Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, July 12, 2009

Awas dengan Kod E

Artikel ini saya copy dari laman sesawang...isu lama yang tak pernah basi tetapi selalu tidak diendahkan bahkan sering ditutup-tutup oleh pihak berkenaan.


Elakkan makanan Kod-E

Sebelum ini aku selalu mendengar tentang kod E yang menurut sesetengah pihak mengandungi lemak khinzir. Jadi aku turut mengelakkan daripada membeli produk yang mengandungi kod E tersebut. Dalam masa yang sama aku juga cuba untuk mengetahui lebih lanjut apa sebenarnya kod E ini. Jadi di sini aku ceritakan sedikit sebanyak sejarah kod E.

Di negara-negara barat, termasuklah eropah, pilihan utama bagi sumber daging ialah khinzir. Terdapat begitu banyak ladang khinzir di negara barat bagi menternak haiwan tersebut. Di Perancis sahaja terdapat lebih daripada 42000 buah ladang ternakan khinzir.

Khinzir mempunyai kandungan lemak yang sangat tinggi di dalam tubuh mereka berbanding haiwan lain. Namun demikian, orang-orang barat dan eropah, mereka lebih suka mengelakkan daripada mengambil lemak dalam pemakanan mereka. Kesemua khinzir diurus oleh Jabatan Pentadbiran Makanan di negara-negara eropah dan disembelih di rumah sembelihan dan menjadi satu masalah besar bagi setiap rumah sembelihan untuk membuang lemak-lemak yang terdapat pada daging khinzir tersebut.

Dikatakan lebih kurang 60 tahun yang lalu, mereka terfikir untuk menggunakannya. Pertama kali, mereka cuba membuat kajian bagi menukarkan lemak-lemak tersebut sebagai sabun. Cubaan tersebut berjaya. Kemudian, lemak khinzir ini mula diproses secara kimia, dipaketkan dan diedarkan di mana syarikat lain akan membelinya bagi tujuan masing-masing. Dalam masa yang sama, kesemua negara-negara eropah membuat undang-undang di mana setiap barangan makanan, perubatan dan kesihatan yang mengandungi kandungan lemak khinzir ini ditulis pada bungkusan produk tersebut sebagai "Lemak Khinzir".

Mereka yang tinggal di eropah 40 tahun yang lalu pasti menyedari perkara ini. Namun demikian, produk-produk ini telah diharamkan oleh negara-negara Islam pada ketika itu. Perkara ini menyebabkan berlakunya kejatuhan dagangan produk terbabit.

Dalam sejarah Asia Tenggara, kita dapat mengetahui hakikat perkara ini melalui sejarah perang saudara 1857. Pada masa itu, peluru senapang dihasilkan di eropah dan diangkut melalui laut merentasi benua. Pengangkutan peluru senapang ini memakan masa berbulan-bulan lamanya dan menyebabkan kerosakan pada peluru tersebut akibat terdedah kepada laut.

Kemudian, eropah menemui jalan penyelesaian dengan cara menyalut peluru-peluru terbabit dengan lemak khinzir. Salutan lemak khinzir tersebut terpaksa diasah dengan gigi terlebih dahulu sebelum dapat digunakan. Apabila perkara ini diketahui umum, sebahagian besar orang beragama Islam dan golongan vegetarian tidak mahu berperang menggunakan peluru itu dan akhirnya membawa kepada perang saudara. Eropah menyedari hal tersebut dan akhirnya menukar perkataan "Lemak Khinzir" kepada "Lemak Haiwan". Mereka yang tinggal di Eropah sekitar tahun 1970-an juga mengetahui perkara ini.

Apabila eropah ditanya oleh komuniti negara-negara Islam tentang apakah maksudnya "Lemak Haiwan" maka mereka mengatakan ianya adalah lemak daripada lembu dan kambing bebiri. Dalam hal ini juga satu perkara ditimbulkan iaitu meskipun lembu dan bebiri tidak haram dimakan bagi umat Islam, namun lemak yang digunakan eropah itu masih lagi haram kerana lembu dan bebiri tersebut tidak disembelih mengikut kaedah Islam. Maka sekali lagi produk eropah diharamkan di negara-negara Islam.

Hasilnya, syarikat-syarikat antarabangsa sekali lagi mengalami kejatuhan memandangkan 75% keuntungan mereka diperolehi daripada hasil jualan kepada negara-negara umat Islam dan keuntungan berbilion dolar hasil daripada eksport ke negara umat Islam.

Akhirnya mereka membuat keputusan untuk menggunakan bahasa kod, supaya hanya mereka daripada Jabatan Pentadbiran Makanan tersebut sahaja yang mengetahui apakah sebenarnya bahan yang digunakan dan pengguna dibiarkan tidak mengetahui apa-apa. Maka mereka mula menggunakan kod E. Bahan-bahan E ini menjadi isi kandungan kepada majoriti produk-produk multinasional dan antaranya ubat gigi, chewing gum, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin dan pelbagai lagi jenis makanan dan produk.

Oleh itu, sebelum membeli apa-apa produk eloklah jika kita memperhatikan dahulu kod-kod E ini. Aku harap perkara ini dapat diberitahu kepada semua umat Islam. Sila rujuk jadual di bawah.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing