Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Thursday, May 14, 2009

Mendung semalam


semalam memang mendung tapi kejap je. ''Kalau mendengar guruh di langit, air tempayan di curah jangan'', teringat senikata lagu evergreen 70an, sapa penyanyinya tu, Sanisah Huri ke..atau Rafeah Buang. Mak tau la tu, aku tak sure pulak. Pagi tadi, masa aku hidupkan enjin van Rusa tu, aku melihat warna langit agak jingga dan penuh awan kelabu. Masih awal sekitar 645 pagi. Aku jangkakan hari akan hujan. Betul pun, bukan nak hujan tapi dah hujan pun malam tadi tanpa aku sedar. Jalan basah dan ada lopak air di sana-sini. ALhamdulillah, setelah beberapa lama cuaca panas membahang, keadilan Tuhan menurunkan hujan pula. AKu tak perlu menyiram pokok bunga macam selalu.

Aku beli sebungkus nasi lemak dan dua bungkus meehoon goreng di depan Tadika Ukhwah. Selalunya aku order saja dan selesai. Kali ini, aku ada hati pulak nak menyembang dua tiga ayat. ''Mendung nampaknya pagi ni''. ''Haah, malam tadi ujan'', sambut pembantu akak yang menjual nasi lemak sambil duduk di kerusi. Akak penjual nasi lemak sedang membungkus meehoon. ''Dah lama panas bahang. Ramai budak meruam, demam..anak saya sakit mata lum elok lagi..'' aku menambah bila lihat akak tu macam tak de idea nak menyampuk. ''Memang sekarang ni macam-macam, ruam la, demam la, macam-macam sakitnya budak-budak ni'', akhirnya dia menjawab juga. AKu menghadiahkan senyuman sambil menghulurkan wang ke tangannya lalu mengambil bungkusan. ''Ma kasih ya''.

AKu tak membangunak Dayat untuk ke sekolah. Aku lihat mata kirinya melekat, ada kesan lelehan airmata ke pelipis kiri. ''Tak boleh gi sekolah nih..biar rest je kat rumah'' getus hatiku. AKu berpesan kepada AIn supaya menyampaikan kepada guru kelas Dayat berkenaan keadaan Dayat.

Setelah hampir semua urusanku pagi ni selesai, tiba-tiba masuk sms dari Pah.

"Kak, sampai bila Dayat cuti?''.

''Alamak, lupa la pulak!'', aku mengumam sendiri lantas mendail no hp Pah. ''Salam, Pah. Sori la lupa nak bagitau tadi. Akak biasa la pagi2 terus g nurseri lupa sume.''

''Akak memang..pelupa..hehe''

''Yo la apo nak buek bizi jo''

Sejak aku stop bawk budak ke skolah, Dayat aku tumpangkan dengan Pah g sekolah. CUma pagi ni aku terlupa Dayat aku 'cutikan' sebab sakit mata tu.

(eh, camano nak buat ''Baca seterusnya' tak yah la panjang2 keluar kat sini. Sapa tau tolong bagi tau. Tq.)

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing