Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, June 16, 2009

Kenangan bersama ayahanda Hassan

Sempena Hari Bapa, saya fikir satu kesempatan yang baik untuk memasukkan gambar-gambar ayahanda saya di blog ini.
Ayahanda Hassan, bapa kandung saya. Saya hanya berpeluang bergaul mesra dengannya apabila saya di'transit'kan oleh mak Juriah yang membesarkan saya di Batu Kikir setiap kali cuti sekolah. Cuti saya selalunya lebih lama dari cuti orang lain. Maknanya saya selalulah ponteng sekolah. Antara semua adik-beradik, saya fikir saya dan adik bongsu, Hasni, agak lebih mesra dengan ayahanda. Ayahanda selalu memakai singlet tanpa lengan menampakkan lebihan daging seperti buah kismis di belikatnya yang selalu menjadi mangsa tangan saya memicit dan menggentelnya apabila ayahanda berbaring, mujur tak putus. Kami pernah menonton wayang beramai2 tanpa saya tahu hujung pangkal ceritanya sebab terlelap di dalam panggung. Sesekali ayahanda bergurau, dia menyuruh saya berposing untuk bergambar. Setelah puas bergaya, barulah saya tahu kamera yang digunakan adalah kamera antik yang sudah tidak berfungsi. Kadang-kadang saya, Kak Ju dan Hasni mengikutnya pergi membaiki tv di rumah orang. Ayahanda kurang bercakap, jadi biasanya kami diam saja di sepanjang perjalanan.
Menjelang remaja, satu peristiwa membuatkan saya menangis sendirian, apabila saya terkena renjatan elektrik semasa memegang pintu peti ais, di hadapan mata ayahanda. Malangnya dia sedang berbual dengan seseorang, dan dia hanya memandang. Saya yang terkejut akibat renjatan menahan airmata dan melepaskan perasaan di dalam bilik. Perasaan saya bercampur-baur, tapi simpan saja di dalam hati.
Semakin dewasa, saya kian jauh dari ayahanda. Saya semakin jarang balik ke kampung. Sehinggalah hari pernikahan saya di Masjid Tangkak, ayahanda yang menikahkan. Alhamdulillah, akhirnya saya disatukan dengan pilihan hati. Namun, untuk mecapainya, seribu rasa bersatu, biarlah menjadi rahsia.
Gambar ayahanda mencukur rambut Naqib tu, agak istimewa. Rambut Naqib memang panjang tegak, disimpan semata-mata untuk dicukur oleh ayahanda. Midwife dan doktor2 di Jerudung Park Medical Centre akan memandang Naqib dua kali kerana rambutnya yang tegak, setiap kali kami pergi membuat check-up. Selepas majlis akikah di Batu Anam, akhirnya Naqib dibotakkan oleh ayahanda di Batu Kikir.
Saya doakan ayahanda sentiasa di dalam limpahan rahmat Illahi., bernaung di taman-taman syurga, yang tak sebanding sama sekali dengan dunia fana ini. Menatap gambar-gambar, umpama ayahanda masih ada lagi, akan terus terpateri di hati.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing