebih telus tanpa menggadaikan maklumat yang perlu dirahsiakan dengan 'pendedahan berani mati' di blog persendirian seterusnya di fb. Hakikatnya, setiap orang mempunyai prinsip dan pilihan masing-masing. Ada yang berterus-terang dan ada yang menyorok di belakang identiti palsu.
Saya tertarik dengan cara Puan Ainon mempergunakan fb sebagai alat menyebarkan maklumat kepada pengikut dan peminat beliau.
Keberanian saya menyampuk di fb timbul peringkat demi peringkat. Awalnya saya hanya mengikuti perbincangan yang ada di fb. Saya hanya 'menyampuk' di isu-isu yang serasi. Menarik, sehingga ketelusan saya pernah membuatkan saya dikritik oleh seseorang dan dipertahankan oleh seorang yang lain. Tuan pncetus isu hanya memerhati... Kemudian saya terfikir hendak memberitahu rakan-rakan fb mengenai mikrowave yang rosak gara-gara membakar biskut suji. Saya mendapat kunjungan daripada seorang 'orang putih' yang mendapat pujian Puan Ainon kerana menggunakan Bahasa Melayu Tinggi di fb. Kami bertukar-tukar cerita mengenai cara tradisional membakar biskut yang menggunakan sabut.
Saya bersembang dengan bekas rakan-rakan sekolej, bertukar-tukar kiriman hadiah di alam maya, memberi komen-komen mesra dan terus menambah kenalan baru.
........> Peringatan untuk diri - gunakan kemajuan IT untuk mendapatkan maklumat dan menambah ilmu. Berhati-hati agar tidak dilalaikan sehingga melupakan kewajipan.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing