Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, September 13, 2009

Biskut Suji

Hari ini aku cuba membuat biskut suji, biskut kegemaran Hidayat. Kelmarin suamiku telah membeli sekilo tpung suji. Aku rasa seronok melihat Ain, Hidayat dan Hanessa yang begitu teruja hendak membantu. Kata lain ialah hendak bermain tepung atau bermain masak-masak. Aku hanya duduk di kerusi dan mengeluarkan arahan demi arahan yang sentiasa dipatuhi oleh mereka. Sampailah ketikanya membentuk adunan menjadi bulat, aku seorang yang membuatnya. Jari anak-anak bermain dengan adunan sambil mata mereka melihat peti televisyen yang memaparkan kisah Puteri Kijang Emas versi Indonesia. Selesai satu trip untuk dibakar, aku memasukkan tray ke dalam mikrowave dan menekan menu untuk membakar biskut. Tidak berapa lama kemudian, bekalan elektrik terputus.
Pasti ada sesuatu yang tidak kena. Hatiku berbisik. Hanya dua alat elektrik yang sedang digunakan iaitu televisyen dan mikrowave. Aku menaikkan semula suis dan menekan mikrowave tatapi tidak ada apa-apa yang berlaku.
Sah, rosak lagi!
Ini adalah kali kedua mikrowave ini rosak. Membaikinya memakan masa dan kos. Namun ia selalu memudahkan pekerjaanku.
Biskut Suji yang separuh masak mesti disudahkan. Aku menelefon jiran sebelah dengan hasrat ingin meminjam oven namun panggilan tidak dijawab. Sibuk barangkali. Akhirnya aku meletakkan pan di atas tungku dapur, letak tray dan tutup dengan tudung kukusan. Pasang api kecil sahaja.
Ahli keluarga mula menjamah biskut suji yang telah masak. Ada sedikit komen tetapi masih disuap ke dalam mulut. Aku tidak bercadang hendak mengeluarkan biskut suji ini kepada tetamu. Biarlah anak-anak makan sampai habis. Tetapi aku juga tidak menolak kemungkinan ingin mencuba lagi di lain kali, sebab anak-anak suka, aku pun amat menyukai biskut yang mudah tetapi enak ini.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing