Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Saturday, September 5, 2009

Cerita Satu Impian - Haslisa Ramli

Saya berjaya menyudahkan novel ini hari ini. Semenjak Naqib meminjam buku ini beberapa minggu lepas, saya sudah menyelak-nyelak muka suratnya. Seperti biasa saya lihat di bahagian tengah dahulu dan bahagian akhir dengan membaca sepintas lalu. Menarik, tetapi saya mempunyai novel-novel lain yang perlu disudahkan. Saya meminta Naqib kemaskini tarikh pemulangan dan sejak kelmarin saya tekun membacanya.
Novel ini terbitan PTS Fortuna, 2006. Berdasarkan tajuk kecil di bahagian atas, 'Sebuah Diary Kehidupan', mungkin ia perjalanan hidup penulis sendiri.
Bahasa yang digunakan tentulah Bahasa Melayu Tinggi. Mudah dan cepat difahami. Saya terbayang-bayang suasana yang dimaksudkan. Bahkan saya terasa ingin kembali ke alam persekolahan dan berjuang hebat seperti Harlina juga!!
Naqib memberitahu cerita ini memang 'best giler'. Dia jarang memberi komen positif kepada novel-novel yang dibacanya. Ada novel remaja yang dia kata ceritanya bagus tetapi bahasanya 'entah apa-apa'. Kadang-kadang saya minta dia tunjukkan bahagian yang dikomennya itu kerana saya malas membaca novel itu.
Ain juga telah membaca novel ini tetapi biasanya dia hanya memberi komen secara umum sahaja.
Saya sarankan kepada semua khususnya para pelajar agar membaca novel ini untuk menyerap semangat kegigihan Doktor Harlina. Saya juga belum terlambat untuk berusaha..........menjadi penulis yang menghasilkan buku dan buku dan buku, insya Allah.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing