Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, July 15, 2009

Salam Buat Along Naqib di Madrasah

Bismillahirrahmanirrahim.
Along, sedar tak sedar dah nak masuk 8 bulan Along di madrasah. Mama rasa Along masih lagi homesick. Kalau nak meninggalkan Along selepas hantar ke madrasah tu, berkali-kali Along cium pipi mama. Ciuman yang paling akhir, Along akan lama-lama cium pipi mama seolah-olah nak bau pipi mama yang wangi dek bedak bertepek ni kekal lama di hidung Along. Lepas tu Along cakap nanti mama tengok Along kat tepi tingkap bilik atas madrasah, sebelum berpisah seminggu lagi.
Along...Along...
Mama tak pernah manjakan Along lebih-lebih, marah lebih-lebih adala...kan mama dah cakap Along mentor pada mentee yang 3 orang tu. Mama nak ALong jadi contoh yang baik pada adik-adik.
Ni, kejap kejap ada je call ntah henpon sapa Along tumpang pakai, suruh mama call Along nanti malam. Ishhhh, segan rasanya kat ustaz Umar tu. Kalau dia faham, tak pa la. Kalau dia tak faham, tu yang mama segan.
Mama tak tau la pelajar-pelajar lain macamana...tapi abah Along kata mama ikutkan sangat kerenah Along. La ni Along merengek semula nak bawak henpon ke madrasah. Hukuman rotan kat tapak tangan sehari sekali selama 3 minggu tu pun tak dijalankan lagi, Along nak tambah kesalahan baru. Mama tak tau la sama ada ustaz saja gertak Along, benar-benar lupa atau buat-buat lupa pasal hukuman tu. Nak mama remind ustaz ke??
Mula-mula masuk tu, atas rayuan Along gak, mama minta excuse kat ustaz agar benarkan Along bawak henpon ke madrasah dan ustaz benarkan. Mama tau Along hanya nak dengar suara mama je, cakap-cakap sikit nak lepaskan rindu. Dan mama selalu ambil kesempatan untuk ingatkan Along supaya mandi 2 kali sehari dan jangan, jangan lupa berus gigi, pakai kayu sugi ke pakai berus gigi ke. Bila mama nak datang, mama akan sms suruh Along bersiap wangi dan pakai jubah bersih, sebab mama tak larat nak hidu bau Along yang tengik bila cium pipi Along. Tapi dah masuk bulan ke 4, then ke 5, mama kena timbang jugak peraturan madrasah tu. Mama dah kata tak yah bawak henpon ke madrasah, Along nak bawak gak. Akhirnya kantoi, masa Along mc dek demam tempohari, kawan-kawan yang kantoi di madrasah dah report nama Along sekali.
Mama nasihatkan jangan ulang lagi kesilapan tu. Madrasah ada peraturannya dan setiap peraturan tu ada alasannya, bukan ustaz suka-suka nak halang pelajar bawak henpon. Lebih banyak keburukan daripada kebaikannya, kata ustaz pada mama tempohari.
Ustaz pun baik, time belajar kena la belajar. Time gurau, dia gurau. Time main bola, ustaz pun main bola sama-sama. Mama tak kisah kalau ustaz nak rotan Along, sebab mama yakin hukuman tu ada sebab dan pastinya dengan niat yang baik. Along kena faham, bukan senang nak jaga anak orang tau, bukan seorang, tapi hampir 40 orang. Bukan perempuan, tapi lelaki yang lasak-lasak belaka. Ustaz Umar tu memang hebat, kalau pemuda-pemuda kat luar sana bergelandang sebagai mat rempit, dia bergelandang di madrasah mendidik kamu semua. So belajarlah mendekati ustaz, jangan tak pasal-pasal takut tak tentu arah. Kalau boleh, timba juga sebanyak-banyak ilmu secara tak formal dari dia. Ilmu tak datang sendiri, kita kena cari dan usaha mendapatkannya.
Along, mama tak nak Along berhenti sekerat jalan je. Mama tak nak Along buat macam Pak Su Ajib, sekejap je kat madrasah di KL tu. Pak Su tu, mama maklum benar, anak bongsu, tetiba duduk berjauhan dengan mak bapak, kena pulak settle hidup sendiri, dengarnya masak pun kena sendiri. Bukan calang-calang budak boleh buat macam tu, Pak Su pun baru 13 tahun masa tu sama umur macam Along.


(Abah dah warning, kalau Along berhenti, ALong masuk sekolah biasa. Itulah yang mama nak elakkan walaupun mama faham abah hanya nak menggertak Along. Stail abah macam stail tentera, tak ada diplomasi dengan anak-anak. Mama pun heran ke mana kemahirannya berdiplomasi hilang bila berhadapan dengan anak-anak. Mama cukup risau dengan pelbagai kes di sekolah-sekolah satu Malaysia sekarang ni. Kak Lily dan Kak Lin pernah cerita macam-macam pasal sekolah mereka. Baru mula sesi persekolahan Januari, Anis dah cerita kat mama ada budak lebam sana sini kat badan, ada geng suka buli pelajar baru. Ada kes raba-raba dan kes cabul. Mengerikan telinga mendengarnya. Tapi bukan maksud mama jauhkan Along dari benda-benda macam tu semata-mata lalu hantar ke madrasah, tapi mama nak Along belajar ilmu yang sebenarnya diperintahkan kita menuntutnya. Apabila intipati ilmu yang haq itu ada di dada Along, kelak ilmu-ilmu sokongan yang lain akan jadi mudah, bahkan boleh saja Allah SWT bagi dengan syarat mestilah jadi orang bertaqwa. Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya; "Sesiapa yang mahu keduniaan mesti dengan ilmu, dan sesiapa yang mahu akhirat mesti dengan ilmu, dan sesiapa yang mahu kedua-duanya juga mesti dengan ilmu." )

Tapi kat madrasah Along ni, tak payah masak. Baju pun masuk mesin basuh, hanya sidai je kat ampai. Bahkan malam-malam tertentu Along boleh main futsal dengan kawan-kawan dan ustaz. Tak pernah mama dengar orang main bola tengah-tengah malam macam tu. Mama tak kisah, janji Along seronok dan boleh buang lemak-lemak kat badan tu.
Kita pun tak jauh sangat. Klang dengan Shah ALam, mana la jauhnya. Kalau mama speed kat Kesas tu, 15 minit dah sampai. Mama terfikir gak nak pindahkan ALong ke cawangan di Klang ni, tapi mama rasa lebih selesa ke Shah ALam daripada Klang. Mama ni nama je tinggal kat Klang tapi ceruk rantau Klang pun mama tak mahir, hanya Kg Delek je yang mama arif. Mama lebih mahir dengan Shah Alam. Along pun biasa dengan Shah Alam kan...
Along, kalau Along nak tau, bahawa mencari ilmu adalah kegemaran para ulamak zaman dulu. Mengembara mencari ilmu pengetahuan telah mendarah-daging dalam tubuh mereka, bukan naik kereta di hantar keluarga atau naik bas, tapi naik unta dan menembusi malam yang gelap-gelita selama berbulan-bulan lamanya, siang dan malam. Hanya berpandukan bintang-bintang di langit.
Cubalah Along renung-renungkan balik kisah Ustaz Firdaus tu, umur 9 tahun dah dihantar dek ayahandanya ke Kelantan, dia pun homesick jugak, sampai nak lari dari madrasah, tapi sempat ditangkap dek ustaznya. Ustaz Umar tu, muda benar dah pergi belajar ke Arfika. Bukan sekejap, 6 tahun. Maksu Hasni 6 tahun duduk Jordan, sampai akhirnya tak sempat nak jumpa atok Along sebab belum balik Malaysia, atok dah meninggal dunia.

(Hmmm...jangan ikut macam mama. Duduk asrama pun boleh kata hari-hari uwan datang tengok mama. Dapat kerja kat Menara Maybank, tak dibenarkan pergi. Dapat kerja kat Pahang, pun tak dapat pergi. Kawan-kawan ajak sambung belajar kat oversea, hati dah tertutup nak jauh-jauh dengan mak abah mama. Nak g Timur Tengah tak ada kawan nak ke sana pulak. Masing-masing nak ke US. Akhirnya...ginilah mama seadanya, namun mama sentiasa yakin ada hikmahnya cuma kadang-kadang tu rasa ralat jugak. Astaghfirulillah... Tapi buat macam abah, berani melangkah jauh-jauh.).

Anak Mak Long Imah yang sebaya dengan ALong pun masuk madrasah juga, di Kelantan. Dengar ceritanya pun homesick jugak, mana boleh tak gitu, selama kini duduk celah ketiak mak bapak, tetiba berpisah jauh. Ayah dia sesekali je datang ziarah sebab jauh, masa dan belanja pun kena ambik kira. Dan madrasah dia tu hanya benarkan lawatan parents pada tahun pertama je, tahun kedua nanti tak dibenarkan langsung bahkan akan dihantar untuk praktikal jadi imam dsb (nak lebih pasti,refer Mak Long Imah semula) ke tempat-tempat yang jauh. Kan hebat tu!!!
Madrasah Along tak ada macam tu kan. Belajar macam biasa sampai habis lepas tu baru lanjutkan pelajaran ke mana-mana, masih boleh jumpa dan balik rumah macam biasa.
Cuba Along ikut macam Harqil tu, dia lebih suka tinggal di madrasah daripada balik rumah pada hujung minggu. Mak Harqil, Makcik Yati cerita kat mama, Harqil kata tak payah ambil dia selalu sebab dia tak nak balik. Bahkan dia nyaris-nyaris nak ke Kelantan gak, tapi last minute Makcik Yati yang tak bagi pergi sebab Harqil anak kesayangan, anak bongsu, kang Makcik Yati pulak yang menangis rindu kat rumah.
Mama nak Along kuat semangat, jangan memanjakan diri. Mama nak cerita sikit pasal bab manja ni, berdasarkan pengalaman mama sendiri. Along tau kan, mama ni sorang je anak uwan dan atok. Makanya memang mama terlalu dimanjakan. Kecik-kecik dulu memang seronok, semua orang tau mama anak manja. Tapi beransur besar, mama rasa terkongkong pulak. Cara uwan dan atok tu cara ortodoks. Mama selalu memberontak dalam diam.

Mama kan dah cakap, korang tak boleh manja macam mama, mama anak sorang, korang 4 orang...

Mama tak nak mengasuh anak-anak mama dengan cara yang sama. Sedikit sebanyak minat mama pada ilmu psikologi dan asuhan kanak-kanak memberi pengetahuan baru yang besar gunanya pada mama. Mama nak anak-anak mama berdikari sejak kecil. Mama cuba tak over protected pada anak-anak.
Nampaknya abah pun sebulu dengan mama dalam bab ni. Bahkan bila mama ceritakan angan-angan mama nak ajak anak menantu duduk satu rumah esok-esok, abah membantah. Katanya, anak lelaki biarkan berdikari, lepaskan dia jauh-jauh. Anak perempuan ikut suami.
Cuba pula Along renung-renungkan kisah abah, umur 6 tahun dah pandai masak nasi bagi adik-adiknya makan, masa atuk Leha dan atuk Arbak keluar ke kebun. Abah pandai cari sayur kampung bawak balik ke rumah buat lauk. Atuk bukan orang senang, makanya abah kecik-kecik dah pandai berdikari. Dia berani melangkah jauh dari atuk untuk mencari rezeki. Ingat tak cerita abah bagaimana dia menahan pilu di pagi raya seorang diri makan KFC kat Brunei? Masa tu dia baru sampai ke sana, tak kenal sapa-sapa lagi kat situ, dan tak tau ada sedara mama kat sana (mama baru bertunang dengan abah, mama pun tak tau ada sedara kat sana).
Along pun tau kan, adik-adik Along pun mama nak hantar ke madrasah jugak. Kalau boleh, sekarang jugak mama nak hantar Ain dan Hidayat tu. Tapi mama kena patuh pada abah sebagai ketua keluarga. Abah kata ambik UPSR dulu. Kalau ada rexeki, Ain akan masuk madrasah lagi setahun. Mudah-mudahan Allah permudahkan, amin.
ALong kata kat AIn, nanti AIn jadi macam zorro. Pelajar perempuan kena pakai purdah, nanti kat mata ada belang hitam, yang lain putih. Kalaulah AIn boleh cerah sikit, baguslah. Tapi Along jangan cakap macam tu lagi kat Ain ya. Nanti dia benar-benar fikir macam zorro...Makcik Ju dulu pun pakai purdah, tak de pun macam zorro. Ala, gurau je kan.
(Mama pun pernah pakai purdah sekejap, Uwan Ramlah peluk dan cium mama bila balik dengan purdah. Tapi mama lemah, Uwan Ju tak suka mama berpurdah. Mama tak tau ke mana purdah tu lepas tu).

Mama jeling jam kat sudut bawah pc ni, dah pukul 2243. Mama ingat janji mama nak call ALong, Along telefon petang kelmarin nangis-nangis. Macam selalu, mama rasa tak sampai hati kalau tak telefon Along, sebab tu abah kata mama ikutkan sangat kerenah ALong. Abih tu, kalau mama tak telefon, ok ke???
Tak sampai hati...sekarang mama call ye.

....hantar sms kat ustaz bagitau nak tel Naqib tapi tak telefon pun...kenapa tak telefon pulak? Sebab ustaz tak respon, mungkin ustaz balik rumah dia malam ni, tak pa la, tak mahu menganggu. Sabar la Along, esok mama call ye.

Along, manusia sememangnya lemah dan tidak berupaya melakukan apa saja. Kita sentiasa memerlukan pertolongan Allah Taala. Allah-lah yang menggerakkan hati kami untuk menghantar Along ke madrasah, dan Allah jua yang akan memudahkan semua urusan Along. Mama tak paksa Along, tapi mama ajak Along berbincang. Mama nak Along mengerti mengapa jalan ini yang perlu Along ikut. Hidup kita bukan di dunia fana ni saja, tapi tujuan kita ialah kehidupan yang abadi di akhirat sana.
Along, semua perbuatan kita berasal dari cetusan di hati, itulah niat. Tanpa niat, tak ada apa yang terjadi. Dan setiap niat itu tiada nilainya jika tidak dihubungkan dengan Allah Taala. Mantapkanlah hasrat Along untuk terus belajar di madrasah tu dan mohonlah kepada Allah Taala sentiasa agar beroleh kekuatan dan pertolongan dariNya selalu. Mama sentiasa mendoakan Along, mama nak Along jadi insan yang tabah dan sentiasa bergantung hati kepada Allah Taala. Walau apa pun yang terjadi di dalam hidup kita, mama nak ALong sentiasa menerima dengan redha dan yakin dengan segala hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. Yang penting, jadikan Al Quran dan Sunnah sebagai pegangan hidup sampai bila-bila, selama-lamanya.
Along, satu hari kita pasti akan berpisah. Ada rezeki Along akan melanjutkan pelajaran ke mana-mana. Kemudian Along akan menginjak dewasa, mama akan bertambah tua. Along cari ilmu, cari rezeki, kena la keluar merantau. Kalau ikut orang kampung mama, orang lelaki memang kena keluar dari kelompok, pusaka jatuh ke perempuan. Tapi kita ni dah tak pure sebab dah campur dua negeri.
Itu perpisahan pertama. Perpisahan sementara lagi satu ialah bila salah seorang dari kita akan menemui Tuhan Yang Maha Esa, memang fitrah yang tak boleh dielakkan. Makanya, wahai anakku, belajar-belajarlah menikmati perpisahan dengan sebaik-baiknya, agar apabila berlaku apa yang dinamakan perpisahan itu, kamu akan lebih tabah dan sabar menghadapinya. Tiada yang kekal melainkan Yang Maha Kekal selamanya.
Abah balik dari main badminton. Abah tanya mama dah call Along ke? Kelmarin masa abah hantar baldi dan baju ALong yang tertinggal, ALong pesan kat abah minta mama call Along kan. Tapi abah kata nak cakap apa dengan mama, tak sudah-sudah nak telefon je. Tapi kan Long, rupa-rupanya abah ambil berat sebenarnya, kalau tak takkan abah tanya macam tu sampai-sampai je kat rumah. Mama kata cubalah call (sambil memendam rasa ralat jauh-jauh dalam hati sebab tak call tadi), then abah kata budak dah tido la, sekarang dah jam 2350. Ohhh...
Okey la Long, kami semua sayang dan rindu kat Along gak. Berjauhan macam ni menyebabkan kita akan lebih menghargai saat-saat berkumpul bersama. Lagipun kita memang tak pernah berjauhan selalu dan lama-lama macam ni. Mama pun kena belajar tabahkan hati kelak seorang demi seorang akan mengikut jejak Along, insyaALlah.
Sekali lagi, last but not least, mantapkan niat Along demi untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT semata-mata. Mama yakin ustaz selalu peringatkan hal ni pada Along dan kawan-kawan. Jangan sia-siakan setiap saat hidup Along, bergantunglah kepada Allah sentiasa. Mudah-mudahan beroleh berkah dan rahmah-Nya. Sesungguhnya sentiasa ingat Allah SWT Maha Pengasih dan Maha Mengetahui segala keluh-kesah di hati kita. Maka mengadulah kepada-Nya selalu. Selangkah Along mendapatkan-Nya, sepuluh langkah Dia menghampiri Along. Kasih sayang-Nya amat hebat, lebih hebat dari kasih-sayang mama kepada Along. Dia-lah yang menciptakan kita, Dia Maha Tahu segala bisikan hati kita. Mintalah yang baik, insyaAllah akan dapat yang baik dari-Nya.
Mama dan abah akan terus menyokong Along, mendoakan Along. Semua ahli keluarga kita juga demikian, mereka amat berbesar hati dengan kesanggupan Along terus berada di tempat Along sekarang. Ingat juga maksud nama Along tu, yang Allah gerakkan hati mama untuk memilih nama itu, bukan suka-suka nak bubuh nama tu. Muhammad Naqib, maksudnya 'Pemimpin Yang Mulia / Ketua'. Jadilah pemimpin masyarakat, setidak-tidaknya pemimpin keluarga, paling tidak pemimpin diri sendiri. Jadilah pemimpin yang BERTAQWA.

Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya; "Barangsiapa melalui satu jalan untuk menuntut ilmu Allah akan dipermudahkan untuknya jalan ke syurga dan sesungguhnya para malaikat melebarkan sayap-sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu lantaran redha atas apa yang mereka lakukan. Sesungguhnya orang yang berilmu itu akan dipinta keampunan untuknya oleh apa saja yang ada di langit dan barang apa saja yang ada di bumi hinggakan ikan-ikan dalam lautan. Kelebihan orang yang berilmu dibandingkan dengan orang yang tidak berilmu adalah ibarat kelebihan bulan atas lain-lain bintang. Sesungguhnya ulamak adalah pewaris nabi dan sesungguhnya para nabi tidak mewariskan dinar, tidak juga dirham dan sesungguhnya mereka mewariskan ilmu, maka barangsiapa mendapatkannya sesungguhnya ia telah memprolehi keuntungan yang besar."
(Abu Daud, At-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban)

Ya Allah, tabahkan hati anakku dan berkatilah perpisahan ini agar ia memberi kebaikan tidak memberi bekas yang buruk kepadanya. Terangkan hatinya, mudahkan kefahamannya dan kuatkan imannya. Berikan dia guru-guru dan kawan-kawan yang bertaqwa. Mudahkan urusannya dan masukkan dia ke dalam golongan yang beruntung di dunia dan di akhirat. Hanya padaMu tempat aku berserah diri dan kembali. Amin.

Insya Allah , lain kali mama sambung lagi bingkisan ini untuk Along.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing