Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Sunday, May 10, 2009

Dayat kena rotan

 

Aku terhenti-henti memvakum lantai gara-gara Dayat asyik merengek dan mendesak aku buka games online di pc. ALong tak ada, g tolong penduduk taman gotong-royong (lebih kepada menyibuk je or menyelit di celah-celah orang). Kalau tak, Along yang akan buat sume tu untuk Dayat. Aduh, bila aku buat tak layan, dia menjerit-jerit dan mnangis. Bila aku stop vakum, duduk kat depan pc, bukan boleh sekejap. Aku risau kalau tak siap vakum bila suami balik dari gotong-royong kang. Vakum ni jenis yang kuat bunyinya memang menganggu ketenteraman tapi apakan daya, habuk banyak. kalau disapu saja akan berterbangan dan mungkin boleh menganggu kesihatan keluarga pula. Akhirnya kesabaranku tergugat jua bila Dayat mula menggunakan vocab yang tak sepatutnya. Aku baru je beli dua batang rotan halus berharga 55sen kat kedai dua ringgit kelmarin. Hari ni aku gunakan untuk merotan Dayat. Dalam hati kasihan dan tak sampai hati. Dapatla Dayat 4 ke 5 das dari aku tadi di kakinya. Sambil tu mulutku pun becok suruh dia mandi dan buat kerja sekolah. Sampai la ni dah 3 jam dia settlekan sume kerjanya dan masih tak cuba lagi buka pc tu. Tapi dia dah ok. Sesekali bila aku 'naik hangin' barulah anak-anak agak menikus. Kalau tak, mak selalu kata aku terlalu berlembut dngan mereka. Bukan apa, tak nak tunjuk 'keganasan' bila ada orang tua kat sini. Lagi satu, aku lebih rela tanganku sendiri yang merotan anak-anak daripada suamiku yang turun tangan. Aku tak sampai hati bila anak-anak dibalun oleh suami yang besar saiznya tu. Setakat ni Nessa je yang belum pernah kena lagi..

No comments:

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing