Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Monday, May 18, 2009


Semalam, mata kanan itu rasa berpasir. Hari ini, mata yang itu telah kemerahan.

Kelmarin, budak lelaki itu pun begitu. Mereka sama-sama mengambil nombor giliran di klinik pagi tadi. Ramai orang menjauhi mereka. Ada yang mulutnya kumat-kamit, baca mantera barangkali. Ada yang lebih berani, terang-terangan katanya, ''ko sakit m**a, aku sakit b****t''


Tapi dua orang itu redha, tetap tenang. Sesekali apa salahnya. Biarlah saja! Hari ini masa mereka nak kena. Orang-orang tu tunggu saja la giliran.. Kalau tak esok, bulan depan, tahun depan. Pokoknya, anytime kan...


Budak lelaki tu memang suka sangat. Dia berseronok depan komputer. Rasanya biarlah mata tu terus begitu. Lagi digenyeh-genyeh. Nampak terbit urat merah. Kasihan si mata yang tak berdosa. Dia tak perlu bangun pagi-pagi mandi. Tapi, esok kan periksa. Nak tak nak kena pergi sekolah juga. Harap-harap si mata semakin sejuk, nyaman dan segar menjelang ke pagi nanti. Segar dalam lena.


Cuma kurang enak bila turun rasa luar biasa yang tidak sedap ke anak tekak selesai menitiskan cecair putih dari botol kecil ke mata.


Terima kasih wahai Tuhan! Kerana memberi kami nikmat mata yang percuma. Perjuangan tidak pernah padam dalam kehidupan. Dalam diri juga ada perjuangan walau tak disedari oleh insan.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing