Hadith


Beramal dan Menyampaikan


Random Hadith Widget

Bismillah

Bismillah

Wednesday, February 8, 2017

Staf emegresen terbaik

Alhamdulillah. Selesai sudah urusan saya di emegresen Seremban.

Menunggu giliran yang semakin hampir, mata saya melilau ke kaunter urusan. Aduss, kalau nak ambil gambarnya memang open gitu dong.

Saya hanya mampu memerhati. Sementara masih ada masa, saya ambil kesempatan berdoa dalam hati. Semoga Allah permudahkan urusan saya di kaunter.

"Ya Allah, aku tak nak orang nampak muka aku." Bisik saya jelas-jelas dalam hati.

Kemudian saya turuti dengan lafaz Bismillah serta Selawat Tafrijiyah beberapa kali.

Akhirnya nama saya dipanggil.

Sesi bergambar pun tiba.

"Ambil gambar di sini yer?" Saya berbasa-basi. Sebelum itu saya sudah gamit Naqib datang.

"Tolong la hadang-hadang sikit masa mama nk amik gambar," bisik saya kepadanya.

Naqib pun berdiri di sisi saya, dah standby untuk membuat hadangan, namun yang pasti sebesar-besar dia masih tak dapat menyembunyikan saya dari deretan pengunjung yang memamg duduk menghadap ke kaunter. Tempat bergambar ada di hadapan setiap kaunter. So memang jelas pandangan mereka ke situ.

"Puan ada bawak apa-apa kain?" Tiba-tiba staf manis tu bertanya.

Saya sudah bersyukur kerana berurusan dengan pegawai perempuan. Sebelah-menyebelahnya pun perempuan. Cuma di meja belakang ada staf lelaki yang sudah berumur dan kelihatan kusyuk dengan kerjanya.

"Err tak ada la.." memang tak terfikir nak bawa apa-apa selain paspot lama dan duit nak buat bayaran.

Staf tersebut menghilangkan diri. Naqib berbisik mengatakan mungkin staf tersebut sedang meminta izin untuk saya ambil gambar di bilik privacy. Saya harap begitulah. Tidak lama kemudian staf berkenaan muncul semula. Sambil bercakap dengan rakan setugas, dia mengoyak plastik bungkusan di tangan. Isi bungkusan diserahkan kepada Naqib.

"Nah buat hadang." Ia adalah sehelai kain putih yang tebal.

Alhamdulillah. Saya yang sudah siap duduk di kerusi menghadap kamera berasa senang hati. Saya ukir senyuman dan 'KLIK!' foto saya dirakamkan.

Terima kasih, jazakillah khoyr katheera kepada puan yang bersikap prihatin kepada wanita-wanita berniqob. Pasti ramai masturat yang keluar khuruj. Staf kelihatan dah biasa dengaan kehadiran 'woman in black' seperti saya. Dan memang ada bertembung dengan kelibat-kelibat 'woman in black' ni semasa di situ.

Masya Allah.

Semoga Allah mengurniakan hidayat buat puan.

Wassalam.

Renew pasport

Assalamualaikum wbt bloggers.

Dah sarapan ke? Semoga Allah mudahkan urusan kita semua hari ni, dari waktu mentari terbit di ufuk timur hinggalah ia tenggelam di ufuk barat, sehingga tirai malam pun menutupi alam.  Aameen.

Saya di Wisma *******

Sementara menunggu giliran, kita minum dulu. Naqib dah ambil hidangannya. Saya nak upload gambar punya lembap nak complete sambil tarik kredit sambil tarik bateri, lebih afdal kensel je. Hmm dia ambil mee goreng 2 jenis dan ayam goreng. Ohh tempe goreng pun ado. Air limau ais. No more kunyah Calcium Carbonate semenjak beli Calcium Magnesium yang Dr Suri rekemen. Seronok la dia mengunyah makanan gitu je. Pil Calcium Magnesium diambil waktu malam 1-4 biji. Saya bagi dos 2 biji untuk dia ambil. Mudah-mudahan ia memberi kesan yang lebih baik, aameen.

Ok nak jamah mee Naqib yer.

Wassalam.

Search This Blog

Blog Archive

Rakan Blog

Pakaian Muslimah

cinta hingga Firdaus

Lilypie Angel and Memorial tickers

Terima kasih :)

Follow by Email

utamakan Bahasa Melayu

utamakan Bahasa Melayu

Pantai Lumut

Pantai Lumut

Pantai Mersing

Pantai Mersing