Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, June 21, 2009

Mee Bandung & Hari Bapa





Hari ni Hari Bapa. So, Selamat Hari Bapa kepada semua bapa, terutama suami saya, bapa mertua saya dan bapa angkat baru di kampung.
Hari ni, bapa di rumah ni teringin pulak nak masak Mee Bandung. Wow! sodap tu.
Puncanya saya buat-buat terliur dengan cerita dia makan Mee Bandung semasa balik ke Tangkak tempohari. Dia pun berjanji nak buat untuk makan sekeluarga. (Pssst, actually memang terliur, dah lama tak pekena Mee Bandung ori).
So, tadi kami ke kedai beli bahan yang perlu untuk menu ni. Kat kedai, pergi pukul 4ptg, sebab balik dari kenduri cukur jambul baby seorang kawan, banyak la barang yang ngam-ngam je. Dapat la kerang ngam sekilo, sayur sawi tinggal seikat (mujur masih segar), tauhu (dah agak keras), cili besar, limau nipis, udang kering (mahal, sepeket RM10), dua bungkus mee kuning cap Khatijah (memang buatan Melayu, saya tanya kat penjual tu) dan secekak daun sup. Saya tolong blender cili kering. Daging dah siap rebus untuk masak apa-apa dah standby dalam peti ais. Selebihnya chef Meon yang masak. Tapi saya tak bolehlah buat tak tau, mentang-mentang dia sudi ke dapur petang ni, so saya tunjuk-tunjuk muka jugak la. Chef buat ala-ala ala-cart. Apa yang dia dah buat sebenarnya ialah pes Mee Bandung. Jadi lepas ni boleh la kami makan Mee Bandung bila-bila kami nak, selagi pes tu masih ada. Sedang kuali berasap, ada member dia telefon, so dia pun bagi tau la dia sedang masak. Bila member perli, sepatutnya dia dapat layanan istimewa hari ni, dia kata, "tak pa, aku bapak mithali..."
"Mintak la sikit"
"Boleh..."
So, menjelang Maghrib, Naqib naik motor menghantar sebekas Mee Bandung ke rumah member tu. Chef buat lagi 3 bekas untuk member-member rapat dia yang lain termasuklah jiran sebumbung kami. ALhamdulillah, dua bungkus mee kuning cukup untuk sekeluarga dan dapat pula jamahkan kawan-kawan.
Sedang membersihkan dapur, tiba-tiba saya dapat panggilan telefon dari TOBA (The Only Brother Ariff)yang transit di Bangi. Selamat Hari Bapa, TOBA!! TOBA tanya tentang Ain dan sarankan saya bagi anak-anak Nutriblend. Saya pelawa TOBA ke rumah, makan Mee Bandung, tapi dia suruh saya hantar ke sana. Tak dapek la jawab eh... Anyway, thanks a lot di atas perhatian yang diberikan. Lepas ni saya nak surf tentang Nutriblend. Ada testimoni terdekat? Boleh la share.
Oh ya, Selamat Hari Bapa jugak kepada abang-abang ipar dan adik ipar. Semuga menjadi bapa yang terbaik.

2 comments:

akak said...

terliur tengok gambar mee bandung...tgk gambar pun jadik lah.

akak said...

oh ya...berapa bulan...?

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing