Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, May 19, 2009

Selamat Ulangtahun Pernikahan ke-14


Diary Islam 2009 diselak-selak. Ada catatan peringatan di sini, di mukasurat bertarikh hari ini, 19 Mei 2009, ''ULANGTAHUN PERNIKAHAN KE-14''.


Dah 14 tahun rupanya hidup bersama. Alhamdulillah, syukur ke hadrat-Mu, ya Allah.

Inilah orangnya yang telah Kau tetapkan untukku sejak azali, rupa-rupanya. Inilah orangnya yang paling sesuai untukku. Ada keserasian dan persefahaman dalam hampir semua perkara. Termasuklah sikap dan permikiran. Kalau garang pun, ada juga sedikit persamaan. Sehingga sesama sendiri pun saling berantakan. Kemudian, muncul semula kelembutan dan cahaya kasih-sayang yang dikurniakan Tuhan.


Perbezaan tetap ada. Mana mungkin sama semuanya. Latar belakang dan perut yang mengandungkan pun berbeza. Adik-beradik dari satu ibu pun tidak pernah sama. Di situlah daya tarikan dan keistimewaannya. Umpama dua magnet dengan kutub yang berbeza, saling bertarikan untuk bercantum erat.


''Apa yang penting? Kerjasama''

''Apa yang penting? Kerjasama'' kata tiga sekawan dalam Wonder Pet di TV9.


Pembelajaran dan garapan pengalaman terus berlaku setiap detik. Itulah dia! Ternyata perbezaan itu mengandungi pengajaran yang besar nilainya untuk kesinambungan hidup di bawah satu bumbung dengan satu ikatan yang dimeterai dalam lafaz pernikahan. Semoga terus berada di dalam keredhaan Allah. Kerana tiada apa yang lebih bermakna selain keredhaanNya demi penghidupan yang abadi di alam yang kekal kelak. Insya Allah.


Wahai Tuhan, tetapkan kami di atas jalan yang lurus yakni jalan orang-orang sebelum kami yang Engkau redhai. Janganlah biarkan kami walau sesaatpun, kasihani kami dan ampunkan dosa-dosa kami. Aminnn........

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing