Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Tuesday, May 19, 2009

Kes Pecah Rumah Lagi


Pencuri itu semakin berani. Apa taknya, mereka memecah masuk ke rumah mangsa terbaru sekitar jam 9 pagi. Ada saksi memberitahu telah ternampak sebuah kereta Wira berwarna hitam berhenti di hadapan rumah mangsa tetapi tidak mengesyaki apa-apa. Mangsa yang bertugas sebagai seorang guru telah meninggalkan rumah pada awal pagi sekitar jam 7 manakala suami mangsa pula pergi kerja sekitar 830 pagi. Jiran sebelah rumah mangsa juga tiada di rumah ketika kejadian berlaku. Ini menguatkan sangkaan bahawa pencuri tersebut beroperasi di dalam kumpulan dan telah membuat perancangan yang teliti dengan memerhatikan pergerakan keluar masuk penghuni di sekitar kejiranan ini. Walau bagaimanapun hanya sebuah tv LCD sahaja yang berjaya dilarikan oleh pencuri tersebut. Barang-barang berharga yang lain seperti barang kemas dan sebagainya tidak dapat ditemui oleh pencuri itu dengan andaian mereka tidak mempunyai cukup masa untuk menggeledah keseluruhan rumah tersebut.

Inilah risiko kejiranan ini yang terpaksa ditempuhi. Keadaan perumahan yang sebaris sahaja dan jenis rumah semi-D membuka ruang yang mudah kepada pencuri untuk melakukan kegiatan mereka. Hampir semua rumah telah dimasuki oleh pencuri. Habuan yang mereka perolehi juga berbagai-bagai dari wang ringgit sehingga kepada barang-barang yang lebih berharga seperti kamera berjenama, laptop dan lain-lain. Waktu mereka beroperasi juga tidak mengira masa. Seluruh kejiranan ini merasa begitu marah dan tak dapat bersabar lagi untuk membelasah pencuri-pencuri tersebut. Pihak berkuasa yang mengambil aduan hanya mampu menjalankan tugas setakat itu sahaja selain mengambil cap jari atau kesan-kesan lain yang ditinggalkan di pintu dan sekitar rumah mangsa-mangsa.

Terdapat jiran yang memasang kemudahan CCTV di beberapa penjuru rumah mereka dan setakat ini rumah sedemikian tidak lagi dimasuki pencuri. Terdapat saranan agar setiap rumah dilengkapkan dengan alat penggera yang akan berbunyi apabila terdapat cubaan memecah masuk ke rumah.

Setakat ini mangsa-mangsa tidak pernah diapa-apakan apabila rumah mereka dimasuki semasa tengah malam atau awal pagi ketika mereka sedang nyenyak tidur. Inilah yang paling menakutkan kerana pencuri-pencuri itu boleh berbuat apa sahaja kemungkinan sekiranya mereka mahu terhadap mangsa-mangsa tersebut yang tidak bersedia menghadapi keadaan tersebut.


********************************

Ya Allah, selamatkan kami dan kejiranan ini dari segala musibah penyakit dan kecurian lagi

Rapatkan silaturrahim di antara kami seperti berkasihnya sahabat yang paling akrab ataupun saudara yang paling erat. Tetapkan iman kami dan ampuni dosa-dosa kami semua. Amin.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing